0
ورود و عضویت
×
آهن جم
ورود و عضویت
0

تیرآهن ipe چیست

زمان مطالعه : 7 دقیقه
تیرآهن ipe چیست

مقاله تیرآهن ipe چیست شما میتوانید جهت دریافت قیمت انواع میلگرد و تیر آهن از جمله قیمت میلگرد ،قیمت میلگرد ساده ، قیمت میلگرد کلاف آجدار ، قیمت تیرآهن IPE، قیمت تیرآهن لانه زنبوری و قیمت تیرآهن هاش،بر روی لینک های مربوطه کلیک کنید و جدیدترین قیمت میلگرد را در آهن جم دریافت کنید. 

همچنین میتوانید علاوه بر قیمت تیرآهن، قیمت روز آهن شامل  قیمت ورق، قیمت نبشی، قیمت ناودانی، قیمت سپری، قیمت پروفیل، قیمت لوله، قیمت خاموت، قیمت محصولات مفتولی، قیمت شمش و قیمت لوازم سوله را از آهن جم دریافت کنید.‌ جهت دریافت اطلاعات بیشتر، میتوانید با بخش فروش و پشتیبانی آهن جم، با شماره 03133869211 تماس بگیرید.

تیرآهن در انواع مختلف برای کاربردهای گوناگون در صنعت ساختمان سازی استفاده می شود؛ تیرآهن ipe که طبق استاندارد اروپا ساخته شده پر مصرف ترین نوع تیرآهن است. انواع تیرهای بتنی، چوبی و فلزی وجود دارد که آهن آلات به دلیل مقاومت و استحکام و قیمت مناسبی که دارند بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند. از نیازهای اساسی در صنعت ساخت و ساز تیرآهن و میلگرد هستند که از لحاظ ظاهری به دو صورت I شکل و H شکل در بازار وجود دارد. انواع تیرآهن ipe، ipb و inp در استاندارد، ظاهر و کاربرد با یکدیگر تفاوت دارند. در این مقاله به معرفی تیرآهن ipe چیست و تفاوت آن با تیرآهن معمولی می پردازیم.

تیرآهن ipe چیست

تیرآهن ipe چیست؟

تیرآهن ipe (I Profile Eroeenne ) طبق استاندارد اروپا ساخته می شود و یک محصول نیم پهن است. از معروف ترین تیرآهن ها در بازار فولاد بوده که از لحاظ شکل ظاهری شبیه به حرف I  انگلیسی می باشد. در این نوع تیر آهن سطحی موازی توسط بال ها یا فلنج ها تشکیل شده که با استفاده از جان تیرآهن که یک عنصر مرکزی است به هم متصل می شوند. به دلیل چنین پیکربندی منحصربفردی تیرآهن ipe در جهت طولی دارای مقاومت خوبی در برابر نیروهای خمشی، فشاری و کشش است. جدول وزن تیرآهن نشان دهنده وزن تیرآهن در تمامی سایز ها میباشد.

پیشنهاد مطالعه ⋙  تیرآهن INP چیست؟مزایا و معایب آن

جان تیر آهن چیست؟

ساختار تیرآهن ها شامل دو بال و یک جان است که جان برای مقاومت در برابر نیروهای برشی به کار می رود و بال های آن به منظور استقامت در برابر گشتاور خمشی ایجاد می شوند. در تیرآهن بال پهن جان به صورت افقی قرار می گیرد و شکل آن به حالت حرف انگلیسی H است؛ چنانچه جان به صورت عمودی باشد تیر آهن به شکل I دیده می شود که به آن تیرآهن ipe می گویند.

ارتفاع و جان تیرآهن ipe

ضخامت بال و جان این تیرآهن در تمام طول آن ثابت بوده و دارای بال ‌های ابتدایی و انتهایی یکسان است. دو انتهای تیرآهن از دو بال موازی ساخته شده که بین این دو بال یک تکه آهنی ضخیم به صورت عمودی قرار دارد که جان تیرآهن گفته می شود.

ارتفاع استاندارد تیرآهن ipe در 80 تا 600 میلی متر تولید می شود ولی در ایران ارتفاع های 120 تا 300 میلی متر کاربرد بیشتری دارد. در تیرآهن INP بر خلاف تیرآهن  ipe  ضخامت بال در ابتداد زیاد بوده و با فاصله گرفتن از قسمت جان تیرآهن از ضخامت آن کاسته می شود.

اندازه و ارتفاع تیرآهن های ipe  طبق مشخصات  ارتفاع بال(H) ، وزن هر متر (G )، ضخامت جان (Ts )، ضخامت بال‌ها (Tg )، سطح مقطع (A ) و عرض بال ‌ها (B ) تعیین می شود.

پیشنهاد مطالعه : ساخت سوله با تیرآهن

تفاوت تیرآهن IPB و IPE و INP

بر اساس نظر مهندسی سازه یک تیر قطعه ای است که جهت مقاومت سازه در برابر بارها و نیورها به کار می رود که به صورت جانبی به محور تیر وارد می شود. تیرآهن ها با هم در برخی موارد تفاوت دارند  به همین دلیل هر تیرآهنی کاربرد خاصی دارد. در این بخش به بررسی تفاوت تیرآهن ipe با تیرآهن معمولی می پردازیم.

پیشنهاد مطالعه ⋙  روش تولید تیرآهن و مراحل آن

1.تفاوت در ظاهر:

تیرآهن  ipe از لحاظ ظاهری شبیه I  انگلیسی بوده و به آن تیرآهن بال نیم پهن موازی می گویند که در آن بال های ابتدایی و انتهایی ضخامت یکسانی دارند. این نوع تیرآهن پرمصرف ترین سازه ایرانی است که به تیرآهن معمولی نیز مشهور است.

نوع دیگر تیرآهن، IPB است که بال پهن موازی و شکلی شبیه حرف H انگلیسی دارد و در تیرآهن IPB نسبت به ipe طول بال ها افزایش یافته اند که به دو گروه سبک (L) و سنگین (V) تقسیم می شوند. تیرآهن عریض سنگین با عبارت IPBV نشان داده می شود و IPBL به معنی تیرآهن عریض سبک است.

نوع دیگر تیرآهن از لحاظ ظاهری تیرآهن (IPN) با بال باریک شیبدار است که در آن ضخامت بال ها با فاصله گرفتن از جان تیرآهن کاهش می یابد. به طوری که با نگاه از راستای تیرآهن می بینیم که در ابتدای تیرآهن ضخامت بال ها زیاد است و با دور شدن از تیرآهن شاهد کاهش ضخامت و یک شیب ملایم خواهیم بود.  

2.تفاوت در استاندارد تولیدی

از لحاظ استاندارد تولید نیز سه نوع تیرآهن IPE، IPB و IPN با هم تفاوت هایی دارند؛ به طوری که ساخت تیرآهن ipe بال نیم پهن موازی بر اساس استاندارد اروپا بوده و در ایران این تیرآهن بر اساس استاندارد ملي ايران به شماره 1791 و مطابق با استانداردهای DIN1025-5  در ابعاد، جرم و مقادیر ایستایی تولید می شود.

 تیرآهن IPN بال باریک شیبدار طبق استانداردهای چین و روسیه ساخته می شود و تیرآهن  IPB بال پهن موازی مطابق استانداردهای ایران تولید می گردد. این نوع تیرآهن در ایران بر اساس استاندارد ملی ایران  ISIRI 14484  و مطابق با IPB و استانداردهای DIN1025-2 در ابعاد، جرم و مقادیر ایستایی تولید می شوند. هر سه نوع تیرآهن مذکور بر اساس استانداردهای EN10034 و EN10025-2 در رواداری ها و مشخصات فنی ساخته می شوند.

3.تفاوت در کاربرد

تنش یعنی مقدار بار تقسیم بر سطح مقطع؛ بر این اساس چون تیرآهن IPB دارای سطح مقطع بیشتری نسبت به تیرآهن ipe دارد پس در مقدار بار ثابتتنش کمتری را متحمل می شود. علاوه بر این تیرآهن هاش دارای سطح مقطع بزرگتری است؛ بنابراین تنش کمتری را انتقال می دهد و برای ستون ها در مقایسه با تیرآهن I شکل کاربرد مناسب تری دارد. اندازه عرض بال و جان در تیرآهن IPB یکسان است به همین دلیل عملکرد بهتری در برابر نیروهای خمشی و برشی خواهد داشت.

پیشنهاد مطالعه ⋙  برترین کارخانه های تولید تیرآهن در ایران

 از تیرآهن هاش به دلیل داشتن سطح مقطع خاص، استفاده کمتری می شود و برای مصارف با طول 100 متر کاربرد دارد و که از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه است؛ اما در تیرآهن I شکل حداکثر طول 30 متر می باشد. به صورت متداول از تیرآهن H به دلیل ساخت ساده آن، وزن سبک و کاهش هزینه استفاده می شود. تیرهای حائل هاش در پل ها، میزانس ها و سکوها به عنوان تکیه و در پروژه های ساخت و ساز مسکونی به عنوان ستون های پشتیبانی کاربرد دارند. همچنین از تیرآهن های معمولی I شکل بیشتر در ساخت پل های قاب دار فولادی و ساختمان ها بهره گرفته می شود.

4.تفاوت در ویژگی‌ ها طبق جدول اشتال

برای انواع مقاطع فولادی جدول اشتال توسط خانم مارتا اشتابدر طراحی شد. در  جدول اشتال تیرآهن  خصوصیات انواع پروفیل های فلزی شامل نیرو های برش، کشش، ممان اینرسی ، جرم و سایر موارد از این قبیل آورده شده است و ابزار مفیدی برای مهندسین عمران به شمار می رود. با توجه به اطلاعات هر تیرآهن در این جدول و کارایی پروفیل مدنظر در سازه ای که توسط مهندسین طراحی شده انتخاب پروفیل صورت می‌گیرد.

پیشنهاد مطالعه : میلگرد ممان منفی و مشخصات آن

جمع بندی

تیرآهن ها در سه استاندارد IPN، IPB و تیرآهن ipe وارد بازار می‌شوند که از لحاظ شکل ظاهری، میزان مقاومت و کشش با هم تفاوت دارند. تیرآهن ipe و IPN از لحاظ ظاهری I شکل هستند و تیرآهن IPB به صورت H شکل می باشد. تیرآهن استاندارد IPN  و   IPEاز لحاظ یکنواخت بودن ضخامت بال های تیرآهن ها با هم تفاوت دارند. در تیرآهن IPN در بال ها شیب ملایمی وجود دارد و برای مشخص بودن تیرآهن سنگین در کنار آن حرف V درج می شود و روی تیرآهن سبک از حرف L استفاده می‌شود.

امتیاز خود را ثبت کنید

نظرات

سوال یا نظر شما

شما میتوانید نظر یا سوال خود را برای کامنت کنید.

برای درخواست مشاوره اطلاعات خود را وارد کنید.

×
ورود | ثبت‌نام
لطفا شماره موبایل(اعداد انگلیسی) یا ایمیل خود را وارد کنید
ورود شما به معنای پذیرش شرایط ایزی لاگین و قوانین می باشد