آهن جم
0
ورود و عضویت
اخبار لحظه ای
×
آهن جم
ورود و عضویت
0

میلگرد سنجاقی چیست؟انواع و کاربردهای آن

زمان مطالعه : 11 دقیقه
میلگرد سنجاقی ستون

میلگرد سنجاقی چیست؟در ادامه این مقاله میخواهیم در مورد میلگرد سنجاقی و کاربرد آن در سایر نقاط ساختمان صحبت کنیم.

میلگرد سنجاقی یک میلگرد تقویتی و کمکی است که به شکل U یا نیم دایره خم شده و در فاصله های مشخصی دور میلگرد های طولی در ستون یا فونداسیون قرار میگیرد .وظیفه میلگرد سنجاقی ایجاد مهار بیشتر برای میلگرد های طولی و عرضی است و از کمانش یا جابه جایی آنها در زمان وارد شدن فشار جلوگیری می کند .

در واقع میلگرد سنجاقی نقش یک رابط بین میلگرد های طولی را دارد و مقاومت ستون یا تیر را در برابر فشار های برشی و پیچشی وارد شده بیشتر میکند.در مناطق زلزله خیز استفاده از میلگرد سنجاقی اهمیت بیشتری دارد زیرا موجب میشود ستون ها و سازه بار های لرزه ای را بیشتر تحمل کنند.

بتن در ترکیب با میلگرد به بیشترین حالت مقاومت و استحکام می رسد. به همین دلیل است که سازه های بتنی برای ساخت ساختمان ها رایج تر هستند. یکی از انواع میلگرد هایی که در بتن استفاده میشود میلگرد سنجاقی می باشد. این میلگرد باعث ایجاد استحکام حداکثری در بتن شده و استفاده از آن جزو لاینفک آرماتوربندی به شمار می رود .میلگرد سنجاقی نسبت به میلگرد های معمولی باریک تر و کوچک تر بوده و از دو سمت خم شده و شکلی شبیه سنجاق دارد.

میلگرد یکی از مقاطع فولادی بسیار مهم است که در ساخت سازه های بتنی و افزایش استحکام آن کاربرد بسیار زیادی دارد و قیمت آهن و قیمت میلگرد  در هزینه های ساختمان سازی اهمیت بالایی دارد.در ادامه به توضیح کامل میلگرد سنجاقی، انواع و کاربردهای آن می پردازیم. 

میلگرد سنجاقی _آهن جم

میلگرد سنجاقی یکی از میلگرد های بسیار پرکاربرد در آرماتور بندی می باشد . برای تولید این آرماتور میتوان از میلگرد کلاف استفاده کرد.

میلگرد سنجاقی نوعی میلگرد باریک و کوچک است که از هر دو طرف خم شده است و شکلی شبیه سنجاق دارد. میلگرد سنجاقی با توجه به دسته بندی میلگرد ها در دسته میلگردهای عرضی قرار می‌گیرد. این میلگرد به نام هایی همچون قلاب دوخت، رکابی، سنجاقی و دوخت ستون شناخته می شود.

استفاده از میلگرد سنجاقی در سازه های بتنی به این دلیل حائز اهمیت است که بر نحوه عملکرد ستون های بتنی از نیروهای جانبی تاثیر مستقیم دارد. میلگرد سنجاقی از میلگردهای آجدار گرید a2 در سایز های ۸ و ۱۰ تولید می شود .یعنی همان میلگردهای سایز ۸ و ۱۰  a2 برش داده شده و در دو طرف آنها خم هایی با زاویه های مورد نیازو استاندارد ایجاد می شود.

تعداد و فاصله های موجود بین میلگرد ها توسط مهندس پروژه و بر اساس نقشه های محاسباتی سازه مشخص میشود. بارهای جانبی وجود دارند که بر عملکرد ستون و دیوارهای برشی تاثیر می گذارند مثل لرزش ،طوفان و حوادث طبیعی همچون سیل که میلگرد سنجاقک باعث می‌شود این فشارها بر ستون مهار شوند.به گفته فرادرس:

میلگرد سنجاقی یا قلاب دوخت، یک میله فولادی خم‌شده است که علاوه بر اتصال مش‌های بالایی و پایینی، عملکرد دال در برابر بارهای جانبی را نیز بهبود می‌بخشد.

