0
ورود و عضویت
×
آهن جم
ورود و عضویت
0

بررسی شرایط آب دادن به بتن بعد از بتن ریزی

زمان مطالعه : 11 دقیقه
آب دادن به بتن بعد از بتن ریزی

آب دادن به بتن بعد از بتن ریزی در چه زمانی آغاز میشود و تا چند روز باید ادامه پیدا کند؟ آیا فرآیند آبدهی بتن ضروری است ؟

یکی از دغدغه های مهندسین سازه دوام و مقاومت بتن می باشد .یکی از متداول ترین و بهترین روش ها برای مستحکم شدن بتن آب دادن به آن است .بعضی از افراد هستند که به اهمیت این موضوع آگاه نیستند .آب ندادن به بتن باعث می شود که بتنی شکننده شکل بگیرد و عمر بتن کاهش پیدا کند .در این مقاله می خواهیم به هر آنچه در مورد آب دادن به بتن بعد از بتن ریزی است بپردازیم. از شما دعوت می کنم تا انتهای مقاله همراه ما باشید .

آب دادن به بتن بعد از بتن ریزی مانع از دست رفتن رطوبت بتن و بهبود عمل آوری آن (کیورینگ) می شود و همین طور طول عمر بتن را افزایش می دهد .آبدهی بتن در زمان مناسب باعث می شود فرایند هیدراتاسیون سیمان با آب کامل انجام شود و بتن به مقاوم ترین حالت خود برسد .زمان آبدهی بتن هم وقتی است که بتن بتواند وزن یک نفر را بتواند تحمل کند .آب دادن به بتن با روش های متفاوتی صورت می گیرد از جمله :

  1. به کار گرفتن روش غرق آبی
  2. به کارگرفتن پوشش پلی اتلین
  3. به کارگرفتن سیم بخار
  4. به کارگرفتن مواد عمل آوری
  5. به کارگرفتن تجهیزات قالب بندی

قدیمی ترین روش آبدهی روش غرق آبی است .از ساده ترین روش های آب دادن به بتن بعد از بتن ریزی پاشیدن آب با شلینگ است .بهتر است دمای آب با دمای بتن اختلاف نداشته باشد. زیرا موجب تغییر دمای بتن می شود .تغییر دمای بتن هم انبساط و انقباض ایجاد می کند که می تواند باعث ترک خوردگی بتن بشود .در زمان وزش باد هم بهتر است آبدهی بتن در زمان های کوتاه تری انجام شود .

آب دادن به بتن بعد از بتن ریزی موجب افزایش مقاومت بتن میشود. به گفته فرادرس مقاومت بتن عبارت است از :

«مقاومت بتن» (Concrete Strength)، توانایی بتن در تحمل بارگذاری‌های فشاری، کششی، خمشی، برشی و غیره است.مقاومت بتن، به عنوان یکی از مهمترین ویژگی‌های بتن محسوب می‌شود. از آنجایی که مقاومت بتن، دید بسیار خوبی را از دیگر ویژگی‌ها فراهم می‌کند؛ معمولا به عنوان معیاری برای ارزیابی کیفیت بتن مورد استفاده قرار می‌گیرد.

چند ساعت بعد از بتن ریزی باید آب داد _آهن جم

چه زمانی باید به بتن آب داد؟

بعد از اینکه بتن ریزی انجام شد باید در زمان 28 روز عمل آوری بتن انجام شود که یکی از مراحل مهم عمل آوری آب دادن به بتن بعد از بتن ریزی است .همیشه افراد سوال دارند که چند ساعت بعد از بتن ریزی باید آب داد ؟ آب دادن به بتن وقتی شروع می شود که بتن سفت و محکم شد .وقتی سطح آن را فشار می دهیم فرو نرود و با پاشیدن آب روی بتن سنگدانه ها حرکت نکنند .زمان شروع آب دادن به بتن بعد از بتن ریزی تحت تاثیر عواملی مثل دما ،باران ،رطوبت می باشد .جنس بتن و ترکیبات شیمایی گیرش بتن و نیاز آن به آبدهی تاثیر گذار است .

