هنوز تغییری یافت نشده است
تیرآهن، محصولی تولیدی از فلز آهن است که کاربرد های فراوانی بخصوص در صنعت ساختمان سازی دارد؛ تا جایی که از پرکاربردترین محصولات این صنعت به شمار میرود.
وظیفه اصلی تیرآهن، حمل فشارهای تنشی و خمشی ساختمان است؛ اما اگر بخواهیم به کاربردهای تیرآهن به صورت مفصل تر اشاره کنیم، میتوانیم موارد زیر را در توضیح کاربردهای تیرآهن نام ببریم.
یکی از کاربرد های تیرآهن در ساختمان، استفاده از آن در اسکلت سازه فولادی است.
تیرآهن، محصولی است که ساختمان برای استحکام و اسکلت بندی مقاوم خود، به آن احتیاج دارد. اما اینکه کدام یک از انواع تیرآهن موجود در بازار اعم از تیرآهن اروپایی، تیرآهن بال پهن یا هاش، تیرآهن لانه زنبوری و یا تیرآهن نیم پهن، در ساختمان و در روند ساخت مورد استفاده قرار بگیرد بستگی به نقشه، طراحی و محاسبات طراح ساختمان دارد.
از دیگر کاربردهای تیرآهن در ساختمان، استفاده از آن به عنوان ستون است. جهت این کار از تیرآهن های بال پهن یا همان هاش با مقطع مربع شکل، استفاده میشود.
اگر ساختمان بیش از یک طبقه باشد، میتوان از تیرآهن به عنوان ستونی یکپارچه در ساختمان استفاده کرد؛ به این صورت که طول ستون به اندازه ای باشد که از سقف طبقه بالایی، بیرون زده تا ستون طبقه بعد بتواند بر روی آن متصل شود.
از دیگر کاربردهای تیرآهن، استفاده به عنوان صفحات کفی ستونی و صفحات فولادی است که در ضخامت های مختلف مورد استفاده قرار میگیرد.
از مزایای استفاده از تیرآهن به عنوان کفی ستون، امکان دریل کاری، ایجاد سوراخ و یا مشعل کاری برای برش کاری و اتصال پیچ است.
کفی ستون، برای اتصال نبشی به ستون، گزینه بسیاری خوبی است؛ همچنین به دلیل داشتن قابلیت برش کاری، جوش و پیچ کاری میتواند نقش یک بستر را بازی کند که نبشی و ستون را در خود نگه داشته و از طرف دیگر، قابلیت تحمل بار را به خوبی دارد.
از دیگر کاربردهای تیرآهن در ساختمان، استفاده به عنوان شاه تیر و یا تیر اصلی است. تیرهای اصلی ساختمان، به صورت افقی در سازه فولادی وجود دارند که با کمک پلیت به یکدیگر و بر روی ستونها، متصل شده اند.
شاه تیر هم که وظیفه آن نگهداری تیرک های میانه طبقات است، از یک طرف توسط نبشی در طول بال تیرآهن و از سمت دیگر به ستون متصل میشود.
استفاده از تیرآهن به عنوان تیرک های میانی، یکی دیگر از کاربردهای تیرآهن است؛ تیرک از شاه تیر و ستون کوچکتر است و با عنوان تیرآهن کوچک هم شناخته میشود.
البته اهمیت تیرک ها به اندازه شاه تیر نیست اما نمیتوان نقش آنها در ساختمان را هم نادیده گرفت؛ چرا که به طور کلی وظیفه تیرآهن تحمل وزن ساختمان است. تیرک ها در بالا و پایین تیر و تیر آهن قرار گرفته و به گونه ای در هم قفل میشوند که بتوانند فشار و نیروی زیادی که بر آنها وارد میشود را دریافت و تحمل کنند.
در واقع وظیفه تیرک ها انتقال بار به شاه تیر و سپس به ستون و به شکل عمودی انتقال داده شود.
به عنوان یکی دیگر از کاربردهای تیرآهن در ساختمان، میتوان به تیرهای باریک کرومیت اشاره کرد که از تیرک ها باریک تر هستند ولی به نسبت تیرک ها طول بیشتری دارند.
تیرهای باریک کرومیت، سطح نشیمنگاهی دارند که بر روی تیر اصلی جا میروند و محکم میشوند.
یکی دیگر از کاربردهای تیرآهن، در ساخت خرپا است. تیرهای تراس به شکل خرپا در کنار یکدیگر قرار میگیرند و در ساخت سقف سوله، انبار و موارد مشابه از آن استفاده میکنند.
تیرآهن های تراس تنوع بسیار زیادی دارند و بر خلاف تیرهای باریک کرومیت با هر سیستمی سازگاری دارند.
در ادامه مقاله کاربردهای تیرآهن به معرفی استاندارهای تولید این محصول میپردازیم.
تیرآهن بر اساس سه استاندارد مختلف تولید میشود که به شرح زیر می باشد:
یکی از استاندارهای تیرآهن که منجر به تولید تیرآهن INP میشود، مطابق با استاندارد چین و روسیه و به روش نورد گرم است.
تیرآهن IPE نوع دیگری از تیرآهن است که بر اساس استاندارد اروپا و ایران به تولید میرسد.
شکل ظاهری این تیرآهن شبیه به حرف I انگلیسی است و بالهای آن در سرتاسر تیرآهن یکسان هستند. درپاسخ این سوال که هر شاخه تیرآهن چند متر است باید گفت همه تیرآهن های معمولی و استاندارد ۱۲ متر هستند.
واردات این محصول به ایران از کشورهایی چون کره، اسپانیا، آلمان، و لهستان انجام میگیرد.
نوع دیگری از تیرآهن که به IPE و یا هاش معروف میباشد، دارای دو بال پهن و عریض است.
تیرآهن ۲۰ توسط برند های مختلفی تولید می گردد. تیرآهن ۲۰ هاش و زنبوری وزن استحکام بیشتری دارند و در سازههای خاص در محلهایی که فشار زیاد است استفاده میشوند .قیمت تیرآهن ۲۰ هاش و زنبوری به خاطر ویژگیهایی خاصی که دارند بالاتر است.
در انجام عملیات ساختمانی، از انواع مختلف تیرآهن بر اساس نوع کاربرد و مشخصات آنها استفاده میشود. در ادامه مقاله کاربردهای تیرآهن، با انواع تیرآهن ساختمانی آشنا خواهیم شد.
این نوع از تیرآهن ساختمانی، در دو نوع سبک و سنگین به تولید میرسد و وزن آن نسبت به انواع نیمه پهن و اروپایی کمتر است.
از کاربردهای تیرآهن بال پهن استفاده برای ستون و خرپا میباشد. شکل ظاهری آن نیز مانند حرف H است؛ همچنین اندازه بال آن با ارتفاع یکسان میباشد.
تیرآهن نیم پهن یکی دیگر از انواع تیرآهن ساختمانی است که از نظر ظاهری شبیه حرف I است؛ طول این تیرآهن برابر ۸ تا ۱۶ سانتی متر، ارتفاع آن ۸۰ تا ۶۰۰ و عرض آن ۴۶ تا ۲۲۰ متر است.
این نوع تیرآهن، به تیرآهن IPE نیز معروف است.
تیرآهن اروپایی با نام INP نیز شناخته میشود. طول آن برابر با ۸ تا ۱۶ میلیمتر، با ارتفاع ۸۰ تا ۶۰۰ و عرض ۴۲، ۵۰، ۵۸ و ۲۱۵ میلیمتر میباشد. به تیرآهن اروپایی، تیرآهن معمولی هم گفته میشود.
تیرآهن لانه زنبوری، نوع دیگری از تیرآهن ساختمانی است. این محصول دارای سوراخهایی بر روی جان خود است که از معایب آن، کاهش استحکام در برابر فشارهای جانبی است.
طول این نوع از تیرآهن، برابر با ۱۲ تا ۱۸ متر و ارتفاع آن نیز ۸۰ تا ۳۰۰ میلیمتر است.
علامت اختصاری تیرآهن لانه زنبوری، CNP است.
تیرآهن مورد نیاز کشور ما علاوه بر آنکه بخشی از قسمت صادرات از کشورهایی که پیشتر نام بردیم، تامین میشود، بخشی از آن نیز توسط تولید کنندگان داخلی، تولید و به بازار عرضه میگردد.
ذوب آهن اصفهان از مهم ترین و بزرگترین تولید کنندگان تیرآهن در کشور به شمار میرود.
سایر تولیدکنندگان تیرآهن در کشور عبارتند از:
◾️کارخانه فولاد فایکو
◾️فولاد ظفر بناب
◾️فولاد ماهات
◾️فولاد کرمانشاه
◾️فولاد کوثر اهواز
◾️فولاد خوزستان
◾️فولاد فردوس باختر
◾️فولاد یزد
استفاده از تیرآهن در صنعت ساختمان سازی با مزایا و معایبی همراه است که در ادامه مطلب کاربردهای تیرآهن به شرح آنها میپردازیم.
در ادامه مطلب کاربردهای تیرآهن به بررسی محاسبه تیرآهن مصرفی در ساختمان میپردازیم.
محاسبه تیرآهن مصرفی در هر متر مربع از ساختمان، به عوامل مختلفی وابسته است. اما مهم ترین عامل آن نوع ساختمان اعم از اسکلت فلزی و یا سازه بتنی است.
با توجه با کاربردهای تیرآهن در ساختمان سازی، قیمت تیرآهن در قیمت ساخت و ساز نقشی مهم دارد.
آنچه در قیمت تیرآهن نقش اساسی دارد، سایز، وزن، نوع و همچنین برند تولیدی تیرآهن است. هرچه وزن تیرآهن ۱۴ بیشتر باشد، قیمت تیرآهن نیز بیشتر خواهد بود.
وزن تیر آهن را میتوان از روی جدول اشتال تیرآهن محصول بدست آورد.
در میان انواع تیرآهن با کاربردهای مختلف، قیمت تیرآهن هاش، با توجه به وزن بالاتر آن، بیشتر است.
چنانچه نیازمند دریافت پایین ترین قیمت روز تیرآهن هستید، میتوانید با مرکز پخش آهن جم تماس گرفته و بهترین قیمت روز این محصول را دریافت کنید.
برای این کار با شماره 03133869211 واحد فروش و پشتیبانی آهن جم در تماس باشید.
در این مقاله با ۱۰ مورد از مهم ترین کاربردهای تیرآهن، استاندارهای تولید، مهم ترین تولید کنندگان داخلی و مواردی از این قبیل آشنا خواهیم شد.
شما میتوانید جهت دریافت قیمت انواع تیرآهن از جمله قیمت تیرآهن IPE، قیمت تیرآهن لانه زنبوری و قیمت تیرآهن هاش، بر روی لینک های مربوطه کلیک کنید و جدیدترین قیمت تیرآهن را در آهن جم دریافت کنید.
همچنین میتوانید علاوه بر قیمت تیرآهن، قیمت روز آهن شامل قیمت میلگرد، قیمت ورق، قیمت نبشی، قیمت ناودانی، قیمت سپری، قیمت پروفیل، قیمت لوله، قیمت خاموت، قیمت محصولات مفتولی، قیمت شمش و قیمت لوازم سوله را از آهن جم دریافت کنید. جهت دریافت اطلاعات بیشتر، میتوانید با بخش فروش و پشتیبانی آهن جم، با شماره ۰۳۱۳۳۸۶۹۲۱۱ تماس بگیرید.
P
مطلب کاربردی بود ممنون
ahanjamadmin
سپاس از لطف شما