سابقه استفاده از جوشکاری در کشور ایران به سال های پیش بر می گردد در زمان احداث پالایشگاه آبادان و ذوب آهن اصفهان از جوشکاری استفاده ی وسیعی می شد. جوشکاری یکی از متداول ترین روش متصل کردن قطعات به یکدیگر به صورت دائم می باشد ،که مقاومت واستحکام بسیار بالایی دارد. جوشکاری به دو نوع ذوبی و غیر ذوبی تقسیم می شود که هر کدام انواعی دارند.بیشتر افراد جوشکاری قطعات آهنی را مشاهده کرده اند .
با توجه به قیمت آهن آلات و کاربرد آنها که بیشتر در ساختمان سازی است ،اتصال محکم و جوش کاری با کیفیت اهمیت زیادی دارد. در این مقاله می خواهیم در مورد انواع جوشکاری ومزایا و معایب هریک از روش ها صحبت کنیم .در ادامه ما را همراهی کنید .
جوشکاری فرایندی است که طی آن پیوندی بین دویا چند قطعه فلزی ایجاد می شود .محل اتصالات گرم یا ذوب شده و سپس دو قطعه به یکدیگر متصل می شوند .البته انواع روش های جو شکاری بسیار متنوع است .جو شکاری انواعی دارد که هر یک برای صنایع متفاوتی به کار گرفته می شوند .به طور کلی برای اتصال اعضای یک سازه از روش های متفاوتی استفاده می شود روش های اتصال به شرح زیر هستند .
- روش مکانیکی :با استفاده از قطعات مکانیکی مثل پیچ ،پرچ ومهره ومیخ اتصال انجام می شود .
- روش شیمیایی : با استفاده از مواد شیمیایی همچون چسب آلی و معدنی دوقطعه متصل می کنند .
- روش متالوژیکی : به کمک علم مهندسی مواد اتصال انجام می شود.روش جوشکاری و لحیم کاری جزء روش های اتصال متالوژیکی می باشد .
اتصالات جوشکاری در ساخت سازه های فولادی کاربرد زیادی دارند.کل قطعات یک اسکلت فلزی جوشی به وسیله جوشکاری متصل میشود. دستمزد جوشکاری در هزینه اسکلت فلزی تاثیر گذار و مهم است.
به گفته فرادرس :در اتصالات جوشی، عضوهای مورد نظر توسط جوش به یکدیگر متصل میشوند. اتصالات جوشی را میتوان بر اساس نوع جوش، حالت جوش و نوع اتصال به انواع زیر تقسیمبندی کرد:
نوع جوش: جوش ماهیچه ای (نبشی)، جوش شیاری، جوش انگشتانه (انسدادی یا نقطهای) و جوش کام
حالت جوش: افقی، عمودی، بالاسری و تخت
نوع اتصال: سر به سر، روی هم، گوشه، لبه، سپری

انواع جوشکاری فلزات
برای متصل کردن دائمی قطعات به یکدیگر از روش های مختلف جوش کاری استفاده می شود . نوع جوش کاری به عواملی چون مواد، فشار،و …بستگی دارد که بسته به شرایط و جنس قطعه روش جوشکاری انتخاب می شود .جوش کاری به طور کلی به دو دسته ذوبی وغیر ذوبی تقسیم می شود که هر کدام مزیت و معایب خاص خود را دارند .شما در ادامه مقاله همراه آهن جم باشید تا به شرح هر یک بپردازیم .
جوشکاری ذوبی (FW)
در روش جوشکاری ذوبی برای متصل کردن دو قطعه به یکدیگر از گرما استفاده می کنند.در برخی از مواقع فیلر های پرکننده جوش کاری (Fillermaterial) مثل سیم جوش و الکترود لازم می باشد ولی در بعضی از موارد احتیاجی به فیلر های پرکننده نیست .فرایند جوش کاری ذوبی، به این صورت است که به وسیله منبع حرارت که می تواند قوس ،اشعه ،لیزر وشعله … باشد نقاط مورد نظر قطعه های ذوب شده و به هم متصل می شوند .در نهایت پس از خنک شدن درباره اتم ها در کنار یکدیگر منظم شده و نیروی جاذبه و چسبندگی بین آنها ایجاد می شود .جوشکاری ذوبی (FW)بر حسب منبع انرژی مورد استفاده به چند گروه تقسیم می شوند:
- جوش کاری قوسی (Arcwelding)
- جوش کاری اکسی گاز (Oxy fuelwelding)
- جوش کاری با پرتو لیزری (Laserbeamwelding)
- جوش کاری با پرتو الکترونی (Electoronbeamwelding)
در ادامه همراه آهن جم باشید تا به شرح دسته بندی معایب ،مزایا و تجهیزات هرکدام از جوش کاری ذوبی بپردازیم .
