اخبار لحظه ای

هنوز تغییری یافت نشده است

0
ورود و عضویت
اخبار لحظه ای

هنوز تغییری یافت نشده است

×
آهن جم
ورود و عضویت
0

میلگرد خرک چیست؟کاربرد و نکات مهم استفاده از آن

زمان مطالعه : 9 دقیقه
میلگرد خرک

میلگرد خرک چیست و چه کاربردی دارد؟میلگرد ها یکی از انواع مقاطع فولادی می باشند که بیشترین کاربرد را در ساختمان سازی دارند .یکی از پرکاربردترین آنها که برای ایجاد فاصله در سازه ها مورد استفاده قرار می گیرد میلگرد خرک می باشد. میلگرد خرد بیشتر در آرماتور بندی فونداسیون استفاده میشود .سازه ها معمولاً نیروهای کششی و فشاری زیادی را تحمل می کنند به همین علت باید به گونه ای ساخته شوند که مقاومت کافی در برابر فشارها را داشته باشد. میلگرد خرک نیز برای افزایش مقاومت ساختمان و تقویت بخش فوقانی مصرف می‌شود. میلگرد خرک از خم کاری و برش میلگرد های معمولی تولید می شود به همین علت قیمت آن با توجه به قیمت میلگرد و نرخ دستمزد خم کاری و برش تعیین می شود .در ادامه این مقاله از آهن جم در مورد آرماتور خرک و کاربردی آن اطلاعات مفیدی را بیان کرده ایم تا به سوالات و ابهامات شما پاسخ دهیم .با ما همراه باشید.

میلگرد خرک در اجرای آرماتوربندی فونداسیون سازه ها برای ایجاد فاصله کاربرد دارد. پس از اجرای مش زیرین در فونداسیون میلگرد خرک برای ایجاد حد فاصله بین  مش زیرین و مش بالایی استفاده میشود. این نوع آرماتور برای ساخت سازه کاربردی ندارد و صرفاً وظیفه آن پایدارسازی و استحکام مش فوقانی فونداسیون می‌باشد .این نوع میلگرد به صورت عمودی روی مش تحتانی فونداسیون قرار می گیرد .میلگرد خرک به شکلی می باشد که در بخش بالایی آن مش فوقانی گذاشته می شود و در بخش پایینی آن دو پاشنه مخالف روی مش پایینی قرار می گیرند.

میلگرد خرک چیست و چه کاربردی دارد؟

پیشنهاد مطالعه : قیمت آرماتور بندی ۱۴۰۲

کاربرد میلگرد خرک

کاربرد میلگرد خرک همانطور که پیشتر گفته شد برای ساخت سازه نیست. کاربرد اصلی میلگرد خرک برای ایجاد فاصله بین مش پایینی و بالایی می باشد. با استفاده از میلگرد خرک تا پیش از بتن ریزی می توان مش بالایی را مستحکم نگه داشت .از دیگر کاربرد میلگرد خرک استفاده گسترده از آن در مکان هایی است که تعداد زیادی میلگرد تقویتی وجود دارد. در چنین حالتی باید فواصل میان میلگردهای خرک کمتر شود. در صورتی که خرک ها روی بتن مگر قرار بگیرند این امکان وجود دارد که رطوبت از آنها به میلگردهای اصلی برسد و دچار زنگ زدگی شوند. در صورتی که پوسیدگی در میلگردها اتفاق بیفتد قطر آرماتورها با ایجاد اکسید آهن بیشتر می شود و در نتیجه امکان ترک در بتن زیاد می شود. به همین دلیل نباید میلگرد خرک را روی بتنی مگر قرار دهید. بعضی از مجریان ساختمان ها برای استفاده کمتر از اسپیسرها خرک را روی بتن مگر قرار می دهند .در این حالت بار مش فوقانی از طریق خرک ها به بتن مگر منتقل شده و باعث می‌شود از اسپیسر کمتری استفاده شود که این امر همانطور که گفته شد باعث زنگ زدگی میلگرد ها و به دنبال آن ایجاد مشکلات دیگر می شود.
از جمله کاربردهای میلگرد خرک عبارتند از :

  • ایجاد فاصله بین مش فوقانی و تحتانی
  • پایدار نگه داشتن مش فوقانی تا قبل از بتن ریزی
  • استفاده از این میلگرد برای بستن آرماتور های فوقانی در فونداسیون با توجه به اینکه از خاموت در فونداسیون استفاده نمی شود.
  • این نوع میلگرد ها فاصله بین خرک ها را کاهش می دهند.
پیشنهاد مطالعه ⋙  میلگرد کلاف چیست و چه کاربرد هایی دارد؟

استفاده از میلگرد خرک در فونداسیون

میلگرد خرک در اجرای فونداسیون و آرماتوربندی آن استفاده می شود. در ادامه برای اینکه بیشتر با میلگرد خرک و کاربرد آن آشنا شویم مراحل اجرای فونداسیون را به اختصار توضیح دادیم تا متوجه شویم میلگرد خرک در کدام مرحله و برای چه منظور استفاده می شود. مراحل اجرای پی عبارتند از:

اجرای بتن مگر :قبل از اجرای فونداسیون برای این که سطح زیرین صاف و هموار باشد و همچنین برای اینکه از برخورد بتن اصلی با خاک زمین جلوگیری کنیم از بتن مگر استفاده می شود. این بتن عیاری برابر با ۱۰۰ تا ۱۵۰ کیلوگرم سیمان در متر مکعب و ضخامت ۱۰ تا ۱۵ سانتی متر دارد و بتن ضعیف محسوب می شود.

