×
آهن جم
0
ورود و عضویت

کاربرد ناودانی در ساختمان سازی

زمان مطالعه : 8 دقیقه
کاربرد ناودانی

کاربرد ناودانی چیست؟ ناودانی یکی از انواع مقاطع فولادی می باشد که کاربردهایی در صنعت و ساختمان سازی دارد. امروزه یکی از مصالح اصلی برای ساخت ساختمان ها، مقاطع فولادی و آهن آلات می باشد. از این رو قیمت آهن ،قیمت میلگرد ،قیمت تیرآهن، قیمت ناودانی و سایر مقاطع فولادی بخش مهمی از هزینه های ساخت یک ساختمان را به خود اختصاص میدهند. یکی از مهمترین مقاطع فولادی که تنوع و کاربردهای گسترده ای دارد ناودانی است. ناودانی شکل مقطع U شکل دارد و جزء پروفیل های باز می باشد و دارای شکل هندسی خاصی بوده که آن را از سایر پروفیل ها متمایز می نماید. در ادامه این مقاله از آهن جم به تعریف ناودانی و کاربرد ناودانی در صنعت و ساختمان سازی می پردازیم.

ناودانی یکی از انواع پروفیل های باز می باشد که سطح مقطعی شبیه   U  انگلیسی دارد. کاربرد ناودانی در صنعت و ساختمان سازی زیاد است. ناودانی از یک سطح افقی به نام جان و دو سطح عمود برجان به نام بال تشکیل شده است. ناودانی در زبان انگلیسی به نام های Steel c Channels یا  Steel U Channels شناخته می شود. ناودانی در جنس ها و شکل های مختلفی تولید و به بازار عرضه می گردد. ناودانی در جنس آلومینیوم ،گالوانیزه، استنلس استیل و فولادی تولید می شود و از لحاظ شکل ظاهری نیز در دو نوع ساده و مشبک تولید می شود.

کاربردهای ناودانی در ساختمان سازی

همانطور که گفتیم کاربرد ناودانی در ساختمان سازی و صنعت بسیار زیاد است.

  • ناودانی ها در نمای ساختمان کاربرد دارند.
  • ناودانی های ساخته شده از آلومینیوم در اجرای نمای مدرن و زیرسازی آن می توانند به کار روند.
  • برای زیرسازی نما که بنیان و شالوده اصلی نما محسوب می شود از مقاطع و مصالح گوناگونی بسته به نوع پوشش نهایی در نما و سیستم نصب آن استفاده می شود که یکی از این مقاطع ناودانی است.
  • ناودانی ها برای ساخت چهارچوب و قاب درب ها و پنجره ها نیز مورد استفاده قرار می گیرند. درب و پنجره در ساختمان از مهمترین بخش ها می باشد. لذا قاب چارچوبی که بتوان از طریق آن درب یا پنجره را به دیوار مورد نظر متصل کرد یکی از موارد مهمی میباشد که با استفاده از ناودانی اجرا میشود.
  • ناودانی در سقف های سبک به عنوان پشتیبان عرشه سقف مورد استفاده قرار می گیرد.
  • از ناودانی به عنوان ناودان هم در پشت بام ها استفاده می شود تا هنگام بارش باران آب موجود را به سمت زمین هدایت کند.ناودانی در کروم بندی پشت بام هم کاربرد دارد.
  • ناودانی در سازه های فولادی نیز کاربرد دارد. ناودانی ها به همراه تیرآهن و دیگر مقاطع فولادی مورد استفاده قرار می گیرند. ناودانی در اسکلت های فلزی هم کاربرد دارد. کاربرد ناودانی به عنوان تیر حمال در سازه ها هم امکان پذیر است. تیر حمال در بعضی از پروژه های ساختمانی به عنوان حامل و حمایت کننده نماسازی و زیبایی ساختمان می باشد .اینجاست که کاربرد ناودانی مشخص میشود.

به گفته فرادرس :

هرگاه نیروهای اعمال شده بر یک تیر ناودانی از مرکز برش آن عبور کنند، آن تیر در معرض خمشِ بدون پیچش قرار می‌گیرد.

