مقالات, مقالات ساختمان

شناژ چیست؟ معرفی انواع آن و نحوه شناژ بندی

شناژ چیست؟ -آهن جم

شناژ چیست و چه انواعی دارد؟ در این مقاله قصد داریم که شناژ و انواع آن در ساختمان سازی را معرفی کنیم .

شناژ یکی از مهم ترین قسمت های فونداسیون یک سازه میباشد. واژه شناژ برگرفته از کلمه شن است و ریشه فرانسوی  (Shenage)  به معنای زنجیر کردن را دارد. از شناژ برای اتصال پی های عمودی در ساختمان سازی استفاده می شود.

شناژ ها انواع متفاوتی دارند و هر کدام با توجه به ویژگی های خود کاربردها و مزایای دارند.شناژ بخشی از کرسی چینی ساختمان می باشد و باعث می شود که فشار های وارده به یک سازه به به یک نقطه وارد نشود و در کل فونداسیون سازه پخش گردد. در این مقاله از آهن جم میخواهیم با انواع شناژ، نحوه شناژ بندی و مصالح مورد نیاز برای آن صحبت کنیم.قیمت آهن آلات امروز را در آهن جم مشاهده کنید. با ما همراه باشید.

شناژ چیست؟

شناژ یکی از مراحل کرسی چینی ساختمان می باشد و برای اتصال تمامی پی ها یا فونداسیون های عمودی از آن استفاده می شود. در اکثر ساختمان ها برای انتقال یکسان نیروی حاصل از وزن ساختمان به زمین از پی های منفرد استفاده می شود .این پی ها به صورت تکی بوده و در تماس با یکدیگر نیستند و فاصله حدود ۵ متر با یکدیگر دارند.

حال نیاز است که این فونداسیون های منفرد با استفاده از یک پی نواری یا افقی محکم ،به یکدیگر چسبانده شوند که به آن شناژ گفته می شود. شناژ در یک ساختمان نیروهای کششی و فشاری ایجاد شده توسط پی های عمودی و افقی را تحمل میکند.

پیشنهاد مطالعه ⋙  نوسانات بازار آهن متاثر از معاملات بورس کالا
شناژ چیست؟ -آهن جم

 وجود شناژ در یک سازه باعث می شود قسمت های مختلف بنا به صورت یکپارچه عمل کرده و کلیه نشست ها در ساختمان یکنواخت باشد .با وجود شناژ نیروهای وارد شده مانند نیروی زمین لرزه و باد به جای اینکه به یک نقطه وارد شده در تمام فونداسیون ساختمان پخش شده و در نتیجه از خرابی و خسارت ساختمان جلوگیری می‌کند. شناژ را با نام کلاف نیز می شناسند .

در ساخت شناژ های ساختمان معمولاً از متریال مختلفی از جمله تیرآهن و میلگرد، تیر چوبی و غیره استفاده می‌شود. اما رایج ترین نوع شناژ ،نوع بتنی آن می باشد.شناژ جزئی از کرسی چینی به حساب می آید و بر روی مواد آجر مانند قرار میگیرد.

انواع شناژ

شناژ ها با توجه به کاربرد و نحوه اجرا انواع متفاوتی دارند که در ادامه مقاله شناژ چیست به معرفی آنها می پردازیم.

شناژ افقی : شناژ افقی برای اتصال بین ستون های فونداسیون استفاده می شود. استفاده از این نوع شناژ باعث شده نیروهایی که به یک سازه وارد می شوند در تمامی بخش های فونداسیون به صورت یکنواخت پراکنده شده و فشار ها در یک نقطه متمرکز نشوند. در نتیجه خرابی و خسارت کمتری به سازه وارد میشود .

معمولاً در ساخت ساختمان های ضد زلزله از شناژ های افقی به صورت ضربدری در ستون های فونداسیون ساختمان یا به صورت خرپا استفاده می شود. در این صورت ارتعاشات و فشارهای وارده به قسمت های اصلی فونداسیون کاهش پیدا کرده و انرژی ورودی به ساختمان به صورت یکنواخت پخش شده و در نهایت به زمین منتقل و خارج میشود. شناژ افقی دو وظیفه اصلی را در یک ساختمان برعهده دارد .

