×
آهن جم
0
ورود و عضویت

ضوابط پارکینگ مسکونی

زمان مطالعه : 23 دقیقه
ضوابط پارکینگ

ضوابط پارکینگ در ساختمان های مسکونی چگونه تعیین میشود ؟ امروز تامین پارکینگ برای تمامی ساختمان های مسکونی ،تجاری و اداری یکی از مسائل بسیار مهم است. در دنیای امروز که استفاده از خودروهای شخصی روزبه ‌روز در حال افزایش است ضوابط و استانداردهای پارکینگ به یکی از موضوعات مهم در حوزه ساخت‌ وساز، شهرسازی و معماری تبدیل شده است.

رعایت ضوابط پارکینگ  از هرج ‌ومرج شهری جلوگیری میکند و تأثیر مستقیمی بر امنیت، دسترسی و رفاه شهروندان دارد. اما آیا میدانید که هر پارکینگ باید چه ابعاد و استاندارد هایی داشته باشد؟ یا اینکه ضوابط شهرداری در مورد پارکینگ‌های مسکونی و تجاری چه تفاوتی دارند؟

ابعاد پارکینگ مسکونی استاندارد برای هر ماشین ۲.۵ متر عرض در ۴.۷ متر طول میباشد .برای ابعاد پارکینگ دو ماشین دهانه ۴.۷ متر و برای ابعاد پارکینگ سه ماشین دهانه ۷ متر نیاز است و طول محل پارک هم ۴.۷ تا ۵ متر کافی است.

در این مقاله از آهن جم به‌ طور جامع و تخصصی به بررسی ضوابط پارکینگ در ایران، ابعاد استاندارد، نکات طراحی و موانع قانونی خواهیم پرداخت. اگر شما هم در زمینه ساخت‌ وساز فعالیت دارید یا قصد دارید اطلاعات خود را درباره این موضوع افزایش دهید تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.

پارگینگ محلی است که خودرو در آن پارک می شود و می تواند سرپوشیده یا در فضای باز باشد .پارکینگ خصوصی یعنی اینکه برای خودرو های دیگر مزاحمتی ایجاد نکند و طوری خودرو پارک شود که مانعی برای دیگر خودرو ها نباشد .

ضوابط پارکینگ مسکونی

در ساخت پارکینگ برای ساختمان های مسکونی باید یک سری ضوابط اجرایی شود.ابعاد پارکینگ از جمله عرض و ارتفاع باید طبق ضوابط پارکینگ باشد و حداکثر فاصله ستون گذاری نیز رعایت شود.در ضوابط پارکینگ ابعاد ماشین سواری برای پارکینگ ملاک قرار گرفته و اندازه لازم برای محل پارک یک ماشین سواری ۲.۵ در ۴.۷ میباشد .این ضوابط  عبارت اند از :

ضوابط عرض پارکینگ

  • طبق ضوابط پارکینگ عرض پارکینگ برای یک ماشین باید برای هر خودرو ۲.۵ متر در نظر گرفته شود .ابعاد پارکینگ ماشین ۲.۵×۵ متر است. البته حالت های مختلفی دارد در تصویر زیر قرار گرفته است.
ابعاد پارکینگ برای یک ماشین
  • برای محل پارک ۲ خودرو دو حالت زیر ممکن می باشد .
  • اگر دو طرف محل پارک خودرو دیوار باشد باید عرض ۵ متر در نظر گرفته شود .اگر یک طرف پارکینگ دیوار و طرف دیگر ستون باشد باید عرض ۴.۷۵ محاسبه شود .
  • وقتی دو طرف ماشین به دیوار یا ستون بسته باشد باید حداقل ابعاد ۵ در ۳ در نظرگرفته شود .وقتی بین دو ستون از داخل به داخل ۴.۵ متر فضا وجود دارد امکان ایجاد دو پارکینگ وجود دارد .
ابعاد پارکینگ برای دو ماشین
  • عرض پارکینگ برای ۳ ماشین حالت های مختلفی دارد.در صورتی که دو طرف محل پارک دیوار باشد ابعاد پارکینگ برای سه ماشین باید حداقل ۷.۲ متر باشد. و در صورتی که یک طرف دیوار و یک طرف ستون باشد عرض ۶.۹ تا ۷ متر نیاز است.اگر هر دو طرف ستون باشد حداقل عرض ۶.۸ متر نیاز است.
ابعاد پارکینگ برای سه ماشین
  • ابعاد پارکینگ برای ۴ ماشین در صورتی که دو طرف محل پارک دیوار باشد ۹.۵ متر نیاز است.در صورتی که یک طرف دیوار و طرف دیگر ستون باشد ۹.۴  متر نیاز است و درصورتی که هر دو طرف ستون باشد ۹.۳ متر عرض نیاز است .
ابعاد پارکینگ برای 4 ماشین

ضوابط درب پارکینگ

موقع ساخت و طراحی درب پارکینگ باید یک سری قوانین و مقرارت در نظر گرفت که عبارت اند از :

  • درکنار خودرو پارک شده باید فضای به اندازه ۸۰ سانتی متر برای عبور وجود داشته باشد .
  • حداقل عرض درب پارکینگ باید  ۶ متر در پارکینگ های بزرگ و برای پارکینگ های کوچک و متوسط حداقل ۳ متر باشد .
  • پارک خودرو ها در پارکینگ باید به طوری باشد که به همه فضاهای انباری ،تاسیسات،راه پله دسترسی وجود داشته باشد و درب پارکینگ به راحتی باز و بسته شود .طراحی راه پله ساختمان مسکونی یا تجاری و اداری باید با طراحی پارکینگ هماهنگ باشد.
  • عرض مفید در ورودی پارکینگ های بزرگ حدداقل ۶ متر و در پارکینگ های متوسط و کوچک باید حداقل ۳ متر باشد .
  • ارتفاع ورودی پارکینگ هم حداقل ۲.۱۰ تا ۲.۴۰ سانتی متر باشد .
  • درب ورودی پیاده از ۹۰ سانتی متر کمتر نباشد و در صورتی که درب دو لنگه به کار بردید نباید یک لنگه آن از ۹۰ سانتی متر کمتر باشد .
  • طبق مصوبات شهر سازی برای هر ساختمان فقط یک درب پارکینگ می تواند ساخت .در صورتی می توان تعداد درب پارکینگ را افزایش داد که شرایط زیر وجود داشته باشد .

-ظلع بر ملک بیش از ۲۰ متر باشد.

-دوملک تجمیع شده باشد و یک ظلع بزرگ تر ۱۴ متر باشد .

-سه قطعه در بافت فرسوده تجمع کنند و یک ضلع بزرگتر از ۱۲ متر باشد .اگر در شرایط گفته شده ایجاد نشوند باید عوارض درب اضافی به شهرداری پرداخت شود .

  • در همه پارکینگ ها مکان عبور خودرو ها نباید از ۲۱۰ سانتی متر کمتر باشد .
  • در پارکینگ های کوچک و خصوصی وقتی درب سواره و پیاده از یکدیگر مجزا شد می توان ارتفاع آزاد درب ورودی و خروجی را ۱۹۵ سانتی متر حساب کرد .
  • برای پارکینگ های بزرگ عمومی باید درب ورودی و خروجی جداگانه ای برای سواره ها و پیاده ها و همین طور سرویس بهداشتی طراحی کرد .

ضوابط ارتفاع پارکینگ

به فاصله از کف پارکینگ تا زیر پایین ترین محل عنصر های سازه ای یا تاسیساتی ارتفاع مفید پارکینگ گفته می شود .ارتفاع پارکینگ های کوچک،متوسط و بزرگ به شرح زیر می باشد :

  • حداقل ارتفاع پارکینگ مسکونی کوچک دو متر و بیست سانتی متر  (۲.۲ متر)می باشد .
  • حداقل ارتفاع پارکینگ های متوسط و بزرگ  دو متر و چهل سانتی متر (۲.۴ متر) می باشد .
  • در پارکینگ های عمومی حداقل ارتفاع مجاز و مفید ورودی و خروجی آنها  دومتر و چهل سانتی متر  (۲.۴ متر) و حداکثر آن تا ۳ متر میتواند باشد .
  • در پارکینگ های خصوصی حداقل ارتفاع ورودی پارکینگ و خروجی آنها دو متر و ده سانتی متر (۲.۱ متر) می باشد. 

به طور کلی می توان گفت حداقل ارتفاع پارکینگ های مسکونی از ۲ متر و ۱۰ سانتی متر تا ۲ متر و ۴۰ سانتی متر می تواند باشد و مقدار دقیق آن به اندازه پارکینگ و عمومی یا خصوصی بودن آن بستگی دارد .

ارتفاع پارکینگ

 جانمایی پارکینگ ها باید در زمان شروع ساخت با دقت زیادی انجام شود .در واقع محل ستون ها و فاصله بین آنها باید طوری در نظر گرفته شود که پرتی فضا به حداقل برسید و تعداد پارکینگ ها بیشتر باشد .فاصله ستون ها هم به اندازه آنها ،نوع سقف و شرایط بسیاری بستگی دارد که در پادکست زیر به توضیح آن پرداختیم.

انواع پارکینگ ها

پارکینگ ها انواع و اقسام مختلفی دارند که هریک از نظر میزان دسترسی ،ابعاد ،اندازه ،ساخت ،مواد و مصالح به کارگرفته شده تقسیم می شوند.برای هر نوع پارکینگ با توجه به کاربری و ابعاد آن ضوابط پارکینگ متفاوت است.  در ادامه همراه ماباشید تاهریک را شرح دهیم .

انواع پارکینگ از نظر محل احداث

پارگینگ همکف : در پارکینگ های تجاری ،اداری و یا مسکونی هر واحد یک فضای پارکینگ جداگانه ای دارد که طبق اندازه و طراحی پارکینگ خودرو ها کنار هم یا پشت سرهم قرار می گیرند .در طراحی این نوع پارکینگ باید فضای مناسبی برای ورود و خروج و حرکت ماشین ها فراهم شده باشد .

پارکینگ زیرزمینی : وقتی فضای کافی در همکف وجود ندارد یا تعداد واحدهای ساختمان زیاد است پارکینگ های زیرزمینی طراحی می شود .

پارکینگ پشت بام : برای پارک وسایل نقلیه ای چون موتور ،دوچرخه به کار می رود که باید برای جا به جایی وسیله نقلیه ایمنی و مقاومت سقف در نظر گرفته شود .پارکینگ های طبقاتی بیشتر برای مجتمع های بزرگ نمایشگاه ها و مراکز خرید احداث می شوند . برای تبدیل پشت بام به پارکینگ باید مقاوم سازی های لازم انجام شود.همچنین کروم بندی پشت بام و شیب بندی درست اجرا گردد.

انواع پارکینگ از لحاظ ابعاد

پارکینگ ها از نظر ابعاد و اندازه به پارکینگ های کوچک ،بزرگ و متوسط تقسیم می شوند و ضوابط پارکینگ هر کدام متفاوت است.

پارکینگ کوچک: ظرفیت پارک برای ۳ خودرو دارند .

پارکینگ متوسط : برای ۴ الی ۲۵ خودرو ظرفیت پارک دارند .

پارکینگ بزرگ: بیش از ۲۵ خودرو جای پارک دارند .

تعین فاصله ستون ها و محل پارک

انواع پارکینگ از لحاظ دسترسی

پارکینگ های اختصاصی : پارکینگ های هستند که محدوده ی جای پارک هر واحد به صورت مکتوب در سند یا اجاره نامه واحد ذکر شده است که محدوده مشخصی متعلق به آن واحد است .مالک یا مستاجر می تواند خودرو یا هر وسیله نقلیه خود را در آن محدوده پارک کند .

پارگینک مشاعی : پارکینگ های هستند که بین واحد های دیگر مشترک هستند و ساکنان باید به صورت توافقی از آن استفاده کنند .پارکینگ های مشاع در ساختمان هایی که تعداد واحدهای آن ها زیاد است وجود دارد که به خریدار یا مستاجر قبل از خرید و اجاره این موضوع گفته می شود تا به دیگر ساکنان به صورت توافقی از پارکینگ استفاده کنند .پارکینگ مشاع دردسر های زیادی دارد و تقریباً غیر قابل استفاده است .

پارکینگ های طبقاتی

پارکینگ های طبقاتی از پارکینگ های شهری می باشد .پارکینگ های طبقاتی در برج های عظیم و مراکز خرید و…استفاده می شوند .سازه پارکینگ های طبقاتی به صورت مارپیچ و چند طبقه می باشد که از محل زیر زمین تا روی پشت بام جای پارک وجود دارد .خودرو ها  از راه رمپ داخلی ،رمپ خارجی ،بالا بر و یا سیستم ربات خودرو به محل پارک خودرو انتقال پیدا می کنند .

رایج ترین شیوه برای انتقال خودرو رمپ داخلی می باشد و.استفاده از بالابر خودرو در بعضی از ساختمان های قدیمی رایج تر است .این نوع پارکینگ برای مراکزی چون سالن های همایش ،سینما ،مراکز خرید و فروش و …کاربرد دارد .به گفته فرادرس :

«رمپ» (Ramp)، مسیر شیب‌داری است که به منظور دسترسی به طبقات مختلف در خارج و داخل سازه مورد استفاده قرار می‌گیرد. رمپ‌ها به عنوان جایگزین پله‌ها برای جابجایی ویلچر، کالسکه، افراد دارای مشکلات حرکتی و مسیری برای جابجایی راحت وسایل نقلیه نظیر دوچرخه، خودرو و غیره هستند.

ضوابط پارکینگ مسکونی

پارکینگ های خیابانی

پارکینگ های خیابانی از نوع پارکینگ های عمومی هستند که در مکان های شلوغ و پر جمعیت طراحی می شوند .این پارکینگ ها معمولاً خصوصی (پولی ) یا عمومی (رایگان)می باشد .پارکینگ خیابانی معمولاً زمین با مساحت بزرگی است که به محل پارک تبدیل شده است و سازه و قسمت بندی خاصی ندارد.

پارکینگ مکانیزه

پارکینگ های مکانیزه بدون دخالت انسان با استفاده از ماشین های هیدرولیکی ،الکتریکی و دیجیتالی استفاده می شوند .تعداد خودرو های پارک شده در پارکینگ هوشمند مکانیزه بیش تر از پارکینگ های غیر هوشمند می باشد .با استفاده از این نوع پارکینگ ها در فضا صرفه جویی شده وآلودگی های زیستی کاهش می یابد .همین طور این پارکینگ به ورود و خروج ماشین ها سرعت می بخشد و اینکه خودرو ها بدون نیاز به راننده به محل پارک انتقال پیدا می کنند .

انواع پارکینگ های مکانیزه و هوشمند

پارکینگ های مکانیزه (هوشمند ) انواعی دارد از جمله :

برجی : پارکینگ برجی از گران ترین نوع پارکینگ های هوشمند می باشد .این پارکینگ به صورت دایره ای و مستطیلی ساخته می شود و خودرو ها به وسیله آسانسور مرکزی به محلی که فضای خالی وجود دارد منتقل می شوند .

روتاری : پارکینگ های مکانیزه روتاری فضای به اندزه ی دو ماشین اشغال می کند ولی می توان ۱۲ خودرو درون آن پارک کرد .از این نوع پارکینگ در جایی که فضای کافی برای ساخت پارکینگ وجود ندارد استفاده می شود .

پازلی : پارکینگ پازلی نسبت به دیگر پارکینگ های هوشمند هزینه ساخت کم تری دارد .پارکینگ هوشمند پازلی معمولاً در مراکز مسکونی ،تجاری ،عمومی کاربرد دارد .

ضوابط پارکینگ

ضوابط پارکینگ پشت سر هم

پارکینگ پشت سر هم به پارکینگی گفته می‌شود که خودروها به شکلی قرار می‌گیرند که برای خروج یکی از آنها، نیاز به جابه‌جایی خودروی دیگری میباشد. این نوع پارکینگ معمولاً در فضاهای محدود مورد استفاده قرار می‌گیرد.پارکینگ پشت سر هم یا پارکینگ مزاحم باید با مجوز شهرداری در نظر گرفته شود .

برخی نکات مهم پارکینگ پشت سر هم عبارتند از:

  • پارکینگ پشت سر هم معمولاً در کاربری‌های مسکونی و برای مکان هایی که محدودیت فضا دارند مجاز است.
  • ابعاد هر جای پارکینگ باید حداقل ۲.۵ متر عرض و ۵ متر طول باشد. برای پارکینگ‌های پشت سر هم، ابعاد طولی بسته به تعداد خودروها افزایش می‌یابد.
  • فاصله حداقل ۵۰ سانتی‌متر از دیوارها و دیگر موانع باید رعایت شود تا باز و بسته شدن درب خودروها به راحتی انجام شود.
  • بهتر است پارکینگ‌های پشت سر هم برای یک واحد مسکونی و توسط ساکنان آن استفاده شوند تا جابه‌جایی خودروها بین واحدهای مختلف نیاز نباشد.
  • در پارکینگ‌های پشت سر هم باید مکان هر خودرو با علامت‌گذاری مشخص شود تا از ایجاد سردرگمی بین ساکنان جلوگیری شود.
  • در برخی موارد ممکن است نیاز به نصب تابلوها یا علائم راهنمایی برای هدایت خودروها باشد.

ضوابط پارکینگ مزاحم چیست ؟

شما حتماً در بعضی از آگهی های خرید و فروش و اجاره با کلمه پارکینگ مزاحم روبه رو شده اید .پارکینگ مزاحم می تواند مشکل کسانی که پارکینگ ندارند و یا احتیاج به جای پارک بیش از ۱ خودرو دارند را تا حد زیادی برطرف کند .براساس قوانین شهرداری محل پارک هر خودرو فضای استانداردی است که برای پارک دیگر خودروها مزاحمتی ایجاد نکند .وقتی پارکینگ ساختمان علاوه بر فضای استاندارد  فضای خالی دیگری داشته باشد که بتوان یک خودرو در آن مکان پارک کرد می توان به شهرداری مراجعه کرد و فضای پارکینگ مزاحم را دریافت کرد .

پارکینگ مزاحم طبق توافق تمام اعضای ساختمان صورت می گیرد .در صورتی که ساکنان با یکدیگر به توافق نرسند شهرداردی اولین و آخرین قرارداد ،پارکینگ را بین اعضای ساختمان تقسیم می کند که بیش تر پارکینگ مزاحم به آخرین قرار داد تعلق میگیرد .

ضوابط طراحی پارکینگ

ضوابط پارکینگ در مقررات ملی ساختمان

برای طراحی و اجرای پارکینگ باید یک سری ضوابط و الزامات را اجرایی کرد که درادامه به مهم ترین آنها خواهیم پرداخت .ضوابط پارکینگ در مقررات ملی ساختمان عبارتند از :

  • حداقل دهانه و عرض یک پارکینگ باید ۲.۵ متر باشد.
  • ۵ درصد از کل پارکینگ به معلولین اختصاص یابد .برای پارکینگ معلولین حداقل عرض ۳.۵۰ متر باید در نظر گرفته شود .
  • فاصله بین دو ستون اگر ۶.۵ متر باشد می توان ما بین دو ستون ۳ خودرو را پارک کرد .
  • اگر پارکینگ زیرزمینی است پله و آسانسور در انتهای بنا و به سمت دیوار همسایه طراحی شود .
  • اگر پارکینگ طبقه همکف است بهتر است راه پله در قسمت پایانی زمین طراحی شود .
  • طول مورد نیاز برای محل پارکینگ هر ماشین ۵ متر می باشد .
  •  پارکینگ زیر زمینی باید به طبقات دسترسی مستقیمی داشته باشد .
  • مسیر آزاد خودرو در پارکینگ باید حداقل با عرض ۳ متر طراحی شود .تا بتوان فضاهای پشت خودرو یا فضای تردد از کنار خودرو تامین گردد .
  • شیب برای پارکینگ خصوصی ۱۵ در صد و پارکینگ های عمومی ۱۲ درصد و کمتر باشد .شیب در یک متری ابتدا و انتهای رمپ حداکثر باید ۱۰% یا کمتر باشد .
  • در پارکینگ ها به شکل L می توان با استفاده از هم پوشانی فضای خالی که بین آنها ایجاد شده برای ساخت فضای پارک بیشتر ،ایجاد تاسیسات ،انبار ،پله و آسانسور استفاده شود .
  • شعاع گردش رمپ حداقل ۶.۵ متر از آکس رمپ قوسی می باشد .
  • ساختن سرویس بهداشتی در پارکینگ های عمومی لازم است .
  • هر خیابان فقط یک راه ورودی به پارکینگ دارد و در صورتی مجاز استفاده از دو درب است که طول بر زمین ۲۰ متر یا بیشتر باشد .
  • برای گردش خودرو فضای به اندازه ی ۵×۵ در نظر گرفته شود .
  • ایجاد کف شور در پارکینگ های بزرگ و متوسط لازم می باشد و برای درپوش آن باید از گریتینگ یا درپوشی شبیه به آن استفاده شود .
  • فاصله داخل به داخل ستون ها برای پارک دو خودرو حداقل ۴.۵ متر با فضای مانور ۵ متر منعی ندارد.
  • برای چرخش ۱۸۰ درجه خودرو  در پارکینگ باید ۱۵ متر فضا لحاظ شود.پ
  • پارکینگ های بزرگ باید مسیر ورودی و خروجی مجزایی داشته باشند .
  • در پارکینگ های بزرگ و متوسط علایم راهنمایی و رانندگی و هشدار نصب گردد .
ابعاد پارکینگ ماشین
  • در پارکینگ های بزرگ و متوسط به منظور جلوگیری از برخورد خودرو ها باید ستون هایی طراحی شوند .
  • در تمامی پارکینگ ها باید آب لوله کشی در دسترس قرار گیرد .
  • حداکثر ارتفاع پیلوت تا ۲.۴۰ متر به منظور استفاده از پارکینگ منعی ندارد.
  • شیب مثبت برای رمپ پارکینگ اگر با رعایت اصول نورگیری زیرزمین صورت گیرد منعی ندارد .
  • اگر زمینی بر بیشتر از ۲۰ متر داشته باشد امکان ساخت دو درب وجود دارد .
  • براساس مبحث سوم مقرارت ملی ساختمان پارکینگ ها باید به سیستم کشف و اطفاء حریق مجهز باشند .
  • در پارکینگ های شیب دار باید از مصالحی غیر لغزنده ای به منظور جلوگیری از سر خوردن ماشین ها استفاده شوند .
  • رمپ پارگینگ در فضای باز ساختمان (حیاط) جزء زیر بنا ساختمان به حساب نمی آید .
  • در پارکینگ ها آب های سطحی باید با شیب بندی مناسب دفع شوند .
  • کف ورودی پارکینگ ساختمان باید بالاتر از تراز قرار گیرد به منظور اینکه از نفوذ آب های سطحی جلوگیری شود .
  • در دهانه ورودی ساختمان باید نسبت به عدم ورود جریان آب به داخل ساختمان مطمئن شد .در غیر این صورت باید با تایید نهاد قانونی فکری اندیشیده شود.
  • پارک خودرو نباید مانع دسترسی به درب انبار آسانسور و راه پله شود .
  • در ازای هر ۲۰ واحد باید یک واحد پارکینگ ویژه معلولین در نظر گرفته شود .
  • اگر در اضافه فضای باز(حیاط ) پارکینگی تامین شود جزء زیر بنا ساختمان به شمار نمی آید .در اضافه ی فضای باز باید در مقابل هر ۱۵ متر مربع یک پارکینگ تامین شود .
  • وقتی پارکینگ ما بین دو دیوار بسته قرار گیرد باید ۵۰ سانتی متر به عرض پارکینگ اضافه شود .
  • کف پارکینگ ها باید از مصالحی مثل (سنگ ،سرامیک و …)که قابل شست وشو باشند .
  • در پارکینگ های سرپوشیده ستون ها و دیواره های واقع در آن باید دربرابر آتش سوزی مقاوم سازی شوند .

ابعاد پارکینگ در آپارتمان

متراژ قانونی پارکینگ آپارتمان ۲.۵ در ۴.۷ متر است اما بسته به شراط ساختمان مثل  میزان فضای موجود ،جایگذاری ستون ها و … میتوان مقدار عرض کمتری را در نظر گرفت. طبق ضوابط شهرداری و براساس مقرات ملی ساختمان ضوابط ابعاد و اندازه پارکینگ در ساختمان های آپارتمانی به شرح زیر می باشد :

  • برای ساخت یک پارکینگ حداقل دهانه ۲.۵ متر و برای ساخت ۲ پارکینگ در کنار یکدیگر حداقل دهانه ۴.۵ متر و برای ساخت ۳ پارکینگ در کنارهم حداقل دهانه ۷ متر لازم است .هرچه یک واحد پارکینگ اضافه گردد باید فضای ۲ متر به این ابعاد اضافه بشود .
  • عرض پارکینگ معلول باید حداقل ۳.۵ در نظر گرفته شود و در صورتی که پارکینگ بین دو دیوار بسته قرار داشته باشد باید ۵۰ سانتی متر به عرض های گفته شده اضافه گردد .
  • مساحت ۴۰ متر مربع از فضای حیاط به عنوان یک واحد پارکینگ به حساب می آید .
  • برای دسترسی پارکینگ مسکونی حداقل عرض رمپ ۲.۵ متر و برای پارکینگ های تجاری ۳.۵ متر می باشد .
  • ارتفاع پارکینگ حداقل ۲.۴۰متر و حداکثر ۳ متر می باشد .
  • عرض استاندارد در ورودی پارکینگ ۳ متر می باشد ولی عرض در پارکینگ حیاط بسته به نوع پارکینگ ساختمان ،رمپ ورودی و چگونگی باز شدن درب، بین ۲۸۰ تا ۴۵۰ سانتی متر متغیر می باشد .در برخی مناطق تغیر اندازه در پارکینگ باید با هماهنگی با مهندس ناظر صورت گیرد .
  • ابعاد ماشین سواری برای پارکینگ باید استاندارد و عرض ماشین حدود ۱.۷ تا ۱.۸ متر باشد .در پارکینگ استاندارد باید در هر طرف ماشین ۳۰ سانت فضای آزاد وجود داشته باشد.
  • ابعاد پارکینگ در خانه ویلایی تفاوتی با ابعاد پارکینگ آپارتمان ندارد. به طور کل ابعاد پارکینگ برای هر ماشین سواری ۲.۵ در ۵ متر است .

پیشنهاد مطالعه : بهترین طبقه آپارتمان

ابعاد پارکینگ مسکونی در شرایط متفاوت

نوع پارکینگ حداقل طول (متر) حداقل عرض (متر) عرض مسیر حرکت (رامپ) (متر) توضیحات
پارکینگ تک خودرو ۵ ۲.۵ ۳.۵ برای یک خودرو شخصی استاندارد
پارکینگ دو خودرو کنار هم ۵ ۴.۵ ۳.۵ پارکینگ برای دو خودرو که کنار هم پارک می‌کنند
پارکینگ خودروهای بزرگ (SUV) ۵.۵ ۲.۷ ۳.۵ برای خودروهای بزرگ مانند SUV
پارکینگ با زاویه ۴۵ درجه ۵ ۳.۶ ۳ پارک خودروها با زاویه ۴۵ درجه
پارکینگ معلولین ۵ ۳.۵ ۳.۵ پارکینگ ویژه برای خودروهای معلولین

تعداد پارکینگ مورد نیاز طبق متراژ

تعداد پارکینگ های مورد نیاز هر ساختمان و هر طبقه از آن طبق متراژ تعیین میشود که به شرح زیر است :

  • برای واحد های مسکونی که متراژی کمتر از ۱۵۰ متر دارند یک پارکینگ در نظر گرفته می شود .
  • برای واحد های مسکونی که متراژی بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ متر مربع دارند ۱.۵ پارکینگ در نظر گرفته می شود.
  •  واحد های مسکونی با مساحت بیش از ۲۰۰ متر مربع به ۲ پارکینگ نیاز دارند .
  • برای واحدهای مسکونی که مساحت بیش تر از ۲۵۰ متر مربع دارند ۳ پارکینگ در نظر گرفته می شود .
  • براساس قوانین مقرارت وقتی تعداد واحدهای ساختمان مسکونی فرد باشد یک واحد از پارکینگ معاف می باشد .
  • مجتمع آپارتمانی تا ۴ واحد باید در ازای هر ۲ واحد مسکونی یک پارکینگ طراحی شود .
  • در ساختمان هایی که تعداد واحد ها ۴ یا کمتر است می تواند طبق مقرارت بند ۲ ضوابط عمومی از پارکینگ ۳۲ متر استفاده کرد .
  • ساختمان هایی که بیش از ۴ واحد هستند تا ۴ واحد ، پارکینگ ۵۰ متر مربع کافی است و در ازای یک واحد بیشتر یک پارکینگ لازم می باشد .
ضوابط پارکینگ

ضوابط در مورد پارکینگ مراکز تجاری و اداری

شهرداری ظوابطی را برای طراحی و اجرای پارکینگ در مراکز اداری و تجاری در نظر گرفته است .که این ضوابط شامل ابعاد ،شیب ها ،ورودی ،ارتفاع سقف و امکانات (سرویس بهداشتی ،تهویه نور و …)می شود .تعداد پارکینگ ارتباط مستقیمی با تعداد واحدهای ساختمان دارد.

  • در سازه های تجاری و اداری که متراژ ۵۰ متر یا کمتر داشته باشد یک پارکینگ نیاز است .
  • در ساختمان اداری که متراژی بالای ۵۰ متر داشته باشد ۲ واحد پارکینگ در ازای هر ۱۰۰ متر احتیاج است .
  • واحد تجاری  همکف هم ۱ پارکینگ لازم دارد و تجاری همکف و بالاتر نیز ۳ پارکینگ در ازای هر ۱۰۰ متر لازم دارد .

رمپ پارکینگ و ضوابط مربوط به آن

رمپ یک متصل کننده شیب دار می باشد که سطح های با ارتفاع های متفاوت را به یکدیگر وصل می کند و اختلاف ارتفاعی که بین آن ها وجود دارد را با شیب ملایم برطرف می کند .در حالت کلی رمپ ها به ۳ دسته تقسیم می شوند که عبارت اند از :

  • رمپ آدم رو
  • رمپ معلولین
  • رمپ ماشین رو :رمپ ماشین رو به ۲ دسته تقسیم می شود :

رمپ ماشین رو مستقیم : رمپ های مستقیم می توان به صورت یک طرفه و دو طرفه اجرایی شود .رمپ یک طرفه به این معناست که فقط یک خودرو می تواند از آن عبور کند .رمپ دو طرفه یعنی به طور همزمان امکان عبور دو خودرو وجود دارد .(مسیر رفت و برگشت )

رمپ ماشین رو منحنی : رمپ های قوسی شکل گردشی دارند که باعث می شود فضای کمی نسبت به رمپ های مستقیم بخواهند .در جای که طول لازم برای ساخت رمپ تامین نمی شود می توان از ترکیب این دو رمپ استفاده نمود .

تا حد امکان رمپ در حیاط طراحی شود تا فضای بیشتری برای جای پارک داشته باشیم .با توجه به اینکه رمپ مسقف یا روباز است و تعداد پارکینگ ها چقدر است جهت رمپ ،میزان شیب و طول رمپ مشخص می شود .۱ متر ابتدا و انتهای رمپ باید با شیب ۱۰% درصد ساخته شود تا پایین خودرو با زمین درگیر نشود .

ضوابط پارکینگ

طراحی فضای داخلی پارکینگ

برای طراحی فضای داخلی پارکینگ هم قوانینی وجود دارد .باید فضای داخلی پارکینگ طبق فضا های دیگر ساختمان طراحی شود .برای طراحی پارکینگ باید یک سری استاندارد هایی از جمله ارتفاع سقف ،تهویه در پارکینگ ،شعاع رمپ ،شعاع گردش ماشین ها در نظر گرفته شود .

پارکینگ های سرپوشیده از بخش های تکمیل کننده ساختمان می باشند که دارای دیوار محکم یک طرفه هستند که از وسایل نقلیه در برابر آب و هوا محافظت می کند .پارکینگ سر پوشیده از ترکیب محل پارک ماشین و دوچرخه و انباری تشکیل شده است که باید مسیر های ورود و خروج به طوری باشد که هیچ گونه مزاحمتی و خطری برای دیگران ایجاد نشود .پارکینگ های سرپوشیده باید تهویه مناسبی داشته باشند .پارکینگ زیر زمین باید به راحتی به طبقات دسترسی پیدا کند .

تاثیر قیمت پارکینگ برقیمت واحد مسکونی

داشتن پارکینگ برای واحدهای مسکونی یک ویژگی مثبت به حساب می آید .هنگام خرید و فروش واحدهای آپارتمانی داشتن پارکینگ بر قیمت واحد مسکونی اثر گذار است  و سریع تر به فروش می رسد .نحوه محاسبه سهم پارکینگ در قیمت واحد مسکونی فرمول مشخصی ندارد و به عوامل مختلفی بستگی دارد .

بعضی از کارشناسان قیمت پارکینگ را بین ۳ تا ۸ درصد در نظر می گیرند .

برای مثال :

قیمت هر متر  واحد مسکونی ۵۰ متری در اصفهان به همراه پارکینگ ۴۰ میلیون تومان درنظر گرفته می شود .که جمعاً ارزش واحد آپارتمان دو میلیارد تومان می شود .قیمت پارکینگ آن در بازه ۳ تا ۸ درصد بین ۶۰ تا ۱۲۰ میلیون تومان قرار دارد  .

سوالات متداول

۱-حداقل ابعاد پارکینگ برای هر ماشین سواری در ساختمان‌های مسکونی چقدر است؟

بر اساس ضوابط شهرداری، حداقل ابعاد پارکینگ برای هر ماشین سواری  ۲.۲ تا ۲.۵ متر عرض و ۵ متر طول است.

۲-آیا تعداد مشخصی پارکینگ برای ساختمان‌های مسکونی تعیین شده است؟

بله، طبق مقررات احداث حداقل یک پارکینگ برای هر واحد مسکونی با متراژ بیش از ۶۰ مترمربع الزامی است

۳-پارکینگ مزاحم چیست و چه شرایطی دارد؟

پارکینگ مزاحم به پارکینگی اطلاق میشود که خودروها برای پارک و جا به‌ جایی در آن دچار مشکل میشوند و معمولاً یک خودرو پشت خودروی دیگر پارک میشود.

۴-آیا میتوان پارکینگ اختصاصی را به فرد دیگری اجاره داد؟

بله، در صورتی که پارکینگ به صورت اختصاصی در سند مالکیت قید شده باشد و قوانین آپارتمان‌ نشینی این اجازه را بدهد امکان اجاره دادن آن وجود دارد.

۵-آیا میتوان در فضای عمومی پارکینگ موتورسیکلت پارک کرد؟

پارک موتورسیکلت در فضای عمومی پارکینگ باید به گونه‌ ای باشد که مانع حرکت خودروها نشود و با قوانین هیئت‌ مدیره ساختمان هماهنگ باشد.

۶-آیا امکان تغییر محل پارکینگ بین ساکنان وجود دارد؟

بله با توافق تمامی ساکنان و ثبت تغییرات در صورت‌ جلسات رسمی امکان جابجایی محل پارکینگ وجود دارد.

۷-حداقل ارتفاع لازم برای پارکینگ چقدر است؟

حداقل ارتفاع مفید پارکینگ‌ ها ۲٫۲ متر میباشد

۴.۷/۵ - (۲۳ امتیاز)

نظرات

سوال یا نظر شما

شما میتوانید نظر یا سوال خود را برای کامنت کنید.

نظرات ارسال شده

  1. هادی . م

    ۱۴۰۲-۱۲-۱۹

    با سلام. آیا فضای گردش در پارکینگ های کوچک الزامی است ؟ مثلاً خودرو وارد پارکینگ میشود باید حتما فضای گردش داشته باشد یا میتواند دنده عقب خارج شود؟

    • آهن جم

      ۱۴۰۲-۱۲-۱۹

      سلام وقت بخیر
      در مبحث ۴ مقررات ملی ساختمان به ضوابط پارکینگ اشاره شده و حداقل شعاع گردش در پارکینگ های متوسط و بزرگ ۵ متر باید در نظر گرفته شود.اما در مورد فضای گردش در پارکینگ های خصوصی و کوچک هیچ مطلب دقیقی ذکر نشده . اما میبینیم که در ساختمان های کوچک آپارتمانی که پارکینگ هم سطح کوچه دارن و فضا کم هست فضای گردش وجود نداره و ماشین با دنده عقب از محل پارک خارج میشود
      و فکر میکنم در موارد اینچنین فضای گردش الزامی نیست اما در پارکینگ های زیر زمینی فضای گردش نیاز است.در هر صورت باید از شهرداری محل خود سوال کنید

      • علی رستمی

        ۱۴۰۳-۰۵-۰۲

        ضمن عرض سلام و تشکر از مطالب خوبی که بیان کردید.
        زمینی با عرض ۱۴ سمت کوچه و عمق ۲۰ و درصد تراکم ۶۰ چند تا پارکینگ جواب میده
        ضمنا به ما گفتن تا ۴طبقه مجاز و دو طبقه اضافه میشه ساخت با رفتن به ماده ۱۰۰
        اگر بخوام هر طبقه ۲واحد بسازیم پارکینگ جواب میده؟
        ممنون میشم راهنمایی کنید

        • آهن جم

          ۱۴۰۳-۰۵-۱۰

          سلام وقت بخیر
          با توجه به توضیحاتی که بیان کردید پارکینگ زیر زمینی و رمپ که در متراژ شما جواب نمیده و باید طبقه همکف را به پارکینگ اختصاص بدهید در این صورت ۱۰ واحد اپارتمان خواهید داشت .با توجه متراژ که فرمودید حدود ۶ تا ۸ پارکینگ جواب میده و اگر بهتون اجازه بدن میتونید دو پارکینگ دیگه رو در حیاط تامین کنید.فقط بنده موقیت درب ورودی ،محل قرار گیری ستون ها را نمیدانم و تعدادی که گفتم بر اساس متراژ هست .هر محل پارک برای ماشین باید ۲.۵ در ۵ متر باشد .

          • عبدالرضا محمدی

            ۱۴۰۳-۱۲-۱۱

            با سلام ما در پارکینگ ساختمان که رمپ خورده سازنده در قسمتی از پارکینگها دو پارکینگ سندی فروخته که یک طرف دیوار و یک طرف هم انباریهاست که کل عرض رو ۴/۸۰دیده و مسیری برای راهرو انباریها ندیده…از لحاظ قانونی ایشان نباید انباری رو کنار پارکینگ تعبیه میکرده ؟،حالا که پایانکار هم گرفته و انباریها هم در سند قید شدند چکار میشه کرد میشه یکی از پارکینگها را ابطال کرد

          • آهن جم

            ۱۴۰۳-۱۲-۱۵

            سلام و درود
            در ساختمان هایی که فضا برای پارکینگ کم هست پارکینگ هایی با ایعاد کوچک تر یا مقابل انباری هم تایید میشه .حداقل عرض ۲.۲ متر است و کمتر این مقدار غیر استاندارد است .در حالتی که فرمودید عرض پارکینگ ها ۲.۴ میشود .
            در صورتی که پارکینگ مورد نظر غیر استاندارد باشد خود شهرداری اصلا تایید نمیکنه این موردی که تایید شده و پایان کار و سند هم گرفته شده ایرادی نداشته است .

      • مهدی احمدی

        ۱۴۰۳-۰۷-۰۲

        سلام
        در پارکینگی که مساحت آن ۱۱ متر مربع است حداکثر ابعاد ماشینی که می توان آورد چقدر است؟
        همسایه ی ما وانت پیکاپ بزرگی قرار داده که برای ما ایجاد مزاحمت کرده است

        • آهن جم

          ۱۴۰۳-۰۷-۱۹

          سلام وقت بخیر
          اگر طول پارکینگ را ۴.۷ متر در نظر بگیریم عرض پارکینگ ۲.۳۵ متر میشه که حدود ۳۰ سانت در دو طرف فضای رفت و آمد هست . خارج از بحث ابعاد پارکینگ ،همسایه نمیتواند مانع استفاده شما از حق پارکینگ بشود.

  2. علیرضا

    ۱۴۰۳-۰۱-۳۱

    تشکر از مطالعه مطالب شما سودی بردم…تشکر عالی و برای من مفید

    • آهن جم

      ۱۴۰۳-۰۲-۰۱

      سلام وقت بخیر
      خوشحالیم که مطالب مفید بوده است .ممنون از ثبت نظرتون

    • کریم کریمی

      ۱۴۰۳-۰۳-۱۴

      با سلام و ادب و احترام
      لطفا راهنمایی بفرمایید
      همسایه ما با پارک خودرو دو کابینه بزرگ مانع رفت و آمد ما به پارکینگ مان شده است و می گوید این اندازه پارکینگش را طبق سندش خریداری نموده است و داد و بی داد راه می اندازد حالا ما باید چه کنیم

      • آهن جم

        ۱۴۰۳-۰۳-۱۶

        سلام وقت بخیر
        معمولا حد و حدود هر محل پارک مشخص است و برای هر ماشین حدود ۲.۵ متر عرض و ۵ متر طول در نظر گرفته میشود که از عرض ۲.۵ متر ۰.۵ متر محل رفت آمد در کنار ماشین هست.شما باید ببنید آیا ماشین همسایه از حدود ۲.۵ در ۵ متر خارج است یا نه ؟ مهم تر از آن همسایه به هیچ وجه نباید مانع استفاده شما از حقتان بشود .در صورتی که شما توان استفاد از حق پارکینگ خود را ندارید باید به مراجع قضایی مراجعه کنید.

  3. alireza

    ۱۴۰۳-۰۲-۰۴

    واقعأ از خواندن مطالب این سایت استفاده کامل کردم…. بسیار عالی

    • آهن جم

      ۱۴۰۳-۰۲-۰۶

      سلام وقت بخیر ،خوشحالیم مطالب مفید بوده و عکس ها هم اصلاح شدند. ممنون از نظرتون

  4. فرزانه ازتهران

    ۱۴۰۳-۰۲-۱۹

    سلام خسته نباشيد
    براى پارك ٧ماشين بين دوديوارچقدر فضا لازم بوده در سال ١٣٩٩ و اگر مقدار فضاى موجود كمتر از استاندارد باشد چه حكمى دارد
    براى رفع مشكل تنگى جاى پارك راه حل قانونى چيست

    • آهن جم

      ۱۴۰۳-۰۷-۱۹

      سلام وقت بخیر
      ضوابط پارکینگ تغییر زیادی نداشتن چونکه ابعاد ماشین ها تغییر نکرده ،برای هر ماشین ابعاد ۲.۵ در ۵ متر در حالت استاندارد نیاز است .در حالتی که گفید بین دو دیوار باید برای هر ماشین ۲.۳۷ متر عرض در نظر گرفته بشه و حدودا ۱۶.۵ تا ۱۷ متر فضا نیاز است .در مواقعی که فضا کم هست میشه حداقل عرض را ۲.۲ در نظر گرفت اما مقدار کمتر مجاز نیست چون در دو طرف هر ماشین باید ۳۰ سانت فضای رفت و امد باشه .

  5. سامان ازادی

    ۱۴۰۳-۰۳-۰۱

    سلام زمین با عرض۸ متر و طول ۲۳ منر ۴ عدد پارکینگ جواب میدهد؟؟

    • آهن جم

      ۱۴۰۳-۰۳-۰۱

      سلام وقت بخیر .تعداد پارکینگ باید با توجه به موقعیت ملک و درب ورود و خروج و رمپ در صورت وجود سنجیده شود .مساحتی که شما میفرمایید ۸ در ۲۳ حدود ۱۸۰ متر فضا هست که اگر ۶۰ درصد ساخت کنید و ۷۰ متر حیاط باقی بماند ۴ پارکینگ را خواهید داشت .فضایی که هر ماشین نیاز دارد حدود ۱۳ تا ۱۵ متر است

  6. پوریا محمودی

    ۱۴۰۳-۰۵-۱۱

    سلام وقت بخیر. زمینی با عرض ۱۲ و طول ۲۵ متر با پارکینگ زیرزمینی نهایت ظرفیت چند پارکینگ را دارد ؟

    پیشاپیش سپاس از پاسختون

    • آهن جم

      ۱۴۰۳-۰۵-۱۳

      سلام وقت بخیر .سپاسگزارم
      باید شرایط سازه از جمله موقعیت درب ورودی و ستون ها ، محل انباری ها ،شمالی یا جنوبی بودن ملک را بدانیم تا بتوان تعداد پارکینگ را تخمین زد .اما به طور کل فکر میکنم برای متراژ ۳۰۰ متر پارکینگ زیر زمینی جواب نمیده چون خود رمپ جای زیادی میگیره

  7. ز.سلیمانی

    ۱۴۰۳-۰۵-۱۲

    درود
    متریال مورد تایید در اجرای سقف کاذب پارکینگ چیست؟ ایا میتوان از پانل های pvc به جای پانل های گچی استفاده کرد؟
    در مبحث کنترل حریق مورد تایید است؟

    • آهن جم

      ۱۴۰۳-۰۵-۱۳

      سلام وقت بخیر .اطلاعات دقیق درباره پانل pvc نداریم که مجاز هست یا نه .اما مورد مشابه بوده که در راه پله از پوشش چوب استفاده شده و تایید نکردن تا به جای پانل چوب کناف زدن . از طرفی در هر شهری و هر موقعیتی شرایط متفاوت هست برخی جاها تایید نمیکنن در برخی موارد هم تایید میشه یعنی بستگی به کارشناس و قوانین داره

  8. رها منصوری

    ۱۴۰۳-۰۵-۲۲

    سلام و وقت بخیر مطالب خوبی را بیان کرده بودید بنده یه زمین روستایی دارم به متراژ ۲۴۵ متر حدود شمالی ۱۰ متر حد جنوبی ۷متر و ۴.۲۴ به معبر ۱۰ متری حد شرقی ۲۵متر حد غربی ۲۲ متر به کوچه ۴متری محل استقرار ساختمان شمال سطح اشتغال ۶۰ درصد مجموع زیربنای مجاز ۴۴۱.۹ متر مربع ارتفاع ۹.۵ سه طبقه تک واحدی میخام در بیارم.تو روستا چند تا پارکینگ نیاز برا گرفتن مجوز ساخت ؟

    • آهن جم

      ۱۴۰۳-۰۷-۱۹

      سلام وقت بخیر
      اگر درست متوجه شده باشم شما ۳ طبقه واحد زیر ۲۰۰ متر دارید .هر کدام باید یک محل پارک داشته باشند

  9. علی همتی

    ۱۴۰۳-۰۵-۲۴

    با سلام از درب پارکینگ تا انتهای ماشینی که تو پارکه چند متر باید فاصله باشه استاندارد فضا آزاد یا همون دور گرفتن چقدره در پارکینگ کره کره ایست ممنون

    • آهن جم

      ۱۴۰۳-۰۵-۲۵

      سلام وقت بخیر
      متوجه نشدم که وضغیت دقیقا چطوریه اما در صورتی که در این فاصله ماشین بخواهد دور بزند حداقل باید فضای ۵در ۵ متر وجود داشته باشد .

  10. مجید محمدی

    ۱۴۰۳-۰۸-۲۵

    سلام ۶ واحدساختمان باقرعه کشی ۳ پارکینگ دارشد که یکی ازآنها منم ورمپ شیب زیادی دارد درحال حاضر طبقه اول شرقی رفته سند گرفته ودرسند نوشنه ۱۰ و۸۱ متراژ پارکینگ وجنوبی وهیچ چیز دیگه ای ننوشته از درب پارکینگ که وارد میشیم دوستون وجود داره که بین دوستون۴ و۳۰ سانته وآیا دوخودرو که سهم پارکینگ دارند درهمین ابتدا یعنی روبرو بین ستون ها پارک کرد یعنی من هم میتوانم بغلش پارک کنم ؟
    چون اون دوجای دیگر به سختی میشه پارک کرد ودهنه ستون بعدی ۴ و۱۰ سانتی متره؟ الان مشکل داریم ومن هنوز سند نگرفتم لازم به ذکره که مسکن مهر است وآیا دوخودرو کنارهم در۴ مترو ۳۰ وجوددارد؟

    • آهن جم

      ۱۴۰۳-۰۸-۳۰

      سلام وقت بخیر
      عرض استاندارد لازم برای محل پارک یک ماشین ۲.۵ متر هست و در زمان هایی که فضا کم هست حداقل عرض لازم ۲.۲ متر باید باشه .از بین این دو دهانه که فرمودید دهانه ۴ متر ۳۰ برای پارک دو ماشین است .
      مقداری که برای همسایه شما هم در سند نوشته شده طبق این اندازه است .۱۰.۸۱ را بر ۵ (طول محل پارک)تقسیم کنید عرض ۲.۱۶ بدست میاد و دقیقا پارکینگ دوم هم با همین اندازه خواهد بود . هر چند کلا فضای پارکینگ استاندارد نیست شما هر طرف پارک کنید به سختی خواهد بود و فضای رفت و آمد کنار ماشین بسیار کمه

  11. مجید سعیدی

    ۱۴۰۳-۰۹-۱۰

    سلام و سپاس برای نگارش مطالب مفید . در مجتمع مسکونی ابعاد محل پارک ۳ خودرو کمتر از حد استاندارد هست . یکی از ساکنین که در قسمت کناری و جنب ستون ساختمان و ورودی راه پله هست ، بغیر از خودرو ، موتور نیز پارک می‌نماید( دقیقا روبروی راه پله ) و هنگام پارک خودرو با توجه به خط کشی و عدم رعایت حدود و عرض پارکینگ حدودا لب به لب خط کشی و محدوده پارک خودرو ما پارک می‌نماید. آیا محدوده قانونی پارک خودرو دقیقا وسط محل مشخص شده (اینه بغل داخل محل خط کشی باشد) نیست؟

    • آهن جم

      ۱۴۰۴-۰۱-۰۶

      سلام وقت بخیر
      در محل پارک حداقل ۲۰ تا ۳۰ سانت فضا باید برای پیاده شدن وجود داشته باشد و در صورتی که این فضا وجود دارد ماشین کناری باید رعایت کرده و لبه خط پارک نکنند .در این صورت شماهم میتونید لب خط پارک کنید که در این حالت هیچکس امکان استفاده ندارد .

  12. مجید سعیدی

    ۱۴۰۳-۰۹-۱۰

    سلام و سپاس برای نگارش مطالب مفید . در مجتمع مسکونی ابعاد محل پارک ۳ خودرو کمتر از حد استاندارد هست . یکی از ساکنین که در قسمت کناری و جنب ستون ساختمان و ورودی راه پله هست ، بغیر از خودرو ، موتور نیز پارک می‌نماید( دقیقا روبروی راه پله ) و هنگام پارک خودرو با توجه به خط کشی و عدم رعایت حدود و عرض پارکینگ حدودا لب به لب خط کشی و محدوده پارک خودرو ما پارک می‌نماید. آیا محدوده قانونی پارک خودرو دقیقا وسط محل مشخص شده (اینه بغل داخل محل خط کشی باشد) نیست؟

    • آهن جم

      ۱۴۰۳-۰۹-۱۰

      سلام وقت بخیر سپاسگزارم
      در تعیین عرض پارکینگ معمولا در کنار ماشین حدود ۲۵ تا ۳۰ سانتی متر محل رفت آمد در نظر گرفته میشه حتی در حالت غیر استاندارد باید فضایی برای پیاده شدن و باز شدن درماشین در نظر گرفته بشه .الان عرض محل پارک مشخص نیست اما قطعا همسایه باید فضای رفت و آمد را لحاظ کند .اگر بخواهیم خط را ملاک بزاریم شما هم میتوانید ماشین را لب به لب خط بزارید که در این حالت دو ماشن بهم میچسبه و امکان استفاده نیست .باید رعایت بشه و فضای رفت و آمد را اشغال نکنند

  13. سعیدعابدی

    ۱۴۰۳-۱۰-۰۵

    سلام وقتتون بخیر من یه اپارتمان خریدم که داخل قولنامه قیدشده پارکینگ اختصاصی اما متراژ قید نشده الانکه اپارتمان حاظر شده پارکینگ اختصاصی ک برای من درست کردن متراژش کمه بطوری اگ یه خوردی سمند بیاد داخل درب پارکینگ بسته نمیشه اگر از این اقا شکایت کنم حرفم ب جایی میرسه یا اینکه چون متراژ داخل قولنامه نزدن کاری نمیتونم کنم درضمن اپارتمان را خلاف ساخته اند ونظارت شهرداری وجود نداشته

    • آهن جم

      ۱۴۰۳-۱۲-۱۵

      سلام وقت بخیر
      باید در قولنامه حتما متراژ را درج میکردید اما باز هم امکان پیگیری هست .طبیعتا باید پارکینگی به شماه تحویل داده بشه که قابل استفاده و استاندارد باشد و اگر اینطور نیست میتونید پیگیری کنید .حتما از وکیل سوال کنید .

  14. سعیدعابدی

    ۱۴۰۳-۱۰-۰۵

    سلام وقتتون بخیر من یه اپارتمان خریدم که داخل قولنامه قیدشده پارکینگ اختصاصی اما متراژ قید نشده الانکه اپارتمان حاظر شده ۲تاپارکینگ اختصاصی داره و۴تاپارکینگ مزاحم که اختصاصی ها کنار هم هستن و مزاحم ها پشت بهپشت هم پارکینگ اختصاصی ک برای من درست کردن متراژش کمه بطوری اگ یه خوردی سمند بیاد داخل درب پارکینگ بسته نمیشه اگر از این اقا شکایت کنم حرفم ب جایی میرسه یا اینکه چون متراژ داخل قولنامه نزدن کاری نمیتونم کنم درضمن اپارتمان را خلاف ساخته اند ونظارت شهرداری وجود نداشته

    • آهن جم

      ۱۴۰۳-۱۰-۲۲

      سلام وقت بخیر
      مشخصا ابعاد پارکینگ استاندارد نیست و چیزی که تحویل دادن قابل استفاده نیست .وقتی گفته میشه ۱ پارکینگ یعنی یک محل پارکینگ استاندارد قابل استفاده .فکر میکنم بتونید پیگیری کنید حتما با یک وکیل مشورت کنید .

  15. سید مهدی

    ۱۴۰۳-۱۱-۰۱

    سلام و عرض ادب

    تعریف درقانون و فاصله “قانونی” ۳خودرو در عرض ۶،۵متر چگونه است؟؟
    خودرو بنده وسط هست و یکی از ماشین های کنار،می‌میچسبونه به ماشینم و ورود و خروج واسه دوماشین کناری سخت شده

    که بنظرم ماشین اول و سوم باید به ستون کنار بچسبند که فضای داخل و خارج شدن ۳خودرو یکسان باشه

    باتشکر از شما

    • آهن جم

      ۱۴۰۳-۱۱-۱۳

      سلام وقت بخیر
      این فضای پارک بسیار تنگ هست و عملا فضای رفت و آمد در کنار ماشین وجود ندارد .اگر دو طرف محل پارک ستون هست باید ماشین های کناری نزدیک تر به ستون پارک شوند و ماشین سمت راست خصوصا باید کامل به ستون بچسبه و در سمت راننده فضا را باز بگذارد

  16. حسین

    ۱۴۰۳-۱۱-۰۳

    سلام
    فاصله داخل به داخل ستون و دیوار پارکینگ ۴۴۰ سانت می باشد .
    آیا پایان کار برای ۲ پارکینگ داده می شود ؟

    پارک ۲ خودرو سخت هست . راهی برای اعتراض به شهرداری هست ؟

    • آهن جم

      ۱۴۰۳-۱۲-۱۵

      سلام وقت بخیر
      حداقل فاصله ۲.۲ متر هست اما خب فضای پارک کمی تنگ میشه .معمولا میدن پارکینگ اینطوری را به خصوص که یک طرف ستون هست .

  17. حسین

    ۱۴۰۳-۱۱-۰۳

    با سلام
    فاصله داخل به داخل ستون تا دیوار پارکینگ ۴۴۰ سانت می باشد .
    مجوز پارک ۲ خودرو به این ابعاد داده می شود ؟

    پارک ۲ خودرو در این عرض خیلی سخت می باشد . برای اعتراض راهی وجود دارد ؟

    با سپاس

    • آهن جم

      ۱۴۰۳-۱۱-۱۳

      سلام وقت بخیر
      بله احتمالا داده بشه بستگی به نظر کارشناس شهرداری دارد .معمولا مالک تمایل به دریافت پارکینگ دارد .

      • داوو

        ۱۴۰۳-۱۱-۲۰

        سلام عرض ادب متراژ زمین من ۲۰۸ متر عرص۸ وطول ۲۶ ایا میتونم ۵تا پارکنیگ تامین کنم البته منطورم پارکینگ بدون مزاحم هست باتشکر

        • آهن جم

          ۱۴۰۳-۱۲-۱۵

          سلام وقت بخیر
          این بستگی به ستون گذاری پلان شما و نقشه ساختمان داره .

  18. رضا امید

    ۱۴۰۳-۱۱-۲۷

    سلام و وقت بخیر
    بنده محل پارکینگ ساختمان مان در شهر تهران ۶.۵۱ برای سه ماشین هست و هر دو طرف محل پارک دیوار می باشد.دوتا سوال از خدمتتون داشتم:
    یکی اینکه آیا احتمال اینکه سازنده تخلف کرده باشد و ۳ پارکینگ برای این فضای کم گرفته باشد وجود دارد یا خیر و من چگونه می توانم اعتراض یا شکایت کنم؟
    دوم اینکه پارکینگ من کنار دیوار هست و ماشین همسایه وسطی شاسی بلند وبسیار بزرگ است و هنگام پارک ایشان درب ماشین من اصلا باز نمی شود و باعث ضرر و زیان به من شده است….حدود عرض هر پارکینگ ۲.۱۷ می باشد می خواستم بپرسم از این ۲.۱۷ چقدر باید به صورت مشاع استفاده شود؟و آیا قانونی در این خصوص وجود دارد که مثلا از ۲.۱۷ هر پارکینگ حتما باید مثلا ۲۰ سانت مشاع باشد و آیا محل پارک کسی که وسط پارک می کند چون محدودیت برخورد با دیوار ندارد نباید کمتر از بقیه باشد؟

    • آهن جم

      ۱۴۰۳-۱۲-۱۵

      سلام وقت بخیر
      حداقل عرض باید ۲.۲ متر باشد که باز هم از لحاظ استاندارد مناسب نیست چون فضا کمه اما به هر حال این ساختمان ساخته شده و دیگر امکان تغییر پارکینگ وجود ندارد (این مورد باید از وکیل سوال کنید )
      چیزی که مشخص است هر پارکینگ عرض ۲.۱۷ دارد و کسی نباید عرض بیشتر اشغال کند و این عرض پارکینگ برای ماشین شاسی بلند و بزرگ مناسب نیست .شما باید با همسایگان این قسمت صحبت کنید و توافق کنید که چطوری پارک انجام بشه و در صورتی که توافق نمیکنند و مانع استفاده شما از حق اتون هستند شکایت کنید.
      در این حالت طبیعتا شما باید از سمت راست به دیوار بچسبانید و ماشین شاسی بلند نیز فاصله را رعایت کند تا ۴۰ الی ۵۰ سانت فضای پیاده شدن برای شما ایجاد شود .کلا این مقدار فضا برای پارکینگ بین دو دیوار استاندارد نیست.

برای درخواست مشاوره اطلاعات خود را وارد کنید.

×
ورود | ثبت‌نام
لطفا شماره موبایل(اعداد انگلیسی) یا ایمیل خود را وارد کنید
ورود شما به معنای پذیرش شرایط و قوانین آهن جم می باشد