  • امکان استفاده از ناودانی به عنوان تیر حمال در ساختمان هایی با قاب چوبی وجود دارد. در این حالت برای افزایش مقاومت، تیرهای چوبی را درون ناودانی قرار می دهند.این کار ضمن افزایش مقاومت باعث می‌شود تا اجزای مختلف سازه راحت‌تر به تیر متصل شوند.
  • امکان استفاده از ناودانی به عنوان تیرچه، تسمه و مهاربند هم وجود دارد.ناودانی در سقف های سبک به عنوان تیرچه کاربرد دارد.برای آشنایی با سقف تیرچه بلوک مطلب مربوطه را مطالعه نمایید.
  • ناودانی ها در مقایسه با انواع تیرهای چوبی کوچک تر و سبک تر هستند و مقاومت بالاتری هم دارند. در حقیقت تحمل فشار بیشتر از مهمترین ویژگی های ناودانی محسوب می شود. یکی از مهمترین و بیشترین کاربرد های ناودانی در ساخت دیوار می باشد. همانطور که میدانید برای افزایش ایمنی سازه ها در دیوارهای سازه از نگهدارنده دیوار یا وال پست استفاده میشود. ناودانی یکی از مقاطع فولادی است که برای اجرای وال پست مورد استفاده قرار می گیرد. استفاده از ناودانی در ساخت دیوار مقاومت و استحکام آن را افزایش داده و از تاب خوردگی و ریزش آن جلوگیری می کند.برای اجرای والپست از نبشی هم استفاده میشود که به آن نبشی کشی ساختمان گفته میشود.
  • یکی دیگر از کاربرد ناودانی در ساختمان سازی استفاده از آن در ساخت خرپا می باشد .خرپا سازه فلزی مثلثی شکلی است که برای ایجاد مقاومت در برابر فشار خارجی در ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد. برای ساخت خرپا از ناودانی unp که به ناودانی اروپایی معروف است استفاده می شود. این محصول وزن بالاتر و مقاومت بیشتری دارد.

کاربرد های ناودانی در صنعت

کاربرد ناودانی علاوه بر اینکه در ساختمان سازی میباشد در صنعت نیز مصرف هایی دارد. ناودانی به صورت اختصاصی برای استفاده در قاب وسایل نقلیه مختلف استفاده میشود. از ناودانی در ساخت شاسی خودرو نیز استفاده می شود. ناودانی همچنین در ساخت تاسیسات دریایی کاربرد دارد. استفاده از فولاد ضد زنگ در مراحل مختلف ساخت ناودانی باعث می‌شود تا این محصول گزینه عالی برای پروژه های دریایی اعم از ساخت اسکله، شناور، سکوی نفتی و غیره باشد .برای تاسیسات دریایی و استفاده صنعتی بیشتر از ناودانی استیل استفاده می شود

کاربرد ناودانی با توجه به نوع آن و جنس آن متفاوت میباشد.ناودانی از لحاظ جنس به ناودانی آلومینیوم ناودانی گالوانیزه، ناودانی استیل و ناودانی فولادی تقسیم می شود.از لحاظ سطح مقطع به دو نوع UPE و UNP  تقسیم میشود . تفاوت این دو استاندارد در بال آنها میباشد.ناودانی استاندارد upe دارای بالهایی موازی می باشد اما ناودانی با استاندارد unp  دارای بال های مخروطی شکل است. یعنی بال ها هر چه که از جان فاصله میگیرند ضخامت شان کمتر شده و شیب ملایمی دارند.


انواع ناودانی بر اساس فرایند تولید

ناودانی بر اساس روش تولید به دو دسته ناودانی نورد شده فابریک و ناودانی پرسی تقسیم می‌شود. ناودانی فابریک به وسیله فرآیند نورد گرم تولید می شود. به این صورت که مواد خام یا شمش های فولادی در کوره پیشگرم قرار گرفته تا به دمای مورد نظر برسند و حالت موم سانی پیدا کنند. سپس از غلتک های نورد که مخصوص تولید ناودانی میباشند عبور کرده و در نهایت به شکل ناودانی خارج می شوند.
ناودانی پرسی همانطور که از نامش پیداست از پرس کردن ورق ها ساخته می شود. برای ساخت ناودانی پرسی ورق های فولادی را در اندازه های متناسب برش داد و سپس با عملیات پرس و جوشکاری به شکل ناودانی در می آورند و به همین علت قیمت ورق در قیمت این نوع ناودانی موثر است.


