هنوز تغییری یافت نشده است
دیوار برشی (shear wall) یک نوع دیوار در سازه می باشد که هدف آن کنترل و مهار کردن بارهای جانبی وارد شده به سازه می باشد .دیوار برشی از بتن مسلح با میلگرد فولادی ساخته می شود و با نیروی جانبی مثل باد و زلزله مقابله خواهد کرد .هر گونه اشتباهی در اجرای دیوار برشی خسارت های جبران ناپذیری به سازه وارد می کند .از شما دعوت می کنم تا انتهای مقاله همراه ما باشید تا به طور کلی با انواع دیوار برشی ،مزیت ها ،معایب ،طراحی آن و اجرای آن آشنا شوید.
ویژگی | توضیحات |
---|---|
تعریف دیوار برشی | دیوار برشی یک دیوار سازهای است که برای مقاومت در برابر نیروهای جانبی مثل زلزله و باد در سازهها بهکار میرود. این دیوارها با جذب و انتقال نیروهای جانبی به فونداسیون، مانع از تخریب و تغییر شکل سازه میشوند. |
انواع دیوار برشی | دیوار برشی بتنی: متداولترین نوع دیوار برشی است و مقاومت بالا در برابر نیروهای جانبی دارد. دیوار برشی فولادی: از صفحات فولادی و سختکنندهها تشکیل شده و سبکتر از نوع بتنی است. دیوار برشی مرکب: ترکیبی از بتن و فولاد است که از مزایای هر دو استفاده میکند. |
کاربردها | دیوارهای برشی در ساختمانهای بلند، بیمارستانها، برجها و سازههای عمومی که نیاز به مقاومت بالا در برابر زلزله و باد دارند، استفاده میشوند. |
مزایای دیوار برشی | مقاومت بالا در برابر نیروهای جانبی جلوگیری از تغییر شکل و تخریب سازه در هنگام زلزله افزایش سختی سازه و بهبود رفتار سازه در برابر بارهای دینامیکی |
معایب دیوار برشی | وزن بالا در دیوارهای برشی بتنی که ممکن است منجر به افزایش وزن کلی سازه شود نیاز به فضای بیشتر برای نصب و احداث دیوارهای برشی هزینه ساخت بالا به دلیل استفاده از مصالح مقاوم و فرآیندهای اجرایی پیچیده |
نحوه اجرا | دیوارهای برشی معمولاً با استفاده از قالببندی و بتنریزی درجا در سازههای بتنی اجرا میشوند. در دیوارهای فولادی، از صفحات فولادی و اتصالات پیچ و مهرهای یا جوشی استفاده میشود. |
استانداردها | استانداردهای طراحی دیوارهای برشی شامل آییننامههای ملی ساختمان، استاندارد ۲۸۰۰ زلزله در ایران و مقررات بینالمللی مانند IBC و AISC میباشد که به منظور تضمین کیفیت و ایمنی تدوین شدهاند. |
ملاحظات طراحی | برای طراحی دیوار برشی، نیاز به محاسبه نیروهای جانبی، تعیین ضخامت مناسب دیوار، مکانیابی درست در سازه و توجه به اتصالات با عناصر سازهای دیگر ضروری است. |
دسترسی سریع به محتوای مقاله
دیوار برشی یکی از قدیمی ترین اجزای به کار رفته در ساختمان ها می باشد .دیوار برشی دیواریست که مهار کننده بارهای جانبی مثل باد و زلزله می باشد .دیوار برشی از میلگردهای قائم و عمودی مسلح شده است .دیوارهای برشی در خارج از سازه قرار می گیرند و موقع اجرا شدن به فونداسیون مستقیماً متصل می شوند .البته این شرایط اجرا برای بار های جانبی مختصر و کوچک است .در صورتی که اثر دینامیکی بسیار کم باشد می توان به جای اینکه دیوار برشی به فونداسیون وصل شود به ستون متصل گردد .حداکثر فاصله ستون گذاری در پلان هم باید مورد توجه قرار گیرد.
دیوار برشی در واقع یک سیستم باربر جانبی است .به نقل از فرادرس :
سیستم باربر جانبی لرزه ای بخشی از سیستم سازهای است که وظیفه تامین مقاومت جانبی، سختی جانبی و شکلپذیری در برابر نیروهای ناشی از زلزله را بر عهده دارد. قاب خمشی، قاب مهاربندیشده و دیوار برشی از متداولترین سیستمهای باربر جانبی لرزهای در ساختمان به شمار میروند.