آرماتور بندی جایگذاری میلگرد های فونداسیون :در ساخت یک سازه از ترکیب بتن و میلگرد به همراه یکدیگر استفاده میشود. علت استفاده از میلگرد در بتن هم افزایش مقاومت کششی بتن می باشد. زیرا بتن در برابر نیروهای کششی مقاومت مطلوبی ندارد و شکننده است. با توجه به بار سنگینی که فونداسیون دارد باید این مرحله با دقت لازم انجام شود .پس از اینکه بتن مگر بر روی زمین کشیده شد و سطح صاف و هموار ایجاد شد به مرحله صفر تا صد آرماتوربندی و میلگرد گذاری میرسیم .در اینجا باید به این نکته توجه داشته باشیم که بعد از بتن مگر از میلگرد خرک استفاده نکنیم. زیرا ممکن است باعث زنگ زدگی میلگردهای اصلی شود.

قالب بندی فونداسیون : پس از اینکه آرماتوربندی انجام شد و میلگرد های تنیده شده در جای مناسب خود قرار گرفتند قالب بندی بتن برای فونداسیون به سه شکل انجام میشود که هر کدام به شرح زیر می باشد:

قالب بندی با آجر : برای ساختمان های کوچک از قالب بندی با آجر استفاده می شود. این نوع قالب بندی با ضخامت و عرض مورد نظر با اندود ماسه یا ملات گل چیده میشود. برای اینکه بتن با آجر تماس مستقیم نداشته باشد یک لایه پلاستیک به عنوان کاور بین قالب و بتن قرار می گیرد ، تا زمانی که بتن سفت شود جداسازی آجر راحت تر انجام شود.

پیشنهاد مطالعه ⋙  لیستوفر میلگرد فونداسیون

قالب بندی تخته ای:  این نوع قالب بندی هم برای کلاف های قائم و بالایی استفاده میشود. برای استفاده راحت به تخته ها روغن زده می شود. در این نوع قالب بندی باید توجه داشت که میلگرد ها رو روغن آغشته نشوند. در این صورت اتصال بین میلگرد و بتن انجام نمی شود.

قالب بندی فلزی : این قالب بندی برای کلاف زیرین استفاده میشود .این نوع قالب برای ساختمان های کوچک مقرون به صرفه نیست. قبل از استفاده از این قالب ها هم برای اینکه بعد از سفت شدن بتن به راحتی از آن جدا شوند سطح آنها به روغن آغشته می شود. این نوع قالب ها در قالب بندی دیوار برشی هم استفاده میشوند.

بتن ریزی :از مراحل نهایی اجرای فونداسیون ، ستون یا انواع سقف در ساختمان ها مرحله بتن ریزی می باشد. بتن از چند ماده سیمان ، ماسه و آب تشکیل شده است. بتن ریزی برای فونداسیون ساختمان حجم بالایی دارد و نمی‌توان این عملیات را به صورت دستی با سرعت و کیفیت بالا انجام داد. به همین دلیل در بیشتر بتن ریزی فونداسیون یا سقف های بزرگ در ساختمان ها از بتن های آماده و پمپ بتن های بزرگ استفاده میشود. استفاده از بتن آماده باعث می‌شود سرعت اجرا و کیفیت آن بیشتر شود.

باز کردن قالب ها:پس از اینکه بتن کاملا خشک شد باید قالب ها باز شوند. برای هر سازهای ممکن است زمان خشک شدن بتن با توجه به نوع قالب آن متفاوت باشد .معمولاً پس از یک روز کامل بتن سفت میشود. قالب ها باید زمانی از بتن جدا شوند که بتن مقاومت مورد نظر را پیدا کرده باشد. حتماً این کار باید با دقت لازم انجام شود تا به میلگردها و سطح بتن آسیب وارد نشود.

میلگرد خرک در فونداسیون

بهترین قیمت آهن و قیمت تیرآهن را از آهن جم دریافت کنید.

