مقالات ساختمان

حداکثر فاصله ستون های فلزی و بتنی

حداکثر فاصله ستون گذاری

حداکثر فاصله ستون گذاری از مسائل مھمی است که مھندسان و کارفرمایان به آن توجه ویژه ای دارند.ستون یکی از اجزاء اصلی ساختمان می باشد. برای ھمین فاصله گذاری بین ستون ھا بسیار مھم است. ولی این فاصله مشخص نیست و بستگی به نوع سقف دارد.

این فاصله مقدار مشخصی است که توسط معمار و یا مھندس سازه با توجه به ایمن بودن و مقاوم بودن سازه مشخص می شود. از طرفی باید جنبه  اقتصادی داشته  باشد و ستون ھا را به اندازه و به جا استفاده کنند. حال می خواھیم در این مقاله  به نحوه ساخت ستون و حداکثر فاصله ستون گذاری  بین ھر ستون بپردازیم. از شما دعوت می کنم در این مقاله ھمراه آھن جم باشید.

 ستون ھا یکی از مھمترین جزء سازه ھا می باشند که ستون ھا وظیفه انتقال بار را به  زمین به عھده دارند. یکی از کارھای که مھندس محاسب باید انجام دھد تعیین حداکثر فاصله ستون گذاری می باشد. در آیین نامه ای منعی برای فاصله گذاری ستون وجود ندارد .

با توجه به وضعیت  سازه مھندس تعیین می کند که فاصله بین ستون ھا چقدر باشد. باید مقدار فاصله ستون طوری انتخاب شود که ھم از لحاظ اقتصادی به صرفه باشد و ھم اینکه سازه ای مقاوم داشته باشیم. می توان گفت اگر دھانه ستون بین ۴ تا ۵  متر باشد به صرفه اقتصادی می است .

پیشنهاد مطالعه ⋙  تفاوت دیوار برشی و دیوار حائل

برای مقاوم بودن ساختمان حداکثر فاصله ستون گذاری معمولاً ھفت متر می باشد. اما بیشتر از ٧ متر ھم می توانند فاصله ی ستون ھا را در نظر بگیرند.مقدار فاصله ستون به نوع سقف ، ابعاد ستون و میزان باربری آن بستگی دارد.اینکه ستون فلزی باشد یا بتنی هم در فاصله آنها تاثیر دارد.

حداکثر فاصله ستون گذاری

نکات مھم برای تعیین حداکثر فاصله ستون گذاری

 برای تھیه نقشه  سازه اولین گام ستون گذاری در اتوکد می باشد. بر اساس نوع سازه و بارھای وارد شده به آن حداکثر فاصله گذاری ستون مشخص می شود. نکات مھم که در تعیین حداکثر فاصله ستون ھا می توان به  آن اشاره کرد.

  1.  تا جایی که امکان دارد فاصله  ستون ھا از یکدیگر یکسان باشند.
  2. محل ستون ھا جایی باشد که به شکل و ظاھر سازه آسیبی نزند و پرتی فضا کمتر شود.
  3. تا جایی که امکان آن است ستونھا در جرز ھا و درون دیوار ھا و کمد ھای دیواری پنھان کنند.
  4. ستون ھا را در پارکینگ طوری طراحی می کنند که برای تردد ماشین ھا مشکلی به وجود نیاورند .
  5. استفاده کردن از ستون ھای متقارن اجرای راحت تری و شکل زیباتری دارد.
  6. باید ستون گذاری به صورت منظم و در یک راستا باشد.
  7. ستون ھا را باید روی محور افقی و عمودی قرار دھند.
  8. برای ستون گذاری به بخش ھای ھمچون آسانسور پله و نورگیر توجه خاصی داشته باشند
  9. در طبقات ستون ھا باید به صورت یکسانی اجرایی شوند.
  10. ستون ھا باید برای 4 طرف اتاق پله و آسانسور استفاده کرد.
  11. ستون طبقات پارکینگ و زیرزمین را باید موقعیت آن را بررسی و کنترل کرد .
پیشنهاد مطالعه ⋙  سقف وافل چیست؟ انواع و کاربردها،مزایا و معایب آن

حداکثر فاصله ستونھا در سیستم ھای متفاوت سقف

پراکندگی ستون باعث سخت شدن اجرای آن می شود.حداکثر فاصله ستون در انواع سقف متفاوت است که می خواھیم به شرح ھر یک بپردازیم. به گفته فرادرس :

هیچ قانون دقیق و مشخصی برای تعیین فاصله بین دو ستون بتن آرمه وجود ندارد.بار ساختمان، نقش مهمی در حداکثر فاصله مجاز دارد.مهندسان معماری، فاصله بین دو ستون را با توجه به عملکرد ساختمان مشخص می‌کنند.

  1. عرشه فولادی : سقف عرشه فولادی حز سقف های سبک و بسیار مقاوم است که می‌توان در آن فاصله ستون هارا کمی بیشتر در نظر گرفت .طبق استاندارد ملی ساختمان در سیستم سقف عرشه فولادی حداکثر فاصله بین دو ستون باید 12 متر باشد.
  2. دال بتنی(دال یک طرفه،دال دوطرفه،مجوف) : حداکثر فاصله ستون گذاری برای دال های یک طرفه و دو طرفه حدود ۱۰ متر میباشد .ولی توصیه می شود که حداکثر فاصله 8 متر در سیستم یک طرفه و دو طرفه استفاده شود.
  3. دال مجوف(سقف کوبیاکس،سقف یوبوت،سقف تیرچه) :سقف مجوف یعنی سقفی که فضا های توخالی در خود دارند. این سقف ها وزن سبکی داشته و به همین‌ دلیل میتوان طول دهانه و ارتفاع سقف را افزایش داد.دال مجوف به چندین دسته تقسیم می‌شود که در هر کدام با توجه ویژگی هایی که دارند حداکثر فاصله بین ستون ها متفاوت است.

    سقف کوبیاکس یک نوع دال مسطح و تو خالی است که جزو سقف های مجوز میباشد.این نوع سقف وزن سبکی دارد و حداکثر فاصله ستون گذاری در سقف کوبیاکس تا ۱۲ متر می‌تواند باشد .

    سقف یوبوت نیز وزن کمی دارد و تا حدودی شبیه به سقف کوبیاکس است .حداکثر فاصله ستون گذاری در سقف یوبوت حدود ۱۲ متر میباشد.

پیشنهاد مطالعه ⋙  تعداد میلگرد در هر ستون+روش محاسبه
حداکثر فاصله ستون گذاری
امتیاز خود را ثبت کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *