0
ورود و عضویت
×
آهن جم
ورود و عضویت
0

طراحی راه پله ساختمان و ابعاد راه پله

زمان مطالعه : 8 دقیقه
طراحی راه پله ساختمان

طراحی راه پله به صورت اصولی اهمیت زیادی دارد زیرا یکی از عناصر مهم و کاربردی در ساختمان راه پله می باشد .راه پله جزء جدایی ناپذیر در ساختمان های (اداری ،تجاری ،مسکونی )است .در حال حاضر اکثر ساختمان ها دارای آسانسور می باشند ولی هنوز هم ساختمان های وجود دارند که آسانسور ندارند و همه ی طبقات از راه پله استفاده می کنند .در طبقه های اول ساختمان بعضی از افراد از راه پله استفاده می کنند و همین طور برای حمل وسایل سنگین که حمل آنها با آسانسور ممنوع است از راه پله استفاده می شود .

شاید به نظرتان طراحی راه پله راحت به نظر برسد و در واقع طراحی راه پله باید اصولی و طبق نقشه مهندس سازه و توسط نیروی کارمتخصص انجام شود .راه پله باید در جایی قرار بگیرد که کم ترین پرتی را در فضا ایجاد کند و همین طور ساکنان به آن دسترسی آسان داشته باشند .ما قصد داریم در این مقاله به انواع راه پله ،ضوابط طراحی راه پله ،نحوه اجرا ،مصالح به کار رفته در ساخت راه پله و … بپردازیم. از شما دعوت می کنم تا انتهای مقاله ما را دنبال کنید .

راه پله چیست ؟ اجزای آن کدام اند؟

یکی از اجزای مهم و کاربردی ساختمان است .را ه پله طبقات مختلف را به یکدیگر مرتبط می کند. یک راه ارتباطی برای دسترسی به طبقات بالایی است که انسان با انرژی خود مسیر آن ها را طی می کند. در طراحی راه پله باید ایمنی افراد تامین شود. راه پله باید حتماً نرده با ارتفاع مناسب داشته باشد و ایمنی آن برای افراد ناتوان یا کودکان تامین گردد .

راه پله معمولا از ترکیب فولاد از جمله تیرآهن و میلگرد و بتن اجرا میشود و بعد ظاهر آن طبق سلیقه با سنگ یا سایر مصالح قابل استفاده ساخته میشود.قیمت آهن آلات در هزینه ساخت راه پله تاثیر گذار است.

راه پله ها معمولاً از قسمت های فرعی و قسمت های اصلی تشکیل شده اند که عبارت اند از:

اجزای اصلی : پله ،سطح شیب دار ،پاگرد

پله : پله وسیله ای است که بین طبقات ارتباط برقرار می کند و افراد با استفاده از آن در ساختمان جابه جا می شوند .

سطح شیب دار: سطحی که پله روی آن طراحی می شود که پایه یا شاسی راه پله می باشد .

پاگرد : قسمتی است که مابین پله ها طراحی می شود که می توان با استفاده از آن استراحت کرد و مسیر را تغیر داد .

پیشنهاد مطالعه ⋙  قالب بندی ساختمان|ویژگی ها و انواع قالب بندی بتن

اجزای فرعی : خیز پله ،آب چکان ،نرده

خیزپله : به شیبی که از پایین پله به سمت بالای پله است خیز پله گفته می شود .

آب چکان : شیار های در کنار پله ها طراحی می شوند که به آن ها آب چکان گفته می شود .برای خروج آب طراحی می شوند .

نرده : دورتا دور پله نرده قرارمی گیرد تا افراد برای تردد امنیت داشته باشند که معمولاً جنس آن ها فلزی و چوبی است و باید ارتفاع و فاصله نرده ها طبق مقرارت ساختمان سازی باشد .

انواع راه پله ساختمان

همان طور که قبلاً گفتیم پله یک مسیر ارتباطی است که فضاهایی که با هم اختلاف سطح دارند را به یکدیگر ارتباط می دهد .پله ها هرکدام جهتی دارند و در نقشه ساختمان محل احداث آنها و ویژگی هایشان با علائمی مشخص شده است.به گفته فرادرس :

به منظور نمایش جهت پله‌ها در پلان کف‌سازی، از یک فلش استفاده می‌شود. نمایش محل برخورد پله‌ها یا دیگر بازکننده‌‌ها به سقف، با استفاده از خط‌چین انجام می‌گیرد.

راه پله ها در ساختمان از لحاظ شکل ظاهری ،جنس مصالح مورد استفاده و نوع کاربری به سه دسته تقسیم می شوند .در ادامه همراه ما باشید تا هریک را شرح دهیم .

پله ها از نظر طراحی و شکل ظاهری

پله های مورد استفاده در ساختمان از لحاظ طراحی به دو گروه تقسیم می شوند.

پله های مستقیم : یکی از رایج ترین نوع راه پله ها از نوع مستقیم است .طراحی راه پله های مستقیم بدون هیج پیچشی طراحی می شوند .این نوع پله ها طول زیاد تری نسبت به دیگر پله ها دارند .پله مستقیم در مکان های که کمبود جا ندارند استفاده می شود .پله های مستقیم شکلی مستطیلی دارند که عرض کف آنها در اکثر موارد 30 سانتی متر است .پله های مستقیم به انواعی تقسیم می شوند که عبارت اند از :

  • پله مستقیم یک طرفه: پله های هستند که طول زیادی دارند .این پله ها در مکان های طراحی می شوند که کمبود برای فضای طولی وجود ندارد به دلیل طولانی بودن آن ها در مسیر برای رفع خستگی افراد پاگرد طراحی می شود .
پله مستقیم یک طرفه
  • پله دو طرفه با پاگرد وسط و دو بازو : پله دو طرفه با پارگرد وسط دو بازو از رایج ترین پله هایی است که در ساختمان ها به کارگرفته می شود .در اجرای این راه پله بعد از یک ردیف پله پاگرد طراحی می کنند . بعد از آن ردیف بعدی مانند تصویر زیر طراحی می شود .این نوع پله فضای طولی زیادی را به خود اختصاص نمی دهد و فضای استراحتی برای افراد ایجاد می کند .
پیشنهاد مطالعه ⋙  راویز یا رابیتس چست؟
پله دو طرفه با پاگرد وسط و دو بازو
  • پله دو طرفه با پاگرد وسط و سه بازو : این نوع پله از دو ردیف پله عرض کم و یک ردیف پله با عرض بیشتر تشکیل شده است .این نوع پله در مکان های عمومی مثل :ادارات ،بیمارستان ،مدارس ،دانشگاه ها که استفاده از آن زیاد است کاربرد دارد. 
پله سه طرفه با رو پاگرد سه بازو
  • پله سه طرفه با دو پاگرد و سه بازو : معمولاً پله های سه طرفه با دو پاگرد و سه بازو در ساختمان هایی که فضای راه پله کم است و ارتفاع نیز زیاد است کاربرد دارد .می توان از فضای ما بین پله های برای طراحی آسانسور استفاده نمود .در ساختمان های مسکونی فضای بین پله را به گلخانه تبدیل می کنند و در ساختمان های  تجاری برای طراحی آسانسور استفاده می شود.
پله سه طرفه با دو بازو
  • پله چهار طرفه : پله های چهار طرفه تنها تفاوتی که با پله های دیگر دارند در یک بازوی اضافه ی آن ها می باشد .طراحی این پله راحت تر و زیبا تر از پله های سه طرفه می باشد .در این نوع پله هم فضایی در وسط قرار دارد که می تواند جهت اجرای آسانسور استفاد شود.
پله چهار طرفه

پله مارپیچ یا مدور : نوع دوم پله های ساختمانی پله های پیچ دار هستند که همان طور که از اسمشان پیداست مارپیچ هستند و و طراحی راه پله و زاویه پیچ آنها بر اساس فضا مشخص می شود .این نوع پله ها انواعی دارند که در ادامه به توضیح هریک می پردازیم :

  • پله با پیچ کامل : این نوع پله در ساختمان های که با کمبود فضا روبه رو هستند کابرد دارد .پله های با پیچ کامل نسبت به دیگر پله ها فضای کمتری احتیاج دارند .معمولاً پله ها دور یک ستون قرار می گیرند و به صورت پیچیده بالا می روند .در مغازه های کوچک ،رستوران ها و… معمولاً بخاطر کمبود فضا از این نوع پله ها استفاده می کنند .
  • پله با پیچ قائم : پله های با پیچ قائم هدفشان استفاده کاربردی از فضا است .در این نوع پله ها پاگرد وجود دارد .در محوطه پاگرد 2 یا 3 طراحی می شود که پیچ آنها به صورت قائم می باشد .
  • پله با پیچ تزئینی : پله مارپیچ در برخی موارد برای زیبا سازی فضای داخلی استفاده می شود .پله های با پیچ تزینی از زینتی ترین و زیباترین نوع پله های می باشند .این نوع پله ها عرضشان زیاد است به همین خاطر برای طراحی آنها فضای زیادی لازم است .معمولاً این نوع پله در ساختمان های لوکس و مجلل طراحی می شوند .
پیشنهاد مطالعه ⋙  بتن ریزی در هوای گرم|مهم ترین نکات و اقدامات لازم
راه پله ساختمان دو طبقه _آهن جم

پله ها بر اساس جنس

راه پله ها براساس جنس مصالح و متریال استفاده شده درآن ها به انواعی تقسیم می شوند که عبارت اند از :

  • راه پله چوبی : راه پله چوبی از زیبا ترین راه پله ها می باشد .طراحی راه پله چوبی در سبک روستیک بیشتر است.این نوع پله ها به خاطر جنسشان انرژی گرما بخشی به خانه می دهند ولی این پله ها معایبی دارند. مثل اینکه دربرابر آتش سوزی مقاوم نیستند و در هنگام را رفتن صدا می دهند .عمر کوتاهی دارند و در برابر حشرات (موریانه )مقاومت کافی ندارند .پله های چوبی بیشتر برای زیبا سازی فضای داخلی استفاده می شوند .معمولاً از چوب های راش ،گردو و بلوط برای راه پله استفاده می شود .راه پله چوبی نیاز به نگهداری منظم دارد و باید در برابر آتش و رطوبت و حشرات محافظت شود .
طراحی راه پله در فضای کم
  • راه پله شیشه ای : راه پله های شیشه ای جزء پله های مدرن به حساب می آیند و برای افزایش زیبایی فضای داخلی ساختمان استفاده می شوند .از شیشه های لمینیت شده و حفاظ دار و سخت شده برای راه پله استفاده می شود.راه پله های شیشه ای برای شفافیت در محیط های داخلی و نورپردازی به کارمی روند.

اما این نوع پله کمتر مورد استفاده قرار می گیرد زیرا نیاز به تعمیر و نگهداری و تمیز کاری دارند .این نوع راه پله مناسب فضای های کوچک می باشد .راه پله شیشه ای قیمت بسیار زیادی دارند و علاوه بر آن مقاوم نیستند و در برابر ضربه دچار آسیب می شوند .هنگامی که خیس باشند موجب لغزندگی شده و نصب آن باید حرفه ای انجام شود .

راه پله شیشه ای
  • راه پله سنگی : راه پله سنگی زیبای چندانی به معماری ساختمان می بخشد و جزء لوکس ترین نوع راه پله ها می باشد.یک اصل مهم در طراحی آن ها اتخاب نوع سنگ می باشد .راه پله های سنگی مزیت هایی دارد مثل :
  • زیبایی، تنوع رنگ و طرح
  • مقاومت و استحکام بالا
  • مقاوم در برابر آتش سوزی
  • قابلیت شست وشو
4.9/5 - (19 امتیاز)

نظرات

سوال یا نظر شما

شما میتوانید نظر یا سوال خود را برای کامنت کنید.

برای درخواست مشاوره اطلاعات خود را وارد کنید.

×
ورود | ثبت‌نام
لطفا شماره موبایل(اعداد انگلیسی) یا ایمیل خود را وارد کنید
ورود شما به معنای پذیرش شرایط ایزی لاگین و قوانین می باشد