آرماتور بندی فونداسیون یکی از مهم ترین و حساس ترین مراحل ساخت وساز است .بارهایی که به سازه وارد می شود ،توسط فونداسیون به زمین منتقل می شود.ما در این مقاله به طور مفصل در مورد آرماتور بندی فونداسیون مراحل و اصول آرماتوربندی فونداسیون صحبت کنیم .از شما دعوت می شود، تا انتهای مقاله همراه ما باشید. تا به سوالاتتان در مورد آرماتور بندی فونداسیون پاسخ دهید .
در آرماتوربندی میلگرد ها ،در کنارهم با الگوی خاصی چیده می شوند و بعد آن ها را با بست هایی فلزی به هم متصل می کنند .آرماتوربندی تاثیر بسیار زیادی روی مقاومت و استحکام سازه دارد.در واقع بتن به تنهایی نمی تواند در مقابل نیروی های کششی مقاومت کند. به همین دلیل از آرماتوربندی کمک می گیرند.آرماتور بندی مقاومت کششی را افزایش داده و مقاومت کلی سازه را تاحد زیادی بالا می برد .شما می توانید برای دریافت اطلاعات بیشتر، به مقاله آرماتور بندی مراجعه کنید و اطلاعات خود را در این زمینه افزایش دهید .
آرماتور بندی فونداسیون چیست ؟
آرماتور بندی فونداسیون یکی از ،مهم ترین مراحل اجرایی فونداسیون می باشد. باید به صورت کاملاً اصولی انجام شود تا، درحین اجرای پروژه مشکلی ایجاد نشود .آرماتور بندی فونداسیون یعنی میلگردها در اندازه مناسب برش خورده ،خمکاری شده و بهم تنیده می شوند سپس در محل اجرای فونداسیون قرار می گیرند و بقیه مراحل اجرا می شود .برای اجرایی کردن آرماتوربندی فونداسیون باید نکاتی را در نظر گرفت که عبارت اند از :
- کنترل شدن مقدار همپوشانی میلگرد های طولی
- کنترل و بررسی محل اجرایی آرماتوربندی
- کنترل شدن میزان خم شدن در خاموت ها وآرماتورهای طولی
- کنترل شدن تعداد خاموت وسنجاق های مورد استفاده وسایزشان
- کنترل سایز وتعداد آرماتورهای طولی
پیشنهاد مطالعه : قیمت آرماتور بندی ۱۴۰۲
چه آرماتورهایی در فونداسیون استفاده می شوند؟
آرماتورهای مورد استفاده در فونداسیون با توجه به نحوه و جهت قرارگیری به دو گروه تقسیم می شوند که عبارت اند از :
- آرماتور طولی یا اصلی :در ردیف بالایی و پایینی فونداسیون به شکل افقی قرار می گیرد در هنگام اجرای این آرماتوربندی باید به فاصله آن دقت ویژه داشته باشید .اگرفاصله به طور صحیح اندازه گیری نشود ،به مرور زمان خوردگی و فرسایش آرماتور را به همراه دارد .
- آرماتور عرضی:نگهدارنده آرماتورهای طولی هستند .همین طور آرماتورعرضی از خم شدن آرماتور های طولی در اثر فشارها جلوگیری می کند .فاصله آرماتورهای عرضی باید طبق اصول آرماتوربندی رعایت شود .معمولاً فاصله آرماتورهای عرضی از یکدیگر حداکثر 20سانتی متر است .اگر فاصله ی مشخص شده رعایت نشود دچار ریزش می شود .
مزایای آرماتوربندی فونداسیون
- آرماتور بندی فونداسیون مقاومت و استحکام کششی سازه را افزایش می دهد.
- وقتی فونداسیون سازه ای از بتن باشد قدرت و فشرده سازی بیش تر است .
- آرماتوربندی مقاومت کششی سازه را بالا می برد و سازه در مقابل عنصرهای آب و آتش مقاوم می شود.
- هنگامی سازه ای که از آرماتور بندی فونداسیون استفاده می کند مقاومت بیشتری خواهد داشت و هزینه نگهداری آن هم نسبت به دیگر سازه ها کمتر می باشد .
- وقتی از آرماتوربندی در ساختمان شود می توان بتن را به شکل های مختلفی در آورد.آرماتوربندی از انحراف سازه جلوگیری می کند و سازه را در مکان خود تثبیت می کند .

نقشه آرماتور بندی فونداسیون
قبل از انجام ساختمان سازی باید نقشه ی آرماتوربندی آماده و همه جزییات در نظر گرفته شود .نقشه آرماتوربندی کمک می کند تمام مراحل به درستی وکامل پیش روند و جزئیات آرماتور بندی فونداسیون اجرا شود .
نحوه آرماتور بندی فونداسیون
اجرایی کردن آرماتور بندی فونداسیون یک کار کاملاً فنی می باشد، که باید توسط تیم متخصص و ماهر انجام شود .اگر این کار به خوبی انجام نشود در مراحل بعدی به مشکل برخورد می کنید .در ادامه همراه ما باشید تا مراحل اجرایی آرماتور بندی فونداسیون را شرح دهیم .
1.طراحی وساختار ساختمان واجزا ی آن
قبل از تهیه مصالح ساختمان باید نقشه سازه ترسیم شود و قسمت های ضروری و مهم در نقشه تعیین شوند .اولین مرحله ساخت یک ساختمان فونداسیون آن می باشد .اولین مرحله ساخت فونداسیون جانمایی آن ،تهیه میلگرد و اجرای آرماتوربندی است .
2.تهیه میلگرد
مرحله بعدی در اجرا خرید میلگرد می باشد.باتوجه به اینکه هرمیلگرد چه ویژگی و کاربرد خاص دارد. باید دقت کنید برای ساختمان مورد نظر چه نوع میلگردی نیاز است .
3.مشاوره گرفتن از طراح و نقشه کش آرماتوربند
برای آرماتوربندی وقتی که میلگرد تهیه شد حال نوبت این است که ،از یک طراح و مهندس ناظری در مورد ساخت و اجرایی کردن آرماتور بندی فونداسیون مشورت گرفت .در پروژه بزرگ و سنگین حضور یک مهندس ناظر بر اجرای آرماتوربندی لازم و ضروی می باشد. ولی در ساختمان های کوچک ،نیازی به حضور مهندس ناظر نیست .به گفته وبسایت مکتب خانه :
مقاومسازی و طراحی و نظارت بر پروژه های ساختمانی، تاسیسات آبی، پل ها، انواع سازه های خاکی و فونداسیونها از جمله کار هایی است که مهندسین گرایش زلزله انجام می دهند.
4.روش مناسب برای آرماتوربندی
برای آرماتور بندی فونداسیون روش های متفاوتی وجود دارد که هر یک برای نوعی از سازه بتنی کاربرد دارند .روش های آرماتوربندی کرواتی،منظم و گره زدن برای آرماتوربندی استفاده می شود. برای متصل کردن آرماتورها در هر سه روش گفته شده از سیم مفتول استفاده می شود که این سیم ها به دو صورت بسته می شوند .
روش ضربدری
دو میلگرد بر روی هم فرارگرفته و مفتول ها از زیر و روی آن ها به صورت ضربدری رد می شوند.
روش بستن از کنار
میلگردها روی یکدیگر قرارمی گیرند و مفتول ها به زیر میلگرد زیرین و امتداد میلگردی دیگر استفاده می روند در انتهای کار به یکدیگر وصل می شوند از این اتصال در روش کرواتی استفاده می شود .
5.انجام آرماتوربندی
نحوه آرماتورگذاری بسیار با اهمیت است .نحوه ی قرارگرفتن آرماتورها تعیین می کند که ،مقدار بتن در هر نقطه چقدر باشد .وقتی از مقاطع بزرگتر استفاده می شود باید فضای بیشتر در نظر گرفت تا بتن کاملاً بین آرماتورها را پر کند .
آرماتوربندی شبکه زیرین فونداسیون : وقتی آرماتور ها آماده شدند نخست شبکه زیرین میلگرد ها اجرایی می شوند .در این مرحله برای اینکه بین میلگرد ها فاصله ایجاد کنند و روی میلگرد ها کامل با بتن پوشیده شود زیر میلگرد ها اسپیسر می گذارند .در آرماتوربندی از خرک ها به عنوان نگهدارنده و پایه برای اجرای شدن شبکه بالایی فونداسیون استفاده می شود .شبکه بالایی فونداسیون به وسیله خرک ها که میلگرد های پایه داری هستند انجام می شود .آرماتورهای طولی را با سیم به خرک ها وصل می کنند.تا موقع انجام بتن ریزی خم نشوند یا اینکه در میزان پوشش دهی بتن تغییر ایجاد نشود.
موقع انجام آرماتور بندی فونداسیون اسکلت فلزی ،آرماتورهای انتظار ،ستون و دیوارهای برشی و صفحه ستون ها اجرایی می شوند .مشخص کردن محل دقیق میلگرد انتظار در سازه یا آکس صفحه ستون ها در سازه های فلزی از مهم ترین بخش مرحله ی اجرایی می باشد .هر گونه بی دقتی کوچکی این فرایند باعث می شود مشکلات زیاد مثل تراز نشدن ستون ها ،نا ترازی اتصالات و پله ها ،کوتاهی یا بلندی آنها ایجاد شود .
در پروژه های کوچکی که سنتی عمل می کند نخ در یک آکس طولی و یک آکس عرضی به شکل عمود بر هم بسته می شود در جایی که دو نخ به یکدیگر برخورد می کنند مرکز صفحه ستون یا آکس آرماتورهای انتظار می باشد .
6.بررسی مجدد آرماتوربندی
مهندس ناظر قبل از اینکه فرایند بتن ریزی شروع شود. باید آرماتورها را به طور کامل بررسی کنند، تا در حین بتن ریزی آرماتورها حرکت نکند و مشکلی پیش نیاید .
7.بتن ریزی
بتن ریزی آخرین مرحله آرماتور بندی فونداسیون می باشد.در این مرحله ابتدا قالب بندی اطراف کلاف های آرماتور انجام می شود .بهتر است از قالب های فلزی استفاده شود تا از خروج آب سیمان از بتن جلوگیری کند سپس بتن ریزی فونداسیون اجرا می گردد.
پیشنهاد مطالعه : هر کیلو سیم مفتول چند متر است؟

نکات اجرایی آرماتور بندی فونداسیون
- از آرماتور هایی که زنگ زدگی بالایی دارند و آغشته به روغن هستند به هیچ عنوان استفاده نکنید .اگر زنگ زدگی یا روغن به راحتی از بین رفت می توانید این آرماتور را استفاده کنید ولی در غیر این صورت امکان پذیر نیست .
- آرماتوربندی فونداسیون اهمیت ویژه ای دارد. برای همین باید میلگردهای با کیفیت و مرغوبی استفاده شود .میلگرد های چینی که در بازار وجود دارد فاقد شرایط استاندارد هستند .این میلگرد ها درحین کار به راحتی شکسته و خم می شوند .
- میلگرد ها براساس سایز ،قطر وکاربردشان از یک دیگر جدا نگهداری شوند تا موقع استفاده اشتباهی رخ ندهد.
- خم کردن میلگرد ها در دمای کم تر از 50درجه انجام نشود .
- بین میلگرد ها و سطح قالب بندی فاصله به اندازه ی 5/5 سانتی متر باشد تا بتن روی آن ها به ضخامت مناسبی برسد .این پوشش بین میلگرد و بتن باید پیوندی ایجاد کند که از خوردگی و زنگ زدگی میلگرد جلوگیری می کند .
- هنگام آرماتور بندی برای برش دادن از قیچی میلگرد مخصوص استفاده شود و از برش میلگرد ها با هوابرش جلوگیری شود زیرا کیفیت میلگرد را کاهش می دهد .
- در آرماتور بندی فونداسیون باید همه خاموت ها در همه میلگرد ها مهار شوند .
- حداکثر فاصله خطوط آرماتور باید 20سانتی متر از یکدیگر باشد .
نکات میلگرد گذاری در آرماتوربندی فونداسیون
نکاتی که در هنگام آرماتوربندی فونداسیون باید به آن ها دقت کرد به شرح زیر است :
- در میلگرد گذاری قطر میلگرد از 10میلی متر کمتر نشود .
- فاصله ی محوری میلگرد با میگرد دیگر نباید از 10سانتی متر کمتر و از 35سانتی متر بیشتر شود .
- اندازه شناژ بین پی ها باید حداقل 30 سانتی متر باشد تا سطح بالایی یکسان شود .