اخبار لحظه ای

هنوز تغییری یافت نشده است

0
ورود و عضویت
اخبار لحظه ای

هنوز تغییری یافت نشده است

×
آهن جم
ورود و عضویت
0

نخاله های ساختمانی

زمان مطالعه : 7 دقیقه
نخاله های ساختمانی

نخاله ساختمانی در هنگام تعمیرات منازل یا ساخت و ساز های جدید به صورت ناخواسته به وجود می آید .نخاله های ساختمانی با نام هایی مثل ضایعات ساختمان ،زباله های ساختمانی ،پسماند ساختمانی و طلای کثیف هم شناخته می شوند .نخاله های ساختمانی مشکلاتی مثل آلودگی زیست محیطی بهم خوردن منظره های زیبا و … را بوجود می آورند. از شما دعوت می کنم در این مقاله همراه آهن جم باشید تا با مراحل بازیافت نخاله ساختمانی ،مواد تشکیل دهنده آنها ،انواع ضایعات ساختمانی ،کاربرد های آنها و …آشنا شوید .

نخاله ساختمانی برخی موادی هستند که در حین انجام کار های عمرانی مثل تعمیرات منزل (نوسازی)،تخریب ساختمان ،احداث راه ،گودبرداری و حفاری به وجود می آیند .نخاله های ساختمانی از مواد چون خاک ،سنگ ،بتن ،کاشی ،ماسه ،سیمان ،فلز،آجر ،قیرگونی ،تکه های چوب ،میخ ،سیم تشکیل شده اند . در گذشته آن ها را بازیافت نمی کردند آن ها را در چاله ی بزرگی دفن می کردند که آسیب های زیادی برای محیط زیست به دنبال داشت .

اما امرزوه در کشور های پیشرفته انواع ضایعات ساختمان از جمله آهن آلات بازیافت میشوند و مجددا برای تولید مصرف میشوند.استفاده از مواد اولیه بازیافت در برخی موراد باعث کاهش هزینه ها و قیمت ها میشود.در فرایند تولید آهن آلات نیز از قراضه آهن استفاده میشود که بر قیمت آهن تاثیر دارد. به گفته فرادرس:

۲ فرآیند اصلی در تولید استیل دخالت دارند. «فرآیند اکسیژنِ بازی» (Basic Oxygen Steel-making Process) که در آن از آهن تولید شده توسط «کوره بلند» (Blast Furnace) به همراه ضایعات (قراضه) فولاد استفاده می‌شود و روش «کوره قوس الکتریکی» (Electric Arc Furnace Process) که تنها از ضایعات بهره می‌گیرد.

نخاله ساختمانی

دسته بندی نخاله ساختمانی

نخاله ساختمانی مواد زائده جامدی می باشد که وقتی احداث ، تعمیر ،نوسازی و تخریب اتفاق می افتد نخاله ساختمانی ایجاد می شوند .مهم ترین نخاله های ساختمانی عبارت اند از :

پیشنهاد مطالعه ⋙  کروم بندی پشت بام ، دیوار ، کف و ...

دسته اول : شامل شیشه ،موادبتنی ،فلزات غیر آهنی ،آهنی ،آجر ،کاشی ،مواد قیر گونی شامل می شود .

دسته دوم : نخاله های مثل میخ ،عایق ها (ایزوگام )مصالح لایروبی که ممکن است دارای مواد خطر ناکی مثل سرب و آزبست باشند .

دسته سوم : نخاله های که مقدار آن ها 10 تا 15 درصد از کل مصالح ساختمانی را تشکیل می دهد و بیشترین مقدار نخاله ها را به خود اختصاص می دهند مثل :بتن ،چوب ،آجر

دسته چهارم :نخاله های ساختمانی مثل خاک ،شیشه ،گچ،بتن ،سیمان ،چوب ،سرامیک در دسته چهارم قرار می گیرند .

دسته پنجم:دسته پنجم سنگ های ساختمانی ،قطعه های گچی ،پلاستیک ها،بتن را شامل می شوند.

دسته ششم :مصالحی چون بتن ،سنگ ،آجر ،شیشه ،الوار ،مصالح استفاده شده برای لوله کشی و برق کشی ساختمان ،ایزوگام ها جزء نخاله های ساختمانی هستند که با حوادث طبیعی مثل سیل ،طوفان ،زلزله و یا تخریب ،نوسازی ،ساخت و ساز ایجاد می شوند .

روش مدیریت نخاله ساختمانی

نخاله های ساختمانی به 3 روش انباشت ، دفن و بازیافت نخاله های ساختمانی مدیریت می شوند .انباشت و دفن مشکلات زیست محیطی و منظره های نا مطلوبی ایجاد می کنند .یکی از بهترین روش های مدیریت نخاله های ساختمانی بازیافت می باشد که در کشور های پیشرفته جایگاه خاصی پیدا کرده است. ولی در کشور ما هنوز به صورت جدی پیگیری و اجرا نمی شود .در ادامه همراه ما باشید تا هریک از روش های مدیریت نخاله های ساختمانی را شرح دهیم .

نخاله ساختمانی

1_انباشت ضایعات

در حال حاضر ساخت و ساز به طور چشم گیری افزایش یافته است و بخش عظیمی از نخاله های ساختمانی را بخش ساختمان تولید می کند .انباشت ضایعات یکی از رایج ترین روش های دفع نخاله های ساختمانی می باشد .در این روش نخاله هایی که روی هم انباشته می شوند یک قسمت وسیعی از زمین را اشغال می کنند و هم اینکه باعث آلودگی زیست محیطی می شوند .

در این روش تخمیر و یا آب شکستگی ناشی از بارش باران باعث می شود که آب های سطحی و زیرزمینی آلوده شوند .همین طور مواد مضر خطرناکی وارد خاک می شوند که بعد از تغییرات شیمیایی ،فیزیکی به خاک جذب می شوند و باعث پایین آمدن کیفیت خاک می شوند .ذرات آلوده موجود در هوا بر زندگی انسان ها ،جانوران و گیاهان آن منطقه اثرات منفی خواهند گذاