0313-3869211
خمکاری میلگرد به چه صورت انجام می شود؟ میلگردها یکی از مقاطع فولادی بسیار پرمصرف در ساختمان سازی می باشند. میلگرد ها به شکلی که از کارخانه خریداری می شوند قابل استفاده در نقاط مختلف ساختمان نمی باشند. به همین دلیل میلگردها برای اینکه در قسمت های مختلف ساختمان قابل استفاده شوند در اندازه های مورد نیاز برش خورده و خمکاری می شوند. طول استاندارد میلگرد ها ۱۲ متر می باشد. برای استفاده از میلگرد در بتن باید تغییر شکل ، برش و خم کاری در طول میلگرد اتفاق بیفتد.برش و خم میلگرد کار آسانی نیست و با توجه به قیمت میلگرد باید خم کاری و برش آن با دقت و اصولی انجام شود تا از خسارت به مصالح ساختمانی جلوگیری شود.برای خمکاری میلگرد نیاز به ماشین آلات و دستگاههای مخصوص می باشد .در ادامه این مقاله از آهن جم درباره فرایند خمکاری میگرد، نکات حفاظتی آن و روشهای آن صحبت خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
دسترسی سریع به محتوای مقاله
خمکاری میلگرد در بحث آرماتوربندی و فونداسیون یک ساختمان امری بسیار مهم می باشد .زیرا میلگردها برای تنیده شدن و بافته شدن به یک دیگر نیاز است که در اندازه های مناسب مورد نیاز برش خورده و دارای خم هایی باشند. منظور از خمکاری میلگرد ایجاد تغییر شکل در میلگرد بدون اینکه شکستگی در آن اتفاق بیفتد می باشد .در فرایند خمکاری میلگرد نیرو به یک نقطه از آن وارد می شود. شکل خم میلگرد ها معمولاً به محل مصرف آنها بستگی دارد. در فرایند خمکاری میلگرد سطح بیرونی آن تحت کشش و سطح داخلی آن تحت فشار قرار می گیرد. میلگرد ها به عنوان یک عضو کششی و تقویت کننده در اجزای مختلف سازه مورد استفاده قرار می گیرند.
علت استفاده از میلگرد در بتن تقویت نیروی کششی بتن می باشد زیرا بتن به تنهایی مقاومت کششی مناسبی ندارد. خم کاری میلگرد باید طبق آیین نامه ها و ضوابط تعیین شده انجام شود تا از شکستگی و ایجاد نقطه ضعف در میلگرد جلوگیری شود.میلگرد ها در سایز های متفاوت در ساخت ساختمان ها مورد استفاده قرار میگیرند .از پرمصرف ترین سایزهای میلگرد در ساخت یک سازه سایز ۱۴ و ۱۶ می باشند و به همین علت قیمت میلگرد ۱۶ و قیمت میلگرد ۱۴ بیشتر مورد توجه و اهمیت قرار می گیرد.
معمولاً خمکاری میلگرد ها با استفاده از ماشین آلات و دستگاههای مناسب خم کاری انجام می شود.برش میلگرد هم توسظ قیچی میلگرد دستی یا برقی انجام میشود. خمکاری میلگرد به روش دستی هم انجام میشود اما برای میلگرد های سایز درشت مناسب نمی باشد .در حال حاضر دو روش دستی و اتوماتیک برای خمکاری میلگرد وجود دارد که طبق استاندارد ها با توجه به وزن میلگرد و ضخامت آن و نوع خمی که میخواهد ایجاد شود یکی از روش های انتخاب می شوند.
در این روش خمکاری کاملاً توسط فرد اپراتور انجام میشود. در روش دستی خمکاری میلگرد مهارت اپراتور اهمیت زیادی دارد و چندین ابزار هم برای انجام کار نیاز است .در خم کاری دستی معمولا از اهرم خم کن استفاده میشود. اجزایی که برای خم کاری دستی مورد استفاده قرار می گیرند عبارتند از :
میز خمکاری
خمکاری میلگرد نیاز به یک میز و سطح کار دارد. این میز باید استاندارد باشد و حداقل ۸۰ سانتی متر ارتفاع داشته باشد. میز خم کاری از الزامات انجام این فرآیند است، زیرا باعث کاهش فشار وارده در هنگام خم کاری به کمر اپراتور میشود و فشار انجام کار را کمتر می نماید .