سنجاقی ستون

انواع میلگرد سنجاقی

میلگرد سنجاقی که خود از دسته میلگردها می باشد ،دارای انواع متفاوتی هست و به سه نوع تقسیم می شود .هر کدام از میلگرد های سنجاقی با توجه به زاویه خمشی که دارند ویژگی ها و کاربرد متفاوتی خواهند داشت .این میلگردها معمولاً در تعداد زوج و به صورت عمود در ستون و دیوار های سازه استفاده می شوند که در ادامه سه نوع میلگرد سنجاقی را بررسی می نماییم.

میلگرد سنجاقی با خم استاندارد

میلگرد سنجاقی با خم استاندارد میلگردی است که در دو طرف با خم ۹۰ درجه تغییر شکل داده شده است و طبق قوانین ملی ساختمان سازی در هر طرف اندازه خم میلگرد حدود ۱۲ برابر قطر میلگرد می باشد. یعنی اگر قطر میلگرد ۱۶ میلیمتر باشد باید خم آرماتور سنجاقی حدود ۲۰ سانتی متر باشد.


میلگرد سنجاقی با خم نیمه استاندارد

 میلگرد سنجاقی با خم نیمه استاندارد را از یک طرف با زاویه ۹۰ درجه و در طرف دیگر با زاویه ۱۳۵ درجه خم کرده و به شکل چنگک در می آورند .


میلگرد سنجاقی با خم دو طرفه ۱۳۵ درجه

این میلگرد نیز در دو طرفش خم هایی ایجاد می شود. اما این خم ها به یک سمت نیستند و در خلاف جهت یکدیگر شکل داده می‌شوند. یک خم به سمت بالا و یک خم دارای زاویه رو به پایین است .می توان گفت خم  میلگرد شبیه S انگلیسی می شود. نوع دیگری از این میلگرد رکابی به سفارش و درخواست مشتری در صورت نیاز تولید می شود که خم هر دو طرف میلگرد به یک سمت می باشد.

انواع میلگرد سنجاقی

برای مشاهده قیمت تیرآهن کلیک کنید.

کاربرد میلگرد سنجاقی

در ساخت و سازهایی که امروزه انجام می شود استفاده از میلگرد های سنجاقی بسیار رواج دارد و این محصول یکی از پرمصرف ترین اجزا در آرماتور بندی می باشد. این میلگردها با هدف افزایش استحکام و مقاومت سازه یکی از موارد ضروری به حساب می آیند. بر خلاف ظاهر کوچکی که دارند از پرکاربردترین مقاطع فولادی در ساختمان سازی هستند. این محصولات اکثراً در ستونها، دیوارهای برشی سازه و فونداسیون سازه استفاده می‌شوند و در تعداد زوج و به صورت عمودی قرار می گیرند. میلگردهای سنجاقی با کمک سیم مفتول به یکدیگر متصل می شود.

میلگرد سنجاقی ستون

ستون ها یکی از اجزای اصلی ساختمان هستند که وظیفه انتقال بار ساختمان به زمین را بر عهده دارند به همین دلیل ستون ها باید دارای استحکام و مقاومت بالایی باشند .از این رو برای ساخت ستون بتنی ابتدا ستون را با میلگرد آرماتوربندی اجرا و بعد روی آرماتور ها بتن ریزی صورت میگیرد. همانطور که گفتیم ترکیب بتن و میلگرد استحکام و مقاومت بسیار بالایی را ایجاد میکند. در این نوع ستون ها میلگرد های سنجاقی حکم نگهدارنده میلگردهای طولی را دارند و باعث می‌شوند ستون در اثر فشارهای لرزه ای وارده از یکدیگر جدا نشود و تمام اجزای آن به صورت مستحکم کنار هم بمانند .

ضوابط اجرای سنجاقی در ستون

  1. قطر سنجاقی ستون : قطر میلگرد سنجاقی ستون باید حداقل برابر با قطر خاموت‌های اصلی ستون باشد. معمولاً از میلگردهایی با قطر ۸ تا ۱۲ میلی‌متر برای این منظور استفاده می‌شود.
  2. فاصله میلگرد سنجاقی ستون : فاصله میلگردهای سنجاقی در طول ستون باید به گونه‌ای باشد که بتواند توزیع یکنواخت نیروها و جلوگیری از خرابی موضعی را انجام دهد. فاصله‌ میلگرد سنجاقی ستون معمولاً بین ۲۰ تا ۳۰ سانتی‌متر تعیین می‌شود.
  3. طول خم میلگرد سنجاقی ستون : طول خم میلگرد سنجاقی باید به گونه‌ای باشد که به خوبی دور میلگردهای طولی ستون پیچیده و محکم شود. این طول معمولاً حدود ۱۰ برابر قطر میلگرد سنجاقی است.
  4. نحوه قرار گیری سنجاقی ستون : میلگرد سنجاقی باید به گونه‌ای قرار گیرد که دو سر آن به میلگردهای طولی ستون متصل شود و در میانه خود نیز از میلگردهای طولی عبور کند تا اثر بخشی بیشتری داشته باشد.
  5. تعداد سنجاقی ستون : تعداد میلگردهای سنجاقی باید به گونه‌ای باشد که تمام میلگردهای طولی ستون به خوبی مهار شوند و ستون بتواند تحت بارهای لرزه‌ای مقاومت کافی از خود نشان دهد. این تعداد با توجه به بارهای طراحی و شرایط لرزه‌ای منطقه تعیین می‌شود.

در ستون ها از میلگرد های طولی و عرضی استفاده میشود. در هر ستونی با توجه به شکل سطح مقطع و میزان باری که باید تحمل کند از تعدادی میلگرد طولی استفاده میشود.برای اطلاعات بیشتر مقاله تعداد میلگرد در هر ستون را مطالعه کنید.

کاربرد میلگرد سنجاقی در دیوار برشی

یکی دیگر از کاربرد های این نوع میلگرد در دیوار برشی میباشد. دیوارهای برشی نیز یکی از اجزای ساختمان ها هستند که استحکام و مقاومت آنها حائز اهمیت می باشد به همین دلیل از میلگردهای طولی و عرضی در این دیوار ها استفاده می شود. تا مقاومت و استحکام مورد نظر را پیدا کنند از این رو با استفاده از قلاب دوخت این میلگردهای طولی ثابت نگه داشته میشوند.

کاربرد میلگرد سنجاقی در فونداسیون

از دیگر قسمت های ساختمان که در آن میلگرد سنجاقی استفاده می‌شود فونداسیون یا شناژ میباشد. اگر تا به حال فونداسیون یک ساختمان را قبل از بتن ریزی دیده باشید متوجه شده‌اید که میگرد های طولی توسط اجزای کوچکتری با فاصله های مشخص به صورت کلاف در آمده‌اند و اجزای کوچکتر معمولاً خاموت و میلگردهای سنجاقی میباشند. این محصولات به صورت عرضی و عمود روی هم قرار داده می شوند. از دیگر کاربردهای آن می توان به موارد زیر اشاره کرد.
ساخت ساختمان های مرتفع و چند طبقه
ایجاد ساخت و سازهای مربوط به صنعت کشاورزی
پل سازی و سدسازی

نحوه اجرای میلگرد سنجاقی

همانطور که گفتیم میلگرد سنجاقی در سازه ها و اسکلت های فلزی کاربرد زیادی دارد .همچنین در ستون، دیوارهای برشی و فونداسیون ساختمانها به وفور استفاده می شود، حال می خواهیم ببینیم نحوه اجرای میلگرد سنجاقی چگونه است؟

اگر تا به حال در زمان اجرای ستون یا فونداسیون به آن نگاهی داشته باشید مطمئنا نحوه قرارگیری میلگرد سنجاقی در ستون را دیده اید. قلاب دوخت به صورت عمود بر هم در ستون قرار داده میشود. در ابتدای استفاده از میلگرد سنجاقی در سازه  باید تعداد میلگردسنجاقی مورد نیاز مشخص گردد. برای مشخص کردن تعداد میلگرد مورد نیاز باید در ابتدا طول ستون، تعداد میلگرد های طولی استفاده شده و فاصله میلگردهای طولی از یکدیگر مشخص شوند. لازم به ذکر است که هر چه میلگرد های طولی سازه بیشتر باشد به سنجاقی بیشتری هم برای محکم کردن آنها نیاز است .

به طور مثال اگر طول میلگرد های طولی ستون ۲ متر باشد به ازای هر ۱۵ سانتی متر به یک خاموت نیاز است .هر خاموت نیز یک آرماتور سنجاقی دارد که زاویه ۹۰ آن به صورت یک در میان در امتداد برش ستون قرار میگیرد. همچنین مهندس سازه میتواند تعداد میلگردهای سنجاقی یا سایز آنها را تغییر دهد. پس از اینکه تعداد میلگرد های سنجاقی مشخص شد و سفارش داده شد باید آنها در مکان مورد نظر طبق اصول جایگذاری شوند .

ابتدا باید میلگرد سنجاقی استاندارد ۹۰ درجه دو طرف خم ،در جای مشخص شده قرار بگیرد. سپس نوبت به استفاده از میلگرد های ۹۰ درجه یک طرفه می رسد .این مدل سنجاقی به صورت یکی در میان و متناوب با سنجاقی استاندارد قرار می گیرد. لازم به ذکر است آرماتور یک سمت ۹۰ درجه را طوری بر روی ستون نصب می کنند که سمت ۹۰ درجه آن به طرف برش دال بتنی ستون قرار گیرد.

محاسبه میلگرد ستون _آهن جم

در مبحث ۹ مقررات ملی ساختمان در مورد شرایط آیین نامه ای استفاده از آرماتور سنجاقی در مواردی درج شده که به شرح زیر است:

  • چنانچه فاصله آزاد آرماتورها بیش از ۱۵ سانتی‌متر باشد و یا تعداد آرماتورها بین خاموت ها بیش از ۳ عدد باشد، لازم است آماتور با خاموت و یا سنجاق نگهداری شوند.
  • میلگردی که در یک انتها دارای قلابی با زاویه خم حداقل ۱۳۵ درجه و قسمت مستقیم انتهایی به طول حداقل ۶ برابر قطر میلگرد یا ۷۵ میلی‌متر و در انتهای دیگر دارای قلابی با زاویه خم حداقل ۹۰ درجه و قسمت مستقیم انتهایی به طول حداقل ۸ برابر قطر میلگرد باشد.این قلاب ها با میلگرد های طولی واقع در محیط مقطع عضو را در برگیرند. محل خم ۹۰ درجه قلاب ها باید به صورت یک در میان در مقاطع متوالی در طول عضو، عرض شود
  • در هر مقطع عضو ، فاصله میلگرد دوخت از یکدیگر در جهت محور طولی عضو، نباید بیشتر از ۳۵۰ میلی‌متر باشد.
  • انتهای هر دو میلگرد دوخت باید در برگیرنده یک میلگرد طولی باشد و محل خم ۹۰ درجه آن باید در امتداد میلگرد طولی یک در میان عوض شود.
  • زمانی که در مقطع ستون ها تعداد میلگردهای طولی بیش از ۱۲ عدد باشد، عموما بستن میلگرد سنجاقی به صورت یک در میان باعث ایجاد مشکل لرزش در زمان بتن ریزی می شود. طبق این آیین نامه می توان به جای استفاده از میلگرد سنجاقی، از خاموت بسته لوزی شکل استفاده کرد. در هر خاموت لوزی شکل فقط یک میلگرد طولی به صورت آزاد قرار می گیرد.

مزایای استفاده از میلگرد سنجاقی

استفاده از قلاب دوخت در ستون های بتنی مزایای زیادی دارد که به تعدادی از آنها اشاره می کنیم.

  1. آرماتور سنجاقی به دلیل شکل خاصی که دارد باعث می‌شود میلگردهای طولی در جای خود ثابت شوند و این مهمترین مزیت آن است .
  2. این محصول از هم پاشیدن میلگرد های طولی جلوگیری می کند.
  3. قلاب دوخت یک مزیت دیگر دارد و آن هم سبک و کم حجم بودن آن است که باعث میشود در هر قسمتی امکان استفاده از آن باشد.
  4. یکی دیگر از مزایای میلگرد سنجاقی این است که باعث شلوغ شدن میلگردها هنگام بتن ریزی نمی شود.
  5. آرماتور سنجاقی به دلیل ساختار ویژه ای که دارد به راحتی اجرا می شود و نیاز به تخصص خاصی ندارد .
میلگرد سنجاقی

آهن جم_www.ahanjam.com

۵/۵ - (۳ امتیاز)

نظرات

سوال یا نظر شما

شما میتوانید نظر یا سوال خود را برای کامنت کنید.

برای درخواست مشاوره اطلاعات خود را وارد کنید.

×
ورود | ثبت‌نام
لطفا شماره موبایل(اعداد انگلیسی) یا ایمیل خود را وارد کنید
ورود شما به معنای پذیرش شرایط ایزی لاگین و قوانین می باشد