پیشنهاد مطالعه ⋙  اجرای قالب بندی دیوار برشی یک طرفه و دو طرفه

به طور کلی زمان شروع آب دادن به بتن بعد از بتن ریزی وقتی است که سطح بتن طوری شده که می توان روی آن راه رفت باید آبدهی را شروع کرد .باید در یکی دو روز اول هر ساعت به بتن آب دهید . و بعد به مرور زمان آب دادن به بتن را کاهش دهید .روزهای سوم و چهارم هر 5 ساعت یک بار به بتن آب دهید تا با این کار بتن مقاوم و مستحکم داشته باشیم .آب دادن بتن بهتر است تا 7 روز ادامه پیدا کند .

پیشنهاد مشاهده : کانال قیمت لحظه ای میلگرد

اگر به بتن آب ندهیم چه میشود؟

برای اینکه بتن واکنش هیدراتاسیون را به خوبی انجام دهد و کیفیت و مقاومت بالا پیدا کند باید رطوبت و آب کافی در آن وجود داشته باشد .در بسیاری موارد که شرایط جوی مساعد باشد و در ترکیب بتن آب و مواد افزودنی به مقدار لازم وجود داشته باشد بدون آبدهی به بتن هم فرایند هیداراتاسیون به خوبی انجام میشود.

اما در مواردی که شرایط برای انجام این فرایند محیا نیست مثلا هوا بسیار گرم است ،یا ترکیب بتن مناسب نیست و آب کمی دارد یا آب آن تبخیر شده حتما باید آبدهی انجام شود.اگر در شرایط کم آبی بتن به آن آب ندهیم فرایند هیداراتاسیون به درستی انجام نمی‌شود.بتن دچار ترک شده و حالت شنی یا نامنسجم پیدا میکند.

بتن که آب کافی نداشته است تراکم و انسجام خوبی ندارد و به سرعت دچار شکستی شده و مقاوم نخواهد بود.حتما باید در صورت وجود شرایط نامناسب یا کم آب بودن مخلوط بتن ،رطوبت آن از روش های دیگری از جمله آبدهی بتن تامین شود.

آب دادن به بتن

روش های عمل آوری (کیورینگ)

کیورینگ به اقداماتی گفته می شود که سبب بهتر شدن عمل هیدراتاسیون سیمان می شود .عمل کیورینگ برای حفظ رطوبت و افزایش مقاومت بتن انجام می شود .حفظ کردن رطوبت بتن امری بسیار با اهمیت می باشد .متداول ترین روش کیورینگ قرار دادن لایه نازکی  بر سطح بتن است که از تبخیر آب جلوگیری می کند .

روش های عمل آوری بتن به دو دسته تقسیم می شوند که هر کدام مراحل و ویژگی هایی دارند در ادامه همراه ما باشید .

  1. عمل آوری با آب
  2. عمل آوری عایقی

عمل آوری با آب

با استفاده کردن از این روش رطوبت بتن حفظ می شود .برای انجام این روش باید آب دارای کمترین مواد زائد و مضر باشد .همین طور استفاده از آب سرد یا گرم موجب انبساط و انقباض در بتن می شود و ممکن است ترک در بتن ایجاد کند .عمل آوری با آب روش های مختلفی دارد که در ادامه به شرح هر یک می پردازیم .

  1. غرق آب کردن بتن

در این روش تکه های بتن که گیرش آنها تمام شده و تقریباً سفت هستند را در حوضچه های آب غرق می کنند .حوضچه ساختن برای سطح های افقی مثل دال ها مناسب می باشد .اطراف دال لبه هایی می سازند و دال درون حوضچه آب قرار می گیرد .برای اجرای این روش آبی که درون حوضچه است نباید اختلاف دمای بیش تر از 12 درجه با بتن داشته باشد

2.افشاندن آب

وقتی دمای آب بیش تر از 5 درجه باشد بهترین روش برای عمل آوری بتن افشاندن آب روی بتن است .این فرایند باید به صورت مداوم صورت بگیرد .اگر در انجام آن وقفه ایجاد شود بتن چندین بار تر و خشک شده و پوسته پوسته می شود .

پیشنهاد مطالعه ⋙  وال مش دیوار چیست؟

3.پوشش های خیس

وقتی که امکان افشاندن آب به صورت مداوم وجود نداشته باشد .از پوشش های جذب کننده مثل گونی ،گلیم ،حصیر و …استفاده می شود . این پوشش های جذب آب وقتی که نو هستند باید شسته شوند تا اگر ماده قابل حل روی آنهاست تمیز شود .در این صورت قابلیت جذبشان بیشتر می شود .

عمل آوری عایقی

عمل آوری در مناطقی که امکان آب دادن به بتن بعد از بتن ریزی وجود ندارد و آن مناطق با کمبود آب مواجه هستند استفاده می شود .در این روش به جای آبیاری از عایق هایی برای جلوگیری از تبخیر آب استفاده می شود .

روش اول : روی سطح بتن را با موادی مثل ماسه و نی می پوشانند .این مواد در طول عمل آوری بتن خیس هستند و رطوبت دارند هم چنین از تبخیر آب بتن جلوگیری کرده یا سرعت را کاهش می دهند .

روش دوم :در این روش وقتی بتن ریزی انجام می شود روی سطح بتن را با پلاستیک می پوشانند تا از دست رفتن آب جلوگیری کنند .این روش باعث تغییر رنگ دادن سطح بتن می شود .باید در محلی که زیبایی آن اهمیت دارد به هیچ وجه استفاده نشود .

آب دادن به بتن

راه های جلوگیری از تبخیر آب بتن

آب دادن به بتن بعد از بتن ریزی از روش های مرطوب نگه داشتن بتن است. اما از روش ها و مصالح متفاوتی برای جلوگیری از تبخیر آب بتن استفاده می شود .نوع بتن هم که بتن کامل باشد یا بتن مگر در شیوه مراقبت آن تاثیر گذار است.همه این مصالح و روش ها کمک می کنند عمل آوری با کیفیت بهتری انجام شود .در ادامه همراه باشید تا با این مصالح آشنا شویم .

  • ترکیبات عمل آور

 برای عمل آوردن بتن از ترکیبی استفاده می شود که به صورت مایع است .این ترکیب را روی سطح بتن می پاشند یا مالیده می شود. و از تبخیر شدن آب بتن جلوگیری می کند . ترکیب های عمل آوری از مخلوط شدن رزین های مصنوعی و طبیعی با حلال تشکیل شده است . وقتی این ترکیب روی سطح بتن ریخته می شود حلال تبخیر می شود. ولی رزین ها بر سطح باقی می مانند .رزین ها یک غشایی بر روی سطح بتن ایجاد می کنند .که به مدت 1 تا 4 هفته روی سطح دوام دارد.در نهایت در اثر نور آفتاب ،هوا زدگی شکننده می شوند و از سطح بتن جدا می شود .

  • استفاده از ورق های پلاستیکی

سطح بتن با پلاستیک به صورت کامل پوشانده می شود .به طوری که لبه ی بالایی به اندازه 1 متر روی هم قرار بگیرد و قطعه های چوبی روی آن ها باشند .لازم به ذکر است که ورق ها باید کاملاً باسطح بتن در تماس باشند. و قطعات چوب هم قرار بگیرد تا وزش باد آنها را جابه جا نکند .پلاستیک ها باعث تغییر رنگ و شکل ظاهر بتن می شوند .

  • عمل آوری بتن با استفاده از قالب ها

قالب ها از تبخیر و خارج شدن آب تا حد زیادی جلوگیری می کند .با مرطوب کردن قالب های چوبی می توان بتن را مرطوب نگه داشت ولی این کار در مناطق گرم و خشک امکان پذیر نیست .در نتیجه باید بلافاصله قالب ها برداشته شوند و از روش دیگری برای رطوبت دهی بتن استفاده شود .در صورتی که این امکان وجود نداشته باشد باید قالب ها را شل کرد تا بتوان بتن را از میان درزها آب داد.

  • عمل آوری حفاظتی
پیشنهاد مطالعه ⋙  هزینه ساخت اسکلت فلزی ساختمان

وقتی بتنی تازه ریخته شده است باید از آن محافظت کرد تا آسیبی به آن وارد نشود .بتن تازه را باید در مقابل باران ،تگرک ،لرزش های شدید و ضربه محافظت کرد.