پیشنهاد مطالعه ⋙  انواع ورق گالوانیزه و موارد مصرف آن

شناژ افقی باید بتواند نیروهای کششی ایجاد شده توسط وزن ساختمان و نیروهای وارد شده از سمت ستون های عمودی را تحمل و منتقل کند. در ساخت شناژ افقی اندازه گیری دقیق و کیفیت مصالح به کار رفته اهمیت زیادی دارد .شناژ افقی عرض حداقل ۳۵ و حداکثر ۶۰ سانتی متر دارد. برای ساخت شناژ افقی به حداقل ۶ شاخه میلگرد ۱۰ آجدار نیاز است.

شناژ عمودی : شناژ عمودی یا شناژ قائم معمولاً برای ساخت ساختمان های چند طبقه کاربرد دارد و وظیفه آن اتصال پی های افقی می باشد. ساختار شناژ قائم به شکلی است که از پایین به فونداسیون سازه و از بالا به شناژ افقی دیگر متصل میشود .شناژ های عمودی مانند شناژ افقی یک سازه اساسی و اصلی در ساختمان نیستند. ممکن است که در برخی از ساختمان ها از شناژ عمودی استفاده نشود. در صورتی که از شناژ افقی استفاده شود شناژ عمودی هم نیاز است.

کاربرد شناژ عمودی هم مانند شناژ افقی جلوگیری از تجمع نیروها در یک نقطه از ساختمان می باشد. این نوع شناژ نقش اساسی را در انتقال نیرو های وارد از زلزله و سایر عوامل طبیعی دارد. شناژ قائم همچون شناژ افقی در ساختمان های ضد زلزله به شکل خرپا یا ضربدری به شناژ های افقی متصل می‌گردد .حداقل عرض شناژ عمودی باید حدود ۲۰ سانتی متر باشد و نباید بیشتر از ۲۵ سانتی متر بشود.

میلگرد مورد نیاز برای ساخت شناژ های عمودی در حدود چهار شاخه میلگرد ۱۲ آجدار می باشد .در صورتی که به ستون سازه متصل نشود می توان از ۸ شاخه میلگرد هم استفاده کرد. هزینه اجرای این نوع شناژ به قیمت میلگرد امروز بستگی دارد.

پیشنهاد مطالعه ⋙  تفاوت تیرآهن های IPE وINPو IPB در چیست؟
انواع شناژ _آهن جم

شناژ مورب : شناژ مورب یکی از انواع شناژ می باشد که به اندازه نوع افقی دارای اهمیت است .در هنگام وقوع زلزله پوسته زمینی در مقابل نیروهایی که وارد می‌شود تحرکات و امواجی را دارد .به همین دلیل نیاز است تا کلاف سازی بیشتری در محور هر دو پی تحتانی و فوقانی انجام شود .برای این کار اجرای شناژ به صورت مورب در کنار شناژ های افقی توصیه می شود. در شناژ مورب میلگرد گذاری از پشت ساختمان صورت گرفته و تا بخش تحتانی فونداسیون ادامه پیدا میکند .این کار موجب اتصال اصولی در جهت مهار سازی کناف میشود.

شناژ مخفی : یکی دیگر از انواع شناژ، نوع مخفی می باشد .این نوع شناژ در سقف تیرچه بلوک و در ساختمان هایی که با دهانه بزرگ به طول بیشتر از ۴ متر دارند استفاده می شود. فاصله شناژ های مخفی حدود ۲ متر می باشد در طراحی شناژ مخفی ساختار به شکلی است که از دو میلگرد ۱۶ آجدار یکی در بالا و یکی در پایین مقطع استفاده می‌شود . این میلگردها حدود ۱۰ سانتی متر از یکدیگر فاصله دارند.

 

مقاله از آهن جم _ahanjam.com

امتیاز خود را ثبت کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *