حداکثر فاصله ستون گذاری از مسائل مھمی است که مھندسان و کارفرمایان به آن توجه ویژه ای دارند.ستون یکی از اجزاء اصلی ساختمان می باشد. برای ھمین فاصله گذاری بین ستون ھا بسیار مھم است. ولی این فاصله مشخص نیست و بستگی به نوع سقف دارد.
این فاصله مقدار مشخصی است که توسط معمار و یا مھندس سازه با توجه به ایمن بودن و مقاوم بودن سازه مشخص می شود. از طرفی باید جنبه اقتصادی داشته باشد و ستون ھا را به اندازه و به جا استفاده کنند. حال می خواھیم در این مقاله به نحوه ساخت ستون و حداکثر فاصله ستون گذاری بین ھر ستون بپردازیم. از شما دعوت می کنم در این مقاله ھمراه آھن جم باشید.
فایل صوتی این مطلب
نوع سقف | حداکثر فاصلهٔ ستونگذاری (متر) | توصیهها |
---|---|---|
سقف کوبیاکس | ۱۲ | - |
سقف یوبوت | ۱۲ | - |
سقف تیرچه تک | ۷ | توصیه میشود فاصلهٔ ستونها از ۶ متر بیشتر نشود. |
سقف تیرچه دوبل | ۸ | توصیه میشود فاصلهٔ ستونها از ۶ متر بیشتر نشود. |
اسکلت فلزی | ۶ تا ۷ | حداقل فاصله بین دو ستون فلزی حدود ۴ تا ۵ متر است و نباید کمتر شود؛ زیرا تراکم ستون در فضای ساختمان زیاد میشود. |
اسکلت بتنی | ۷ | حداقل فاصله بین دو ستون بتنی حدود ۴ تا ۵ متر است و نباید کمتر شود. |
دسترسی سریع به محتوای مقاله
ستون ھا یکی از مھمترین جزء سازه ھا می باشند که ستون ھا وظیفه انتقال بار را به زمین به عھده دارند. یکی از کارھای که مھندس محاسب باید انجام دھد تعیین حداکثر فاصله ستون گذاری می باشد. در آیین نامه ای منعی برای فاصله گذاری ستون وجود ندارد .
بهترین حالت فاصله ستون ها در یک ساختمان باید در بازه ۴ تا ۷ متر باشد .یعنی حداقل فاصله ۴ متر و حداکثر آن ۷ متر باشد .
با توجه به وضعیت سازه مھندس تعیین می کند که فاصله بین ستون ھا چقدر باشد. باید مقدار فاصله ستون طوری انتخاب شود که ھم از لحاظ اقتصادی به صرفه باشد و ھم اینکه سازه ای مقاوم داشته باشیم. می توان گفت اگر دھانه ستون بین ۴ تا ۵ متر باشد به صرفه اقتصادی است .مقدار میلگرد مصرفی در سازه بتنی به تعداد ستون ها بستگی دارد.
برای مقاوم بودن ساختمان حداکثر فاصله ستون گذاری در پلان معمولاً ھفت متر می باشد. اما بیشتر از ٧ متر ھم می توانند فاصله ی ستون ھا را در نظر بگیرند.مقدار فاصله ستون به نوع سقف ، ابعاد ستون و میزان باربری آن بستگی دارد.اینکه ستون فلزی باشد یا بتنی هم در فاصله آنها تاثیر دارد.
برای تھیه نقشه سازه اولین گام ستون گذاری در اتوکد می باشد. بر اساس نوع سازه و بارھای وارد شده به آن حداکثر فاصله گذاری ستون مشخص می شود. نکات مھم که در تعیین حداکثر فاصله ستون ھا می توان به آن اشاره کرد.
پیشنهاد مطالعه : ضوابط پارکینگ
پراکندگی ستون باعث سخت شدن اجرای آن می شود.حداکثر فاصله ستون در انواع سقف متفاوت است که می خواھیم به شرح ھر یک بپردازیم. به گفته فرادرس :
هیچ قانون دقیق و مشخصی برای تعیین فاصله بین دو ستون بتن آرمه وجود ندارد.بار ساختمان، نقش مهمی در حداکثر فاصله مجاز دارد.مهندسان معماری، فاصله بین دو ستون را با توجه به عملکرد ساختمان مشخص میکنند.
سقف کوبیاکس یک نوع دال مسطح و تو خالی است که جزو سقف های مجوز میباشد.این نوع سقف وزن سبکی دارد و حداکثر فاصله ستون گذاری در سقف کوبیاکس تا ۱۲ متر میتواند باشد .
سقف یوبوت نیز وزن کمی دارد و تا حدودی شبیه به سقف کوبیاکس است .حداکثر فاصله ستون گذاری در سقف یوبوت حدود ۱۲ متر میباشد.