صفحه خمکاری میلگرد
در خمکاری میلگرد به روش دستی یکی از تجهیزات لازم صفحه خمکاری می باشد. این صفحه فولادی به شکل مربع یا مستطیل است و روی آن تعدادی خار فولادی ایجاد شده است. این خارها از حرکت میلگرد و به اصطلاح لیز خوردن آن در جهات اعمال نیرو به وسیله آچار جلوگیری می کند .صفحه میلگرد از طریق پیچ و مهره روی میز و سطح کار ثابت می شود.
آچار خمکاری میلگرد
از آچار F برای خم کاری میلگرد استفاده می شود. خمکاری با آچار F از پرکاربردترین روش های خم کردن میلگرد دستی می باشد. طول دسته این آچار بین ۵۰ تا ۱۵۰ سانتی متر می باشد .آچار F با درگیر شدن با میلگرد و وارد کردن نیرو به آن خم را ایجاد میکند.
میلگرد ها دارای ضخامت متفاوتی هستند و سایز های بزرگ آن را نمی توان به روش های دستی خم کرد و تغییر شکل داد. اما با ابزار اتوماتیک ، خمکاری میلگرد را میتوان برای همه سایزها انجام داد .تمامی مراحل خم کاری با استفاده از این دستگاه به صورت اتوماتیک انجام می شود و دقت عملیات خمکاری هم بالاتر می باشد .خمکاری میلگرد با کمک ماشین آلات توسط دو نوع دستگاه هیدرولیکی و برقی انجام میشود.
خمکاری به روش برقی
خم کاری میلگرد با استفاده از دستگاه های برقی برای همه سایز های میلگرد قابل انجام میباشد. برای اینکار ابتدا نقطه ای از میلگرد که باید خم شود علامت گذاری می شود. در زمان خم کاری ، نیروی وارده میلگرد را به عقب هدایت می کند، پس یک خار در طول خم میلگرد روی صفحه قرار میدهند تا میلگرد فیکس شود. سپس برای حرکت دادن میلگرد و خم نمودن آن پدال را فشار میدهند .با فشار دادن پدال یک میله فولادی که جای آچار را گرفته است حرکت کرده و به میلگرد نیرو وارد میکند. نیروی وارد شده باعث ایجاد خم و تغییر شکل در میلگرد میشود. زاویه خم شدن میلگرد هم به میزان حرکت اهرم بستگی دارد. مکانیزم حرکت اهرم بسته به نوع ماشین متفاوت می باشد .
خمکاری میلگرد با دستگاه هیدرولیکی
دستگاه های هیدرولیکی برای خم میلگرد کاربرد زیادی دارند.با استفاده از این دستگاه ها قطر های بالای میلگرد را نیز میتوان خم کرد .عملکرد این دستگاه ها به صورتی است که یک بازوی هیدرولیکی با وارد کردن نیرو میلگرد را در نقطه ای که نیاز است خم می کند .برای این کار ابتدا نقطه مناسب برای خم میلگرد انتخاب میشود. فک نگهدارنده روی آن نقطه فیکس شده و بازوی هیدرولیکی حرکت کرده و میلگرد را تغییر شکل میدهد. نوعی از ماشین های هیدرولیکی نیز وجود دارد که روی زمین قرار می گیرند .در این دستگاه ها که نگهدارنده در بالا و یک بازوی حرکت کننده در قسمت پایین تعبیه شده است میلگرد بین آنها قرار می گیرد و بازو حرکت میکند. فک ثابت معمولاً در قسمت عطف خم میلگرد قرار می گیرد. (یعنی نقطه ای که میلگرد در آن قسمت خم می شود). نیروی وارد آمده از طرف بازو باعث تغییر شکل میلگرد میشود. دستگاه های هیدرولیکی امکان حمل به نقاط مختلف را دارند به همین دلیل بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند .استفاده از دستگاه های هیدرولیک باعث صرفه جویی در زمان می شود. همچنین خمکاری انواع فولاد ها امکان پذیر است. تمامی میلگرد ها با سایز های مختلف را خم میکند و انرژی بسیار پایینی مصرف می کند. همچنین برای خمکاری میلگردی که یک طرف آن در بتن می باشد هم مناسب است.
