اخبار لحظه ای

هنوز تغییری یافت نشده است

آهن جم
0
ورود و عضویت
اخبار لحظه ای

هنوز تغییری یافت نشده است

×
آهن جم
ورود و عضویت
0

میلگرد تقویتی چیست؟ ۳کاربرد اصلی آن

زمان مطالعه : 8 دقیقه
میلگرد تقویتی

میلگرد تقویتی چیست و چه کاربردهایی دارد؟ میلگرد به طور کلی یکی از مقاطع فولادی با ارزش و بسیار پرکاربرد در صنعت و ساختمان سازی میباشد.از این محصول برای مسلح کردن بتن و ساخت فونداسیون ساختمان استفاده زیادی می شود و قیمت میلگرد هم یکی از هزینه های اصلی برای ساخت سازه میباشد. میلگرد به همین شکلی که در کارخانه تولید می شود قابل استفاده نیست ،و آن را در شکل های مختلف برش داده خم می کنند و به هم می بافند. بسیاری از شکل های میلگرد که در ساختمان به کار می روند از جمله خاموت، میلگرد سنجاقی و میلگرد تقویتی و غیره همه در اصل میلگرد های معمولی بودند که به شکل های متفاوت در ساختمان استفاده می شود. نام میلگرد تقویتی هم از کاربرد آن گرفته شده است .زیرا میلگرد تقویتی برای مقاوم سازی قسمتهایی از ساختمان استفاده می شود .

 

هنگام وقوع بلایای طبیعی مثل زلزله یا گودبرداری های غیر صحیح در مجاور یک سازه، شاهد هستیم که قسمتی از ساختمان ها دچار تخریب یا ترک خوردگی می شود. علت این موضوع وجود ضعف هایی در سازه می باشد. گاهی اوقات حتی با استفاده از انواع میلگرد در بخشهای مختلف سازه نیروهای وارده بیش از تحمل ساختمان هستند. در این مواقع برای جبران ضعف در قسمت هایی که فشار بیشتری وارد میشود و احتمال تخریب وجود دارد از میلگرد تقویتی استفاده میشود. همچنین میلگرد تقویتی مقاومت کششی و خمشی بتن را افزایش میدهد و از شکستن بتن جلوگیری می کند. حال در ادامه می خواهیم بدانیم که میلگرد تقویتی چیست چه ویژگی هایی دارد و در چه زمینه هایی به کار گرفته می شود که در ادامه مطلب به آن می پردازیم.

میلگرد تقویتی همانگونه که از نام آن مشخص است میلگردی است که در نقاطی از ساختمان که ضعف وجود دارد به عنوان تقویت کننده استفاده می شود. و یکی از پرکاربردترین انواع میلگرد در ساختمان سازی است که پیمانکاران و مهندسان سازه شناخت بسیار خوبی از آن و کاربرد هایش دارند .علت استفاده از میلگرد در بتن به خاطر مقاومت کششی بالای آن می باشد. بتن به تنهایی در مقابل حرارت و آتش و حتی فشارهای زیاد مقاومت خوبی دارد. اما در برابر شکستن مقاومت کششی پایینی دارد به همین دلیل از میلگرد در بین بتن استفاده می‌شود تا مقاومت کششی و خمشی آن افزایش پیدا کند .

میلگرد تقویتی بیشتر در تیرچه بلوک استفاده می‌شود و معمولاً قطری برابر با ۶ تا ۱۶ میلیمتر دارد .میلگرد تقویتی تیرچه جنبه مقاوم کننده داشته و در جذب و انتقال بارهای برشی، فشاری و لنگر خمشی نقش مهمی را ایفا می کند .به عقیده بعضی استفاده از میلگرد تقویتی در تیرچه یک هزینه اضافی و غیر ضروری است اما باید به خسارات جانی و مالی که بعداً از تخریب سازه به وجود می‌آید توجه کنیم. زیرا این میلگرد زمانی که به سازه فشار و لرزه ای وارد شود تا حدود زیادی از تخریب ساختمان و وارد شدن خسارات جلوگیری میکند .مهمترین ویژگی میلگرد تقویتی این است که مقاومت کششی زیادی دارد و تا ۱۸۰ درجه خم می شود و این نکته باعث می‌شود به راحتی در قسمت های متفاوت سازه به کار رود .