پیشنهاد مطالعه : کناف سقف
فاصله ستون در اسکلت فلزی به ابعاد آنها ،نوع سقف و تعداد طبقات ،میزان بارگیری آنها و نقشه ساختمان بستگی دارد.معمولا حداقل فاصله بین دو ستون فلزی حدود ۴ تا ۵ متر است و نباید کمتر شود زیرا تراکم ستون در فضای ساختمان زیاد میشود . حداکثر فاصله بین دو ستون فلزی هم حدود ۶ تا ۷ متر است .حداکثر فاصله معمولا با توجه به نوع سقف مشخص میشود و برای سقف های سبک میتواند مقدار بیشتری باشد. نوع پروفیل ستون و فاصله ستون ها در هزینه اسکلت فلزی تاثیر گذار است.
حداکثر فاصله بین دو ستون در اسکلت بتنی حدود ۴ تا ۷ متر است و به نقشه سازه بستگی دارد .در حالتی که نوع ستون ها بتنی باشد باید حداقل فاصله ستون های بتنی از ۴ یا ۵ متر کمتر نشود و حداکثر فاصله ستون های بتنی هم حدود ۷ متر باشد.در اسکلت بتنی هم با توجه به نوع سقف که سبک باشد میتوان حداکثر فاصله را افزایش داد.
فاصله ستون ها با سنجش موارد زیادی تعیین میشود و در هر سازه ای حداقل و حداکثر فاصله ستون ها با توجه به شرایط آن متفاوت است.فاصله ستون در هر ساختمانی با توجه به نوع سقف آن ، نوع اسکلت سازه ،نقشه ساختمان ،تعداد طبقات و محل پارک خودرو ها در پارکینگ مشخص میشود.به طور کل فاصله ستون باید توسط مهندس سازه و مهندس نقشه کش تعیین گردد و تمامی شرایط در نظر گرفته شود.
به طور کل حداقل فاصله بین دو ستون فلزی یا بتنی حدود ۴ یا ۵ متر است و نباید از این مقدار کمتر شود .نزدیک بودن بیش از حد ستون ها موجب از بین رفتن فضای مفید ،ایجاد مانع در فضای خانه و عدم اجرای چیدمان مناسب وسایل میشود.
حداقل فاصله بین دو ستون بتنی ۴ متر است .فاصله کمتر از ۴ متر باعث تراکم ستون و از بین رفتن فضای مفید ساختمان میشود .
فاصله ستون ها در ساختمان های بنایی به عواملی مانند نوع مصالح استفاده شده، بارهای وارد بر سازه و نوع طراحی بستگی دارد. در ساختمان های بنایی معمولاً از دیوارهای آجری یا سنگی به عنوان سازه های باربر استفاده میشود. به همین دلیل فاصله ستونها معمولاً کمتر از ساختمانهای فولادی یا بتنی است تا بارها به طور مؤثرتر منتقل شوند.
فاصله ستون ها در ساختمان بنایی بین ۳ متر تا ۴ متر است. این فاصله میتواند بسته به شرایط خاص مانند نوع مصالح دیوارها، وزن طبقات و نوع سقف تغییر کند. برای ساختمانهای چند طبقه یا ساختمان هایی با بارهای سنگین فاصله ستونها ممکن است کاهش یابد تا استحکام لازم تأمین شود.
فاصله اکس تا اکس ستون یا فاصله محور به محور ستون ها یکی از مؤلفه های مهم در طراحی سازه است که تأثیر زیادی بر استحکام و کارایی ساختمان دارد. این فاصله معمولاً بر اساس نوع ساختمان، معماری و محاسبات مهندسی تعیین میشود.
در ساختمانهای مسکونی یا تجاری، فاصله اکس تا اکس ستون ها به طور معمول بین ۳ متر تا ۶ متر متغیر است ولی در برخی پروژه ها ممکن است این فاصله کمتر یا بیشتر باشد. این فاصله بر نحوه توزیع بارهای عمودی و جانبی بر سازه تأثیر دارد و در طراحی سیستم های سقف، دیوارهای باربر و تأسیسات نیز نقشی اساسی ایفا میکند
ستون عضو عمودی در ساختمان است که وظیفه دارد بار های سازه را منتقل کند .خراب شدن یا آسیب دیدن یک ستون میتواند منجر به فرو ریختن ساختمان بشود.فاصله ستون ها باید طوری تنظیم شود که هر ستون به اندازه میزان باربری خود فشار را تحمل کند.
ستون های بتنی از ترکیب میلگرد و بتن ساخته میشوند و اشکال متفاوتی دارند.وزن میلگرد در استحکام ستون اهمیت دارد .میلگرد های طولی در راستای ارتفاع ستون و میلگرد خاموت به دور آنها قرار میگیرد.به همین سبب قیمت خاموت و انواع میلگرد در هزینه های ساخت و ساز بسیار مهم است. هر نوع ستون برای محل خاصی کاربرد دارد و نوع بارگذاری و میزان تحمل بار آن متفاوت است. شکل انواع ستون ها عبارت است از :
ستون مربع و مستطیل : رایج ترین شکل ستون در ساختمان ها مربع و مستطیل است .این ستون ها آرماتور بندی و اجرای آسان تری دارند و به همین دلیل مقرون به صرفه تر هستند.
ستون دایره : در ستون های دایره ای شکل امکان افزایش ارتفاع ستون وجود دارد.ستون دایره بیشتر برای زیبا سازی فضا استفاده میشود. همچنین ستون دایره استحکام و مقاومت خمشی بیشتری نسبت به ستون های مربع و مستطیل دارد و برای ساخت پل ها و برج های عظیم استفاده میشود.
ستون L شکل : این ستون در دیوار های مرزی، زیر پل مترو و در ساخت پل های هوایی کاربرد دارد.
ستون T شکل : برای ساخت پل و دیوار کاربرد دارید.
ستون Y شکل : بیشتر برای ساخت پل هوایی از این نوع ستون استفاده میشود.معمولا در آرماتور بندی این ستون ها از خاموت های مارپیچ استفاده میشود .
تعیین محل ستون ها در پلان در عین حال که ساده است باید با دقت زیاد و در نظر گرفتن موارد زیادی انجام شود.در ادامه مراحل ستون گذاری در یک پلان را ذکر کرده ایم .برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله پلان ستون گذاری را مطالعه کنید.
پیشنهاد مطالعه : نقشه راه پله ساختمان دو طبقه
برای تعیین فاصله ستون ها در سقف شیروانی باید بار سقف،جنس و نوع مصالح، شرایط اقلیمی و نوع طراحی سقف بررسی شود.
فاصله ستون ها در سقف شیروانی در حالت استاندارد بین ۳ تا ۶ متر است ،اما به طور کل فاصله ستون ها در سقف شیروانی باید با توجه به بار سقف،نوع مصالح، طراحی سازه و شرایط اقلیمی و محاسبات مهندسی شده تعیین شود.
حسن فتوحی
با سلام برای ساختمان با عرض ۷متر جهت حذف یک ستون وسط ( ۴.۶ و ۲.۲۰ ) باید از چه سایز ستون در دیوارهای کناری استفاده کرد . سایز شاه تیر جهت تحمل بار اضافه بنا و تیرهای فرعی باید چند باشد. ممنون میشم راهنمایی بفرمایید
آهن جم
سلام وقت بخیر
باید طبق شرایط سازه شما محاسبات انجام بشه .من مقدار های حدودی خدمتتون عرض میکنم اما حتما باید قبل از اجرا به تأیید مهندس برسد
ستونهای کناری: بتنی ۵۰×۵۰ سانتیمتر یا فولادی دوبل IPE300
شاهتیر: بتنی ۶۰×۳۰ سانتیمتر یا فولادی IPE450
تیرهای فرعی: IPE200 یا IPE240
علی مظاهری
سلام من یه زمین دارم دادم نقشه بکشن حالا فاصله ستون را ۵ متر در نظر گرفته گفتم میخام بیشتر باشه چون بعضی جاها نقشه رو خراب میکنه اما گفتن نمیشه مثلا من میخام ۷ متر باشه .ستون ها بتنی هست به نظرتون نمیشه فاصله داد؟
آهن جم
سلام وقت بخیر
فاصله ستون ها به نقشه ساختمان و میزان بار وارده بستگی دارد و باید بر اساس محاسبات در نظر گرفته بشه .فکر میکنم بشه فاصله را ۷ متر در نظر گرفت و ستون ها قوی تر باشند اما باز باید مهندس ساختمان این امر را تایید کنن
mohsen
سلام وقت بخیر
ستون فلزی داریم ستون ها تیرآهن دوبل ۲۰ هستند و سقف هم وافل میخایم بزنیم حداکثر فاصله ستون را چقدر میتونیم بگیریم ؟امکان اینکه ستون قوی تر کنیم هست میخایم تا میشه دهانه ها بزرگ بگیریم
آهن جم
سلام وقت بخیر
برای این موارد باید محاسبات توسط مهندس ساختمان انجام بشه و میزان بار ستون ها مشخص گردد .امکان اینکه دهانه را بزرگ بگیرید با استفاده از ستون های بزرگ تر وجود دارد فقط باید با محاسبات انجام شود