ساخت و تولید خاموت همه به وسیله خمکاری میلگرد انجام میشود . برای تهیه خاموت باید میلگرد ها برش خورده و با دستگاه خاموت زن خم شوند .قیمت خاموت با توجه به دستمزد خمکاری و قیمت میلگرد مشخص میشود . لیست قیمت خاموت را در لینک زیر مشاهده کنید.
بهترین قیمت آهن و قیمت تیرآهن را از آهن جم دریافت کنید.
خمکاری میلگرد می تواند یکی از فرایندهای خطرساز در ساختمان سازی باشد،بخصوص که وقتی برای خمکاری از دستگاه های برقی و هیدرولیک استفاده شود .رعایت نکات ایمنی در زمان انجام این کار باعث میشود اپراتور آسیب نبیند. همچنین خمکاری میلگرد به صورت دقیق و مرتب انجام شود. از نکات ضروری که باید رعایت شوند عبارتند از :
میلگرد ها به شکلی که از کارخانه خریداری می شوند و در طول های ۱۲ متری برای استفاده در ساختمان مناسب نیستند .به همین دلیل در اندازه های مورد نیاز برش خورده و در صورت لزوم خمکاری می شوند .از برش و خم کاری میلگرد ها اشکال متفاوتی از میلگرد ها تولید می شود که در انواع سقف ها از جمله سقف تیرچه بلوک و همچنین در بتن ریزی و آرماتور بندی سازه کاربرد دارند .میزان میلگرد مصرفی در ساختمان باید متناسب با نیاز سازه باشد. در ادامه انواع آنها را نام برده و معرفی کرده ایم .
میلگرد راستا یا سیتکا : یکی از میلگرد هایی است که با خم کاری میلگرد برای استفاده در سازه های مختلف بتنی تولید میشود .این میلگردها به شکل سیم هستند و دو انتهای آنها دارای خم می باشد. دو سر میلگرد زاویه ۹۰ درجه دارد .دوشاخه برجسته که در دو سر این میلگرد ایجاد میشود باعث درگیری بیشتر آن در بتن می شود که در نتیجه مقاومت کششی افزایش پیدا میکند. همچنین از این میلگرد برای جلوگیری از ترک در دیوارها نیز استفاده میشود .
میلگرد خاموت : خاموت یکی از پر استفاده ترین میلگرد ها در آرماتور بندی ساختمان می باشد و برای جلوگیری از شکست زودرس مقاطع پس از ایجاد ترک مورد استفاده قرار می گیرد. خاموت ها نقش انتقال تنش به طرفین یک ترک مورب به عنوان مسلح کننده بتن را دارند. قیمت خاموت به صورت روزانه در سایت آهن جم اعلام می شود .
میلگرد ادکا : یکی از دیگر میلگرد هایی که برای تحمل نیروی برشی و تحمل لنگر های منفی در تکیه گاه های تیرهای یکسره مورد استفاده قرار می گیرد ادکا میباشد. قسمت پایینی و بالایی میلگرد ادکا وظیفه تحمل کشش های ناشی از خمش و قسمت میانی آن وظیفه تحمل کشش های ناشی از برش را برعهده دارد. خمکاری میلگرد برای تولید میلگرد ادکا تخصصی تر میباشد.میلگرد ادکا با میلگرد ممان منفی تفاوت دارد.
مقاله از آهن جم _ahanjam.com
نظرات
سوال یا نظر شما
شما میتوانید نظر یا سوال خود را برای کامنت کنید.