نکات مهم درباره میلگرد خرک و انجام فونداسیون

در استفاده از میلگرد خرک در آرماتور بندی فونداسیون باید چند نکته مهم مورد مورد توجه قرار گیرند که عبارتند از :

  • بیشترین فاصله خرک در فونداسیون حداکثر باید یک مترو نیم باشد.
  • این نوع میلگرد معمولاً باید یک یا دو شماره کوچکتر از آرماتور فوقانی باشد.
  • اندازه و فاصله خرک ها باید طبق ابعاد فونداسیون تعیین شود.
  • عرض خرک باید به گونه ای باشد که تمام آرماتورهای فوقانی به راحتی روی آن قرار گیرند.
  • ابعاد پاشنه خرک باید حداقل ۵۰ سانتی متر باشد. اندازه خرک ها باید طوری باشد که هنگام بتن ریزی جابجا نشوند .
  • حداقل قطر این نوع میلگرد باید ۱۴ میلیمتر باشد.
  • در مکان هایی که آرماتورهای تقویتی بیشتر هستند باید از میلگرد خرک بیشتری استفاده شود.
  • اندازه میلگرد خرک به عمق پی بستگی دارد .هرچه عمق بیشتر باشد میلگرد خرک بزرگتر است.
  • مقدار آرماتور خرک باید توسط پیمانکار سازه محاسبه شود.
پیشنهاد مطالعه ⋙  انواع برش تیرآهن

 

پیشنهاد مطالعه : آرماتور بندی فونداسیون

ابعاد و طول میلگرد خرک

برای ساخت هر سازهای ابعاد و طول این نوع میلگرد با توجه به شرایط متفاوت میباشد. در متن زیر نکات لازم برای محاسبه ابعاد و طول میلگرد خرک ذکر شده است.
در فونداسیون های بزرگ عرض خرک ها مهم نیست. به طور معمول در پی های گسترده عرض خرک تقریباً حدود یک دایه کنی متر در نظر گرفته می شود.
در فونداسیون نواری برای مشخص کردن عرض خرک ابتدا باید عرض فونداسیون نواری مشخص شود. اگر کاور بتن فونداسیون نواری را ۵ سانتیمتر در نظر بگیریم عرض خرک ها باید با عرض فونداسیون نواری منهای دو برابر ضخامت کاور بتن برابر باشد.
ارتفاع میلگرد خرک باید به گونه‌ای محاسبه شود که میزان کاور کردن بتن برای آرماتورهای بالایی کافی باشد. برای به دست آوردن ارتفاع خرک ها باید از فرمول زیر استفاده شود به این صورت که ضخامت فونداسیون منهای هر یک از موارد زیر:

ضخامت کاور بتن فوقانی
ضخامت کاور بتن تحتانی
قطر آرماتورهای طولی و عرضی مش بالایی
قطر آرماتورهای طولی و عرضی مش پایانی

البته باید دقت داشت که محاسبه بالا برای فونداسیون های وسیع که دو لایه مش با چشمه های کوچک دارند مناسب می باشد .
در فونداسیون های نواری آرماتور طولی روی آرماتور عرضی قرار می گیرد. زیرا پایه های میلگرد خرک در امتداد آرماتورهای طولی پی هستند و باید روی آرماتور عرضی که پایین تر است قرار داده شوند. با توجه به این موضوع ارتفاع آنها باید با فرمول زیر محاسبه شود. ضخامت فونداسیون منهای هر یک از موارد زیر:

ضخامت کاور بتن فوقانی
ضخامت کاور بتن تحتانی
قطر آرماتورهای طولی و عرضی مش فوقانی

قطر آرماتور عرضی مش تحتانی

کاربرد میلگرد خرک

سخن پایانی

میلگرد های خرک نوعی از میلگردها هستند که کاربرد سازه ای ندارند و کاربرد اصلی آنها در فونداسیون و آرماتوربندی برای ایجاد فاصله بین مش فوقانی و تحتانی می باشد. در این مقاله در مورد میلگرد خرک ، کاربرد آن ، نحوه محاسبه عرض و ارتفاع آن و سایر موارد صحبت کردیم. قیمت میلگرد خرک نیز بستگی به سایز میلگرد مورد نظر ، میزان برش و خمکاری میلگرد و همچنین به قیمت آهن بستگی دارد .قیمت انواع مقاطع فولادی از جمله قیمت انواع میلگرد ها قیمت تیرآهن ، قیمت نبشی ، قیمت ناودانی و غیره به صورت لحظه ای در سایت آهن جم به روز رسانی می شود و شما می توانید در صورت تمایل به خرید و اطلاع از قیمت ها با آهن جم تماس بگیرید. از اینکه تا انتهای این مقاله با آهن جم همراه بودید سپاسگزاریم.

مقاله از آهن جم _ahanjam.com

5/5 - (1 امتیاز)

نظرات

سوال یا نظر شما

شما میتوانید نظر یا سوال خود را برای کامنت کنید.

برای درخواست مشاوره اطلاعات خود را وارد کنید.

×
ورود | ثبت‌نام
لطفا شماره موبایل یا ایمیل خود را وارد کنید
ورود شما به معنای پذیرش شرایط ایزی لاگین و قوانین می باشد