میلگرد تقویتی در دو شکل آجدار و ساده (بدون آج ) در بازار وجود دارد و هم به صورت میلگرد کلاف و هم به صورت شاخه ای دسته بندی و در انواع سایز موجود می باشد. اما استفاده از میلگردهای آجدار در بتن و تیرچه رایج تر است .علت آن هم تفاوت میلگرد ساده و آجدار میباشد. میلگردهای آجدار به علت وجود آج ها بیشتر از میلگردهای ساده با بتن درگیر میشوند و احتمال سر خوردن و جدا شدن آنها از بتن بسیار کمتر است. میلگرد تقویتی تقریباً در همه سازه ها به کار میرود.

بهترین قیمت آهن و قیمت تیرآهن را از بازرگانی  آهن جم دریافت کنید.

قیمت میلگرد تقویتی

کاربرد میلگرد تقویتی

به یک سازه نیروهای مختلفی وارد می شود.این نیرو ها عبارتند از نیروی برشی که در پایه ساختمان است،نیروی لنگر خمشی که به دلیل زمین لرزه یا طوفان وارد می شود.نیروی فشاری که  ناشی از طبقات قرار گرفته  روی دیوار برشی می باشد. میلگرد تقویتی مقاومت سازه در برابر این نیروها را افزایش می دهد. میلگرد تقویتی به طور معمول در قسمت‌هایی از سازه به کار میرود که بیشتر در معرض فشار میباشند .این میلگرد در محل‌هایی که میلگرد های موجود در بتن توانایی تحمل بارهای وارد شده را نداشته باشند وارد عمل شده و با افزایش سطح میلگردها تحمل نیروها را افزایش میدهد. به عبارتی می توان گفت آنها تابع سطح هستند. در کارهای اجرایی حالت بهینه این است که سایز میلگرد اصلی و میلگرد تقویتی یکسان باشد .میلگردهای تقویتی تیرچه فقط یک مورد از کاربرد های میلگرد تقویتی است. میلگرد تقویتی در موارد زیر کاربرد دارد.

کاربرد در تیرچه بلوک
کاربرد در فونداسیون
کاربرد در دیوار برشی

کاربرد میلگرد تقویتی در تیرچه بلوک

یکی از مهمترین موارد مصرف میلگرد تقویتی در ساخت تیرچه بلوک می باشد. تیرچه یکی از اجزای سازه است که در معرض فشار کششی زیادی وجود دارد .تیرچه بلوک یکی از مهم‌ترین عناصر تشکیل دهنده سقف می باشد. معمولاً برای ساخت تیرچه از میلگرد آجدار استفاده میشود اما نکته اینجاست که در برخی موارد باید تعدادی میلگرد تقویتی هم به آن اضافه شود. میلگردهای تقویتی برای افزایش استحکام کششی در کنار میلگردهای طولی استفاده می شوند .در مواردی که لنگر خمشی تیرچه زیاد باشد از میلگرد تقویتی استفاده می گردد. طول میلگرد تقویتی ریشه از روی نمودار لنگر خمشی تعیین می شود .برای اجرای سقف تیرچه بلوک میلگرد های تقویتی باید آجدار باشند و با طولی کم تر از طول تیرچه در داخل بتن پاشنه قرار بگیرند به طوری که دو سر آنها بیرون باشد. میلگرد تقویتی مورد استفاده در تیرچه اغلب از نوع اتکا است. اتکا در زبان روسی به معنی اردک است و دلیل نامگذاری این میلگرد شباهت شکل این آرماتور با گردن اردک میباشد. میلگرد اتکا می‌تواند تا ۱۸۰ درجه خم شود. معمولاً اندازه اورلب میلگرد تقویتی تیرچه ۴۰ الی ۵۰ برابر قطر میلگرد در نظر گرفته می شود. برای استفاده از میلگرد در تیرچه باید مواردی رعایت شود :

  • حتماً باید از میلگرد آجدار استفاده شود.
  • میلگرد ها باید طولی کم تر از تیرچه داشته باشند و داخل بتن قرار بگیرند .یعنی بتن ریزی روی میلگردهای تقویتی انجام شود .
  • چیدمان میلگردها، نحوه قرار گیری و فاصله شان بسیار مهم است .
  • طول میلگرد ها از روی نمودار لنگر خمشی تعیین شود.

کاربرد میلگرد تقویتی در فونداسیون

فونداسیون یا پی ساختمان یا زیربنای ساختمان یکی از مهمترین و ضروری ترین بخش های یک سازه می باشد. به عبارتی وزن کل سازه ابتدا به اسکلت ،سپس به ستون ها و در نهایت به فونداسیون و بعد به زمین منتقل می‌شود. فرقی نمی‌کند که سازه چند طبقه باشد یا اسکلت و ستون های فلزی یا بتنی داشته باشد، فونداسیون مرکز تحمل تمامی فشار هایی است که به سازه وارد می شود. بنابراین باید به خوبی و درستی اجرا و تقویت شود.میلگردهای تقویتی برای استفاده در فونداسیون قبل از قالب بندی و بتن ریزی ابتدا برش خورده و خمکاری می شوند و پس از آن در قسمت های مورد نظر فونداسیون مورد استفاده قرار می گیرند .خمکاری به منظور ورود دو سر میلگرد به ناحیه مرکزی تیرچه یا بتن فشاری انجام میشود. میلگردهای تقویتی همزمان با دیگر میلگردها و معمولاً در شبکه پایینی پی و زیر ستون ها اجرا می شوند. البته باید به نقشه سازه و نظر مهندس سازه توجه نمود. گاهی اوقات از این میلگردها در قسمت بالای فونداسیون هم استفاده می‌شود و مکان استفاده از آن به نظر مهندس سازه بستگی دارد.

میلگرد تقویتی

کاربرد میلگرد تقویتی در دیوار برشی

دیوار برشی دیگر از قسمت های سازه میباشد که نیاز به تقویت دارد به همین دلیل از میلگردهای تقویتی در آن استفاده می شود. همانطور که گفتیم یکی از نیروهایی که به سازه وارد می شود نیروی برشی می باشد. در مکانهای زلزله خیز یا طوفانی برای افزایش مقاومت سازه از دیوار برشی استفاده می شود زیرا دیوار برشی استحکام سازه را در برابر زلزله ،باد وطوفان های بسیار قوی افزایش می دهد. این دیوار معمولاً به صورت مستقیم به فونداسیون متصل شده و به نحوی در قسمت خارجی سازه تعبیه می شود.

دیوار برشی در دو نوع جفت و مونولیتیک وجود دارد. انتخاب اینکه از چه نوع دیوار برشی در ساختمان استفاده شود به عهده مهندس سازه می باشد .میلگردهای تقویتی نقش بسیار مهمی در دیوارهای برشی بازی می کنند. عمده کمک میلگردهای تقویتی افزایش استحکام و پیشگیری از کمانش دیوار برشی است یعنی از شکستن آن جلوگیری می کند.

زمانی که از میلگرد تقویتی در دیوار برشی استفاده می شود یک مشکل به وجود می آید و آن هم سخت شدن بتن ریزی در اطراف دیوار و مناطق نزدیک به فونداسیون ساختمان است که البته برای این مشکل راه حل هایی وجود دارد. مهندس طراح میتواند از میلگردهای تقویتی قطور استفاده کند و یا تعداد میلگرد ها را کاهش داده و از میلگردهای سرتاسری بیشتری بهره بگیرد.

دیوار برشی هم یکی از مهم ترین قسمت ها در ساخت یک ساختمان است که میزان مقاومت و استجکام آن امری حیاتی میباشد .برای آشنایی بیشتر با دیوار برشی و نحوه اجرای آن دو مقاله زیر را مطالعه کنید.

 نحوه قالب بندی دیوار برشی

مقاله از آهن جم _ahanjam.com

سوالات متداول

 میلگرد تقویتی برای تقویت قسمت هایی از سازه که فشار بیشتری به آن وارد میشود استفاده میگردد.

میلگرد تقویتی هیچ تفاوتی با میلگرد های معمولی ندارد و نام آن با توجه به کاربرد آن میباشد.

انواع میلگرد آجدار و ساده در همه سایزها عرضه میگردد.

۵/۵ - (۵ امتیاز)

نظرات

سوال یا نظر شما

شما میتوانید نظر یا سوال خود را برای کامنت کنید.

برای درخواست مشاوره اطلاعات خود را وارد کنید.

×
ورود | ثبت‌نام
لطفا شماره موبایل(اعداد انگلیسی) یا ایمیل خود را وارد کنید
ورود شما به معنای پذیرش شرایط ایزی لاگین و قوانین می باشد