اخبار لحظه ای

هنوز تغییری یافت نشده است

0
ورود و عضویت
اخبار لحظه ای

هنوز تغییری یافت نشده است

×
آهن جم
ورود و عضویت
0

ناودانی چیست؟انواع و کاربردهای آن

زمان مطالعه : 7 دقیقه
ناودانی

ناودانی یکی دیگر از انواع مقاطع فولادی می باشد که کاربردهای بسیار زیادی دارد. در این مقاله از آهن جم می خواهیم به معرفی ناودانی و انواع و کاربردهای آن بپردازیم. ناودانی در دسته پروفیل های باز قرار می گیرد که کاربرد فراوانی در ساخت پایه و قاب های سازه دارد. ناودانی در واقع یک نوع پروفیل است و از نظر شکل هندسی شبیه U انگلیسی می باشد .

سطح مقطع ناودانی به شکلی است که از یک جان به صورت افقی و دو بال به صورت عمودی تشکیل شده است. قیمت ناودانی نیز مانند سایر مقاطع فولادی از قیمت آهن تاثیر میگیرد.ناودانی ها در وزن ها و سایزهای متفاوتی تولید می شوند که در ادامه در مورد آنها صحبت خواهیم کرد .

ناودانی یک پروفیلU شکل میباشد که در اجناس مختلف آهنی، گالوانیزه ،آلومینیوم،کامپوزیتی و غیره در دو حالت ساده و مشبک تولید می شود و در صنایع مختلفی از جمله ساختمان سازی مورد استفاده قرار می گیرد. در تولید ناودانی صنعتی و ساختمانی علاوه بر فولادهای کربنی و پوشش دار گالوانیزه از کامپوزیت های آلومینیوم، پلیمر، فولادهای ضد زنگ نیز می توان استفاده کرد. 

ناودانی از نظر شکل ظاهری نیز به دو نوع ساده و مشبک تقسیم می شود که در ادامه به توضیح آن می پردازیم .ناودانی ها از دو روش فابریک و پرسی تولید می شوند. ناودانی به انگلیسی steel C channel نامیده می شود .

شکل کلی ناودانی فولادی به صورتی است که مقاومت ساختاری بالایی دارد و از آن برای قاب ها و مهار بندی ها استفاده می شود. رایج ترین نوع ناودانی فولادی می باشد. ناودانی ها از نظر ابعاد دارای استاندارد هایی هستند. ناودانی پرسی با استفاده دستگاه قالب تولید میشود. ورق آهن با ضخامت های مختلف وارد دستگاه می‌شود و با عبور از خط تولید طی فرآیند شکل دهی سرد به شکل ناودانی در می آید.

بسته به شرایط و محیط مصرف با دستگاه گیوتین به اندازه های دلخواه برش داده می شود و در صورت نیاز با دستگاه خم شکل دهی و فرم دهی روی آن انجام میشود.

پیشنهاد مطالعه ⋙  انواع پروفیل ساختمانی و کاربرد آنها
ناودانی

انواع ناودانی

ناودانی ها از نظر شکل ظاهری به دو دسته ساده و مشبک تقسیم میشوند.

ناودانی ساده

ناودانی های ساده  در اندازه های گوناگونی از ۸ تا ۱۶ تولید میشوند وارتفاع این ناودانی ها نیز از ۳۰ میلیمتر تا ۴۰۰ میلیمتر است. ناودانی های ساده بسته به نیاز مشتری می توانند در اندازه های مختلفی تولید شوند. از ناودانی ساده برای پایه و قاب دستگاه های صنعتی، چهارچوب ها، اتاق کامیون و غیره استفاده می‌شود .ناودانی ساده در صنایع ساختمانی و صنعتی مصرف بسیار زیادی داردو نوع رایج ناودانی میباشد.


ناودانی مشبک

این ناودانی از ورق گالوانیزه تولید می شود.روی سطح این ناودانی سوراخ هایی تعبیه شده است که با استفاده از این سوراخ ها می توان برای بستن مواردی مثل پیچ و مهره استفاده کرد.مثلا برای ساخت قفسه مناسب هستند. یا عبور سیم از میان این شبکه های روی ناودانی مشبک راحت تر است. از ناودانی مشبک در ساخت اسکلت های فلزی و کارهای تاسیساتی استفاده می شود.

تاریخچه ناودانی

 استفاده از فولاد و پروفیل های مختلف از جمله ناودانی و تیرآهن در صنعت ساختمان سازی از ابتدای قرن بیستم آغاز شد. از همان زمان نیز قیمت این مقاطع مثل قیمت تیرآهن در هزینه های ساخت مورد توجه بود. در جنگ جهانی دوم ناودانی عملاً یکی از مصالح ساخت و ساز به حساب می آمد. بعد از جنگ جهانی دوم تعداد کارخانجات تولید فولاد در جهان نسبت به گذشته سه برابر افزایش پیدا کردند و به همین جهت تولید فولاد و آهن افزایش یافت.

اما به دلیل شرایط بعد از جنگ و همچنین روش های نوین تولید فولاد قیمت آهن آلات نسبت به قبل کاهش یافت و همین موضوع ،مورد نظر بسیاری از طراحان قرار گرفت. از آن پس اسکلت فلزی و سازه های فلزی ساخته شد. که در آن از انواع مقاطع فولادی از جمله ناودانی استفاده بیشتری می شد. با رشد کاربرد سازه های فلزی در ساختمان تقاضا برای محصولات فولادی نیز افزایش پیدا کرد و از این رو تولیدکنندگان تولید خود را افزایش دادند.

برای مشاهده به روز ترین قیمت میلگرد کلیک کنید.

ناودانی ساده

انواع ناودانی از نظر سطح مقطع و استاندارد تولید

ناودانی ها بر اساس سطح شکل مقطع و استاندارد تولید نیز دسته بندی هایی دارند.تفاوت این دو ایتاندارد ناودانی در بال های آنها میباشد.

پیشنهاد مطالعه ⋙  چدن چیست | انواع چدن وکاربرد آنها +مزایا ومعایب

ناودانی UPE

این ناودانی در زبان لاتین C channel steel نام دارد و سطح مقطع آن به شکل C انگلیسی میباشد.ناودانی upe از لحاظ شکل ظاهری به این صورت است که دارای یک جان می باشد و بال های آن کاملاً صاف و موازی هستند و تا انتها ضخامت ثابتی دارند.

ناودانی UNP

 این ناودانی در زبان لاتین U channel steel گفته میشود.ناودانی UNP بال های مخروطی شکلی دارد.بال های این ناودانی هر چه از جان فاصله میگیرند ضخامت شان کمتر می شود و دارای شیب هستند.به این ناودانی اروپایی هم گفته میشود.ناودانی اروپایی ضخامت بیشتری داشته و از نظر وزنی هم سنگین تر است و معمولاً در پروژه های بزرگ و صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد.

انواع ناودانی

انواع ناودانی از لحاظ روش تولید

 ناودانی فابریک

ناودانی فابریک از طریق فرآیند نورد تولید می شود.فرایند نورد نیز به دوسته نورد گرم و نورد سرد تقسیم میشود که برای تولید ناودانی استفاده می شود .در روش نورد گرم شمش در دستگاه نورد قرار داده میشود و با ایجاد گرما و حرارت و فشار محصول خروجی به صورت یک رول خارج میشود. در مرحله بعد رول ها در دمای بالا از بین غلتک های دستگاه نورد عبور می کنند و به شکل ناودانی در می آیند و در پایان ناودانی تولید شده سرد میشود.

سرد شدن قطعه نیز باعث می شود که کمی انقباض پیدا کند و به همین دلیل نمی توانیم قطعه با ابعاد دقیق به دست آوریم. محصولات تولید شده توسط نوردهمگی این مشکل را دارند و نمی توان محصولی با ابعاد دقیق تولید کرد. زیرا پس از سرد شدن محصول ساخته شده انقباض یافته و سایز آن کمتر میشود .

تفاوت نورد گرم و سرد در تولید ناودانی در این است که در نورد گرم شمش یا ورق هایی که مخصوص تولید ناودانی هستند قبل از شکل دهی و عملیات نورد گرممیشوند، اما در نورد سرد شمش ها و ورق های مورد نظر در دمای اتاق می باشند.

 

ناودانی پرسی

ناودانی پرسی با انجام عملیات پرس کاری روی ورق های فلزی تولید می‌شود .در این روش ورقه ها با طول مشخص و اندازه های مشخص برش خورده و وارد دستگاه پرس می شوند و سرانجام به شکلناودانی در می‌آیند. ناودانی پرسی به دلیل اینکه فشار پرس در محل اتصال جان به بال بیشتر است دارای ضخامت کمتریمیباشد اما به دلیل سرعت بالای پرسکاری همچنین ابعاد دقیق ای دارد.همچنین لبه هایی صاف دارد که باعث میشود کاربردهای خاص خود را داشته باشد.

پیشنهاد مطالعه ⋙  اسکلت فلزی چیست؟انواع ،مزایا و معایب آن



انواع ناودانی از لحاظ وزن

ناودانی ها از لحاظ وزن با یکدیگر تفاوت دارند و به دو دسته ناودانی سبک و ناودانی سنگین تقسیم می شوند. اگر شما بخواهید از ناودانی استفاده کنید برای اینکه بتوانید انتخاب دقیق تری داشته باشید باید بدانید که برای سازه خود به ناودانی سبک احتیاج دارید یا ناودانی سنگین از این رو باید تفاوت ناودانی سبک و سنگین را بدانید.

ناودانی ها به صورت متداول در نوع سبک تولید می شوند یا دانه سبک یعنی محصولی که وزن آن از وزن تعریف شده و استاندارد در جدول اشتال ناودانی کمتر است به عبارتی ابعاد و وزن این محصول با اندازه های ثبت شده در جدول مهندسی محاسباتی تطابق ندارد.

ناودانی سنگین از لحاظ وزن و ابعاد تعریف شده کاملاً با جدول اشتال برابر می باشد و مطابق است .به عبارتی این محصول بر اساس اندازه های استاندارد تولید می شود .ناودانی سبک و سنگین هر دو در کارخانه های داخلی کشور و در برخی از کشورهای اروپایی نیز تولید می شوند. از ابزارهای بسیار دقیقی که طراحان محاسبه گران و مهندسان ساختمان در پروژه های خود استفاده می کنند جدول اشتال محصولات فولادی می باشد که نشان میدهد محصولات استاندارد دارای چه ابعاد و وزن ای باید باشند.

به ناودانی سنگین ناودانی اروپایی هم گفته می شود و علت این موضوع این است که این محصول بر اساس استانداردهای اروپایی تولید می شود.


مقاله از آهن جم_www.ahanjam.com

سوالات متدوال

ناودانی ها بر اساس سطح شکل مقطع و استاندارد تولیدبه دو دسته UNP و UPE تقسیم میشوند.

ناودانی از لحاظ روش تولید در دو نوع فابریک و پرسی موجود است.

ناودانی اکثرا در سایز های 8و10و12و14و16 تولید وعرضه میشود اما سایز های دیگر نیز دارد.

5/5 - (4 امتیاز)

نظرات

سوال یا نظر شما

شما میتوانید نظر یا سوال خود را برای کامنت کنید.

برای درخواست مشاوره اطلاعات خود را وارد کنید.

×
ورود | ثبت‌نام
لطفا شماره موبایل(اعداد انگلیسی) یا ایمیل خود را وارد کنید
ورود شما به معنای پذیرش شرایط ایزی لاگین و قوانین می باشد