  • عمل آوری حرارتی (پرواندن)

در روزهای اول بتن ریزی و برای افزایش مقاومت آن و همچنین محافظت آن در برابر یخ زدگی در هوای سرد باید دمای داخلی را افزایش داد. یکی از بهترین روش ها برای اینکار عمل آوری حرارتی میباشد. بخاردهی یکی از روش های عمل آوری حرارتی است که هنگام بتن ریزی در هوای سرد کاربرد دارد.

نکات عمل آوری حرارتی

باید برای عمل آوری حرارتی نکاتی را در نظر بگیرید تا بتن دوام و استحکام کافی داشته باشد .در ادامه به مهم ترین آنها اشاره خواهیم کرد .

  • قبل از اینکه گیرش اتفاق بیفتد گرما دهی انجام نگیرد .
  • گازهای ناشی از سوختن در کنار بتن تازه قرار نگیرند .
  • حداکثر دمای بتن 65 درجه سانتی گراد باشد .
  • تا وقتی بتن خشک نشده گرما دهی به صورت یکنواخت انجام شود .
  • با ایجاد کردن عایق های حرارتی برای بتن از کاهش دما جلوگیری کرد .
  • استفاده از قالب های چوبی ،پشم وشیشه ،پوشال ،عایق های پلی یورتان برای این کار امکان پذیر است .
  • لازم به ذکر است که به بعضی از مواد عایق گرما زا دارای مواد مضری هستند که باید آن ها را استفاده نکنید .
  • دمای بتن را در هر ساعت می توان 20 درجه سانتی گراد افزایش و همین طور 20 درجه سانتی گراد کاهش داد تا از شوک دادن حرارتی به بتن جلوگیری شود .
نکات بتن ریزی در هوای گرم_آهن جم

آب دادن به بتن در تابستان

زمان آبدهی بتن در هوای گرم زودتر از حد معمول است. زیرا بتن به علت گرمای هوا زودتر سفت می شود و قابلیت آبدهی پیدا میکند .برای داشتن زمان مناسب آبدهی بتن در فصل گرم باید آن را تست کنید .زمانی که پا روی بتن فرو نرود زمان آب دادن به بتن فرا رسیده است .آب دادن به بتن در هوای گرم و تابستان اهمیت زیادی دارد.

بتن ریزی در هوای گرم تمهیدات لازم خود را می طلبد .در هوای گرم آب بتن به سرعت تبخیر می شود و وقتی آب بتن کم شود عملیات هیدراتاسیون به خوبی انجام نمی شود .از این رو باید حتماً آبدهی بتن در زمان مناسب انجام شود و از تبخیرآب بتن جلوگیری گردد.

از معظلات اصلی بتن ریزی در هوای گرم تبخیر آب و خشک شدن زود بتن می باشد .برای جلوگیری از این موضوع باید اقداماتی انجام شود .برای آگاهی از این موارد مقاله بتن ریزی در هوای گرم را مطالعه کنید .

اثر آب دادن به سیمان

شاید برای شما این سوال پیش آید که آب چه اثراتی بر سیمان دارد؟ یا اینکه اگر به بتن آب ندهیم چه می شود ؟ آب دهی به سیمان بیشترین تاثیر در استحکام و مقاومت بتن را دارد .اگر فرایند آب دادن به سیمان به درستی و به موقع انجام شود تاثیر آن در مقاومت و استحکام بتن نشان داده می شود .

اگر به بتن آب ندهیم و مخلوط بتن از کیفیت مطلوبی برخوردار باشد و دمای هوا هم مناسب باشد عمل آوری بتن انجام می شود اما در صورتی که آب بتن کم باشد یا دمای هوا زیاد باشد حتماً باید آبدهی بتن انجام شود وگرنه گیرش بتن به خوبی انجام نشده و ترک می خورد .

5/5 - (1 امتیاز)

نظرات

سوال یا نظر شما

شما میتوانید نظر یا سوال خود را برای کامنت کنید.

برای درخواست مشاوره اطلاعات خود را وارد کنید.

×
ورود | ثبت‌نام
لطفا شماره موبایل(اعداد انگلیسی) یا ایمیل خود را وارد کنید
ورود شما به معنای پذیرش شرایط ایزی لاگین و قوانین می باشد