انواع ناودانی بر اساس شکل ظاهری

کاربرد ناودانی با توجه به شکل ظاهری آن متفاوت است.ناودانی ها بر اساس شکل ظاهری به دو نوع ناودانی ساده و ناودانی مشبک تقسیم می شوند. ناودانی ساده در ساختمان سازی و صنعت کاربرد های زیادی دارد. سایز این ناودانی از ۸ تا ۱۸ متغیر است و ارتفاع آن می‌تواند بین ۳۰ میلیمتر تا ۴۰۰ میلیمتر باشد. اکثر ناودانی های موجود در بازار ناودانی ساده هستند که سطح صاف و صیقلی و بدون حفره ای دارند. از این نوع ناودانی در پایه و قاب تجهیزات صنعتی، چارچوب و انواع پنجره ساختمان استفاده می شود.
ناودانی مشبک بیشتر در جنس های گالوانیزه و آلومینیوم تولید شده و موجود میباشد. ناودانی مشبک شبیه ناودانی های ساده معمولی می باشد با این تفاوت که سوراخ و حفره هایی روی ورق ایجاد می‌کنند و با استفاده از این سوراخ ها پیچ و مهره را باز و بسته کرده و ناودانی را به نقاط مختلف متصل می کنند. عمده ترین کاربرد ناودانی مشبک برای تولید قفسه فلزی می باشد.

پیشنهاد مطالعه : قیمت نبشی کشی والپست

ناودانی ساده
انواع ناودانی از لحاظ وزن

ناودانی ها از لحاظ وزن نیز به دو دسته سبک و سنگین تقسیم می شوند. ناودانی های سبک وزن کمتری داشته و ضخامت و گوشت کمتری هم دارد اما ناودانی های سنگین وزن بالاتری دارند. ناودانی های سنگین طبق استاندارد و جدول اشتال ناودانی تولید شده‌اند.

ناودانی های سنگین بیشتر در پروژه های خاص استفاده می‌شوند. مثلاً در تیرها و ستون‌ها و بادبند های سازه ها. ناودانی های سبک در چارچوب ها و به عنوان عضو غیرباربر در سازه استفاده می شوند به خاطر اینکه سبک تر بوده و به تبع مقاومت کمتری نسبت به ناودانی های سنگین دارند.

در جدول اشتال هر محصول مشخصات فنی آن ذکر شده است .مثلا در جدول اشتال تیرآهن تمامی ابعاد تیرآهن به صورت دقیق و وزن آن قرار گرفته است.

پیشنهاد مطالعه : هزینه اسکلت فلزی ۱۴۰۲

سخن پایانی

در این مقاله در مورد ناودانی،کاربرد ناودانی در صنعت و ساختمان سازی و انواع ناودانی صحبت کردیم .ناودانی در نقاط مختلف ساختمان از جمله در اسکلت فلزی سازه ،در وال پست بین دیوارها ،برای زیرسازی نمای ساختمان،به عنوان تیرچه در سقف و … کاربرد دارد.در صنعت هم برای ساخت تاسیسات دریایی ،قطعات ماشین ها و دستگاه های صنعتی و غیره کاربرد دارد.انواع ناودانی در همه سایز ها و از اکثر شرکت های تولیید کننده ناودانی در بازرگانی آهن جم به فروش میرسد .برای خرید ناودانی و انواع مقاطع فولادی با شماره ۰۳۱۳۳۸۶۹۲۱۱ تماس بگیرید.

پیشنهاد مطالعه : گریتینگ چیست؟

مقاله از آهن جم _ahanjam.com

سوالات متداول

در اسکلت فلزی سازه ،در وال پست بین دیوارها ،برای زیرسازی نمای ساختمان،به عنوان تیرچه در سقف و … کاربرد دارد.

برای ساخت تاسیسات دریایی ،قطعات ماشین ها و دستگاه های صنعتی و غیره کاربرد دارد.

ناودانی در انواع ساده و مشبک،سبک و سنگین ،فابریک و پرسی تولید میشود.

۵/۵ - (۳ امتیاز)

نظرات

سوال یا نظر شما

شما میتوانید نظر یا سوال خود را برای کامنت کنید.

برای درخواست مشاوره اطلاعات خود را وارد کنید.

×
ورود | ثبت‌نام
لطفا شماره موبایل(اعداد انگلیسی) یا ایمیل خود را وارد کنید
ورود شما به معنای پذیرش شرایط ایزی لاگین و قوانین می باشد