اخبار لحظه ای

هنوز تغییری یافت نشده است

×
آهن جم
0
ورود و عضویت

میلگرد زیگزاگ

زمان مطالعه : 11 دقیقه
میلگرد زیگزاگ

میلگرد زیگزاگ یا میلگرد خرپایی با حالت خمیده و زیگزاگ تولید میشود و در ساخت تیرچه و خرپا کاربرد دارد.

همان طور که قبلاً به آن اشاره شده است ،میلگرد یکی از پر کاربرد ترین محصولات فولادی است که در صنایع ساختمان سازی از آن استفاده گسترده ای می شود .میلگردها اندازه و شکل های متفاوتی دارند .یکی از این میلگردها میلگرد زیگزاگ یا خرپایی می باشد که ویژگی ها و کاربرد های خاص خود را دارد .میلگرد زیگزاگ در آهن جم عرضه میشود و قیمت میلگرد زیگزاگ روزانه اعلام میشود.حال می خواهیم در این مقاله به بررسی میلگرد زیگزاگ بپردازیم. از شما دعوت می کنم ما را همراهی کنید .

میلگرد زیگزاگ یا steel structure RebarTruss  یکی از میلگرد هایی است که در صنعت ساختمان سازی کاربرد فراوانی دارد. میلگرد زیگزاگ نوعی میلگرد با قطر و سایز کوچک است که ب صورت زیگزاگی خم شده و در تولید تیرچه و انواع خرپا استفاده میشود .کاربرد آن افزایش مقاومت کششی و برشی در بتن میباشد .

میلگرد زیگزاگ از متصل شدن میلگردهای ساده و آجدار A3 ساخته می شود و قیمت میلگرد ساده و آجدار بر قیمت آن تاثیر گذار است . این میلگرد به نام میگرد خرپایی هم شناخته می شود .دلیل این نام استفاده از میلگرد زیگزاگ برای ساخت خرپا است .

اتصالات میلگرد زیگزاگ  به دو صورت قلاب کردن میلگرد ها در یکدیگر و جوش دادن آن ها به یکدیگر صورت می گیرد .در صنایع ساختمان سازی به آن میلگرد عرضی نیز می گویند .

در کل مقاطع فولادی به صورت خام و پیش ساخته تولید می شوند .برای مثال تیرآهن مقطع فولادی است که به صورت خام است و در محل ساختمان سازی برش خورده ،جوشکاری می شود و در همان ساختمان به کار میرود.ولی مقاطع فولادی هستند که بخاطر پیچیدگی در ساخت حتماً باید در کارگاه ها ساخته شوند و بعداً آن ها را به محل ساخت ساختمان انتقال دهند .

میلگرد زیگزاگی هم جزء همان محصولات پیش ساخته است که به دو نوع دستی و مکانیزه تولید می شود .میلگرد زیگزاگ به خاطر مقاومت بالایی که دارد برای ساخت سقف ها و پل های معلق و…استفاده می شود .

مشخصات میلگرد زیگزاگ

ویژگی‌ها توضیحات
تعریف میلگرد زیگزاگ نوعی میلگرد فولادی با مقطع غیرخطی و طراحی خاص است که به شکل زیگزاگ یا موج‌دار تولید می‌شود و برای تقویت سازه‌ها و افزایش مقاومت در برابر بارهای برشی به کار می‌رود.
شکل مقطع زیگزاگ (موج‌دار)
جنس معمولاً از فولاد با کیفیت بالا
قطر معمول از ۸ تا ۱۶ میلی‌متر (بسته به نیاز پروژه)
طول استاندارد ۶ و ۱۲ متر
کاربردها - تقویت و اتصال عناصر بتنی
- استفاده در سازه‌های سقفی
- کاربرد در دیوارهای برشی و دیوارهای باربر
- استفاده در پل‌ها و سازه‌های بزرگ
- به عنوان میلگرد حرارتی در بتن
- تقویت فونداسیون‌ها.
مزایا - افزایش مقاومت برشی
- بهبود توزیع تنش در سازه
- کاهش احتمال ترک‌خوردگی
- نصب آسان و سریع
- هزینه کمتر نسبت به روش‌های دیگر تقویت
- انعطاف‌پذیری در طراحی سازه
استانداردها - مطابق با استانداردهای بین‌المللی (مانند ASTM و ISO)

اجزای تشکیل دهنده تیرچه

برای تولید میلگردهای زیگزاگ یا خرپایی از میلگرد های A1 وA3 استفاده می شود .میلگرد زیگزاگ از ۳ بخش بالایی ،پایینی و عرضی تشکیل شده است که در ادامه به شرح هر کدام را شرح می دهیم .

میلگرد بالایی

 میلگرد بالایی یعنی میلگردی که قسمت بالایی زیگزاگ راتشکیل می دهد و تحمل بار تیرچه را به عهده دارد. بخش بالایی میلگرد زیگزاگ از میلگرد A3 تشکیل شده است .میلگرد های بالای نیروی فشار ناشی از وزن خود تیرچه و وزنی که از سقف وارد می شود را تحمل می کنند .همین طور انبساط و انقباض باعث فشار آمدن به تیرچه می شود .میلگردهای بالایی فشارهای واردشده به سازه را خنثی می کنند .می توان گفت میلگرد های بالایی نقش بال های تیرآهن را دارند .

میلگرد پایینی یا کششی

در قسمت پایین میلگرد زیگزاگ از دو میلگرد A3 استفاده می کنند .که به وسیله میلگرد های زیگزاکی با هفتی و هشتی به میلگرد بالایی متصل خواهند شد .میلگرد پایینی وظیفه تحمل کردن نیرو های کششی از لنگر خمشی و باربری سازه را بر عهده د ارد به همین دلیل میلگرد های پایینی زیگزاگ باید مقاومت و استحکام مناسبی داشته باشند .

میلگرد پایینی یک عضو کششی است که مانند جان تیرآهن عمل می کند .اگر میلگرد پایینی مقاومت کششی مناسبی نداشته باشد توانایی تحمل کردن نیروی های اولیه  را ندارد.

میلگرد عرضی (زیگزاگ )

معمولاً میلگرد های ساده A1 در قسمت عرضی تیرچه کاربرد دارند .در این قسمت میلگرد ها به شکل اریب یا هفتی یا هشتی نصب خواهند شد .میلگردهای عرضی وظیفه متصل کردن بخش های بالایی و پایینی را  دارند .مهم ترین نقش هایی که میلگرد زیگزاگ ها دارند عبارت اند از :

  1. منتقل کردن بار به میلگرد های بالایی و پایینی
  2. نگهداری پیوسته
  3. جلوگیری از شکست و ترک خوردن میلگرد های آجدار
میلگرد زیگزاگ

ویژگی های میلگرد زیگزاگ یا خرپایی

میلگرد زیگزاگ دارای مشخصات و ویژگی های خاص خود می باشد که باید در هنگام خرید به این ویژگی ها توجه کنید .اگر قرار باشد در سازه ای از میلگرد نورد گرم که نقش تقویت کننده دارد استفاده شود  باید از میلگرد آجدار با اندازه آج  ۳۴۰،۴۰۰،۵۰۰  استفاده کرد .

حال اگر قرار باشد از میلگرد نورد سرد استفاده شود باید فقط آج دار باشد .باید اضافه کرد که قطر های آرماتور قسمت های پایینی باید بین ۶ تا ۱۶میلی متر در نظر گرفته شوند و میلگردهای عرضی یا زیگزاگی از نوع میلگرد نورد گرم( آج ۳۴۰ و ساده ۲۴۰)می باشد .که قطر آن ها نباید از ۴ میلی متر کم تر باشد .

میلگرد قسمت بالایی خرپا در هر دو حالت نورد گرم و سرد از میلگرد های ۳۴۰ آج دار و بالاتر استفاده شود .قطر میلگرد بالایی نسبت به طول تیرچه متفاوت است که در جدول زیر می توانید مشاهده کنید .

یکی دیگر از میلگرد های پر فروش بازار میلگرد حرارتی است .میلگرد حرارتی به منظور مقاوم سازی سقف و بتن به کاربرده می شود .قیمت میلگرد حرارتی به توجه به ویژگی های ساختاری آن مثل سایز ،برند ،گرید و وزن مشخص می شود .

میلگرد زیگزاک

متن سربرگ خود را وارد کنید

دو روش برای محاسبه میلگرد زیگزاگ تیرچه استفاده می شود از جمله :

  1. روش اول : از جدول میلگرد زیگزاگ کمک می گیرند که از بخش های نقشه های اجرایی و لیستوفر تشکیل شده است .معمولاً در این جدول مشخصات میلگرد زیگزاگ درج شده است .
  2. روش دوم : با توجه به بار های مرده  و زنده سازه طبق مبحث ششم مقرارت ملی ساختمان  فاصله زیگزاگ تیرچه را حساب می کنند .

نحوه محاسبه طول میلگرد زیگزاگ

طول میگرد زیگزاگ طبق استاندارد های بین الملی با استفاده از فرمول زیر انجام می شود .

h=d_(a_b) _c/2

پس از اینکه عدد h  مشخص شد باید فرمول زیر را بدست آورد.

Z=√(h^2-├ ( g/2┤)^۲ )

در نهایت با بدست امدن عدد z میتوان محاسبه طول میلگرد زیگزاگ را با فرمول زیر انجام داد.

L=n×z

برای استفاده از این فرمول باید از پارامتر ها و شاخص های  این فرمول آگاهی پیدا کنید که عبارت اند از :

  • L = طول آرماتور زیگزاگ
  • a = ضخامت بتن ریزی سقف
  • d = ضخامت سقف
  • c = ضخامت پاشنه تیرچه
  • h = فاصله آرماتور فشاری تا آماتور کششی
  • b = فاصله آرماتور فشاری تا روی بلوک
  • Z=طول  قسمت مورب آرماتور و زیگزاگ
  • g = گام آرماتور برشی
  • n =تعداد آرماتور مورب
میلگرد زیگزاگ تیرچه

در ساخت زیگزاگ تیرچه برای میلگرد بالایی میتوان از سایز های بزرگ همچون میلگرد ۲۰ استفاده کرد .سایز میلگرد بر قیمت آن تاثیر گذار است .مثلا قیمت میلگرد ۲۰ با قیمت میلگرد ۲۲ متفاوت است .

برای محاسبات اندازه میلگرد زیگزاگ باید چه استاندارد هایی را به کار گرفت ؟

 میلگرد زیگزاگ با بتن یک ترکیب یکپارچه ای با مقاومت بسیار بالا تشکیل می دهد .برای پرکردن فضاهای خالی بین تیرچه ها از قالب های دائم یا موقت مثل بلوک سفالی ،بلوک بتنی و قطعه های سبک استفاده می شود .ترکیب شدن میلگرد با بتن به این معنی است که بتن بال های بالایی و جان تیرچه را احاطه کرده است و مثل یک مقطع Tشکل به صورت یکپارچه در بتن آرمه عمل می کند.

ظاهر میلگرد زیگزاگ به شکل مثلث می باشد اما منظور از Tشکل بودن آن بارگذاری نیروها در هنگام قرار گرفتن تیرچه ها داخل بتن است .برای طراحی کردن میلگرد زیگزاگ باید ظوابطی را در نظر گرفت که طبق نشریه ۵۴۳ عبارت اند از :

  • تیرچه ها نباید فاصله آزادی بیستر از ۷۵سانتی متر داشته باشند .
  • تیرچه ها باید با فاصله یکسانی در یک راستا قرار بگیرند و یا اینکه در دو راستا بر هم عمود باشند .
  • نباید ضخامت دال بتنی از یک دوازدهم فاصله بین تیرچه ها و همین طور از ۵  cm کمتر شود .
  • باید عرض تیرچه ها از 10cmکمتر نشود .
  • فاصله افقی بین دو سطح قائم بلوک های مجاور از ۵ تا۶  cm کمتر نباشد .
  • حداکثر دهانه سقف با تیرچه های منفرد از ۸ متر نباید بیشتر شود .برای اطمینان بیشتر بهتر است حداکثر دهانه پوشش از ۷متر بیشتر نشود .در صورتی که بارها زیاد باشد دهانه های بیش تر از ۷متر باید از تیرچه مضاعف استفاده کنند .
  • سقف هایی که با تیرچه بلوک اجرایی شده اند مواقعی که بار یکنواختی روی سقف وارد شود عملکرد خوبی دارند ولی وقتی بار سنگین ،متحرک و مرتعش وجود داشته باشد به کار بردن میلگرد زیگزاگ توصیه نمی شود.
امتیاز خود را ثبت کنید

نظرات

سوال یا نظر شما

شما میتوانید نظر یا سوال خود را برای کامنت کنید.

برای درخواست مشاوره اطلاعات خود را وارد کنید.

×
ورود | ثبت‌نام
لطفا شماره موبایل(اعداد انگلیسی) یا ایمیل خود را وارد کنید
ورود شما به معنای پذیرش شرایط و قوانین آهن جم می باشد