دیوار های برشی براساس شکل به این موارد تقسیم می شوند .
دیوار های برشی انواع متفاوتی دارند نوع آنها به شکل و اندازه ساختمان بستگی خواهد داشت.دیوار برشی حتما باید در محل مناسب ساخته شود و آرماتور های آن به شبکه آرماتور بندی فونداسیون یا ستون متصل شوند .از دیوار پیش ساخته نمیتوان به عنوان دیوار برشی استفاده کرد .دیوار های برشی براساس شکل ،اندازه ،مصالح استفاده شده و ویژگی های هریک تقسیم بندی می شوند .در ادامه همراه ما باشید تا هریک را شرح دهیم .
دیوارهای برشی فولادی از مقاطع فولادی و ستون و تیرها تشکیل شده است .دیوار برشی فولادی عملکردی همچون تیرها اصلی صفحه ای و شاه تیرها دارد .این نوع دیوار در دهه گذشته تا کنون بسیار مورد توجه قرار گرفته است .دیوار برشی فولادی در ساختمان های اسکلت فلزی با طبقات زیاد و ساختمان اسکلت بتنی کاربرد دارد .
یکی از ساده ترین دیوارهای برشی دیوار مونولیتیک می باشد .دیوار برشی مونولیتیک دارای چند نوع کوتاه ،اسکوات و طره ای می باشد که هر یک طبق شرایطی به کارگرفته می شوند .
یکی دیگر از انواع دیوار های برشی دیوار برشی با مصالح بنایی می باشد که به دلیل ضعف آن در مقابل زلزله در حال حاضر دیوار های با بتن مسلح جایگزین آن شده اند .دیوار برشی مصالح بنایی به نام بلوک بتنی هم شناخته می شود .این نوع دیوار ها را با به کارگرفتن مصالح توخالی مثل ،آجر و بلوک می سازند .
دیوارهای برشی مصالح بنایی با قرار گرفتن میلگرد ها در فضای خالی بلوک ها به صورت افقی و عمودی ساخته می شوند .شکل و موقیعت قرار گرفتن دیوار برشی در عملکرد سازه تاثیر به سزایی دارد .وقتی میلگرد ها در ما بین بلوک ها قرار می گیرند فضای خالی با ملات پر می شود .در این حالت دیوار برشی مصالح بنایی توانایی تحمل بار های جانبی و گرانشی را دارد .عملکرد دیوار برشی مصالح بنایی شبیه یک دیوار عامل می باشد .
نام دیگر دیوار برشی جفت کاپل می باشد .دیوار برشی جفت در بسیاری از موارد حفره و منافذی در دیوار ایجاد می کند .دیوار برشی جفت مثل مقطع دیوار پیوسته جداگانه عمل می کند و با استفاده از تیرها و دال به یکدیگر متصل شده اند .
دیوار برشی از لحاظ شکل سطح مقطع به انواع لبه دار ،کانالی و صفحه ای تقسیم می شوند .دیوار برشی مسلح به صورت عمده در ساختمان های مسکونی کاربرد دارد .این دیوار به صورت قائم و افقی اجرایی می شود .ضخامت دیوار برشی مسلح به عواملی همچون سن سازه ،تعداد طبقه ها ، عایق حراتی سازه و …بستگی دارد .
ضخامت دیوار برشی معمولاً از۱۴۰ تا ۵۰۰ میلی متر می باشد .برای افزایش مقاومت و استحکام می توانند دور میلگرد ها را با خاموت بپیچند .در بسیاری از مواقع دیوار برشی مسلح را در کل ارتفاع سازه اجرایی می کنند ولی در شرایطی باید قسمت هایی در آن باز شود .قیمت خاموت در هزینه ساخت دیوار برشی تاثیر گذار است .
کاربرد آهن آلات در ساختمان سازی
دیوار برشی فولادی در حال حاضر مورد توجه مهندسین قرار گرفته است دیوار برشی فولادی مزایایی دارد که همین باعث محبوبیت آن شده است .مهم ترین آن عبارت اند از :
نظرات
سوال یا نظر شما
شما میتوانید نظر یا سوال خود را برای کامنت کنید.