جوشکاری قوسی (SMAW) و انواع آن
جوش کاری قوسی یکی از انواع جوش کاری ذوبی است ،که به آن جوش کاری قوسی ،جوش کاری با قوس الکتریکی یا جوش کاری arc نیز می گویند .جوش کاری قوسی ، یکی از انواع جوش کاری از قوس الکتریکی برای ایجاد کردن گرما جهت ذوب کردن و در نهایت متصل کردن فلزات استفاده می شود .برای دریافت توضیحات کامل مقاله جوش کاری قوسی را مطالعه کنید .رایج ترین روش های جوش کاری قوسی
- جوش کاری الکترود دستی (SMAW)
- جوش کاری کربنی (CAW)
- جوش کاری الکترود تنگستن(GTAW)
- جوش کاری الکترود فلزی تحت پوشش گاز (GMAM)یا (MIGMAG)
- جوش کاری زیر پودری (SAW)
- جوش کاری تو پودری (FCAW)
- جوش کاری پلاسما (PAW)
- جوش کاری هیدروژن
- جوش کاری اکسی استیلین
در ادامه به شرح هریک می پردازیم از شما دعوت می کنم ما را همراهی کنید .
1-جوشکاری قوسی با الکترود دستی (SMAW)
جوشکاری با الکترود دستی یکی از پرکاربرد ترین نوع جوش کاری می باشد .این نوع جوشک اری قوسی دستی است و از یک الکترود روکش دار مصرف شدنی استفاده می شود .وقتی الکترود ذوب شد روکش آن هم ذوب می شود و با گازهایی که از خود تولید کرده ازناحیه جوشک اری در برابر اکسیژن و بقیه گازها حفاظت می کند .این نوع روش قدیمی می باشد ولی هنوز در پروژه های مختلف ساخت و ساز برای اتصالات از این نوع روش استفاده می کنند .برای اطلاعات بیشتر مقاله جوش کاری SMAW را مطالعه کنید .
مزیت های استفاده از الکترود دستی
- مقاوم بودن در برابر فرسایش
- در برابر ضربه مقاومت دارد .
- به گاز محافظ نیازی نیست .
- در همه ی شرایط آب و هوایی امکان دارد.
- با ابزار وتجهیزات ساده انجام می شود .
- دود کم تولید می کند .
- جوشکاری فولاد های مختلف ساختمان امکان پذیر است .
معایب جوشکاری الکترود دستی
- نمی توان از جوشکاری با الکترود دستی برای فلزات رنگی استفاده کرد .
- جوشکاری با الکترود دستی برای اتصال های نازک مناسب نیست .
- جوشکاری با الکترود دستی زمان بر و وقت گیر است .
- در جوشکاری با الکترود دستی نرخ رسوب کمتر می باشد .
تجهیزات لازم برای جوشکاری الکترود دستی
- دستگاه جوش
- کابل جوشکاری
- الکترود روکش دار
- انبر جوش
- انبر اتصال
- کابل جوش
- تجهیزات حفاظتی و ایمنی

2-جوشکاری کربنی (CAW)
جوشکاری کربنی یکی از قدیمی ترین روش های جوشکاری می باشد که یک الکترود کربنی مصرف نشدنی را در کنار میله پرکننده برای ایجاد کردن قوس الکتریکی استفاده می کنند .امروزه بخاطر اینکه جوشکاری کربنی کیفیت پایینی دارد زیاد استفاده نمی شود .
3-جوشکاری الکترود فلزی با گاز های محافظ (GMAW یا MIG MAG)
جوشکاری الکترود با گاز های محافظ یکی از پر کاربرد ترین نوع جوشکاری قوسی می باشد .در این نوع جوشکاری با ایجاد کردن قوس الکتریکی با کمک الکترود سیمی مصرف شدنی نقطه مورد نظر قطعه ذوب و متصل می شود .و در کنار گاز های محافظ استفاده می کنند .دو نوع MIG یا MAG تنها تفاوتی که دارند در گازهای محافظتی مورد استفاده است .جوشکاری میگ برای آلومینیوم و فلزات غیر متخلخل کاربرد دارد .گازهای محافظ آن ترکیب گاز هلیوم و آرگون می باشد .از جوشکاری بیشتر برای فولاد استفاده می شود که برای حفاظت فلز در مقابل گاز های هوای آزاد از آرگون ،دی اکسید کربن و اکسیژن به عنوان گاز محافظ استفاده می کنند .جوشکاری از رایج ترین نوع جوشکاری (CO2) می باشد .برای آشنایی کامل با جوشکاری میگ مگ مقاله مورد نظر را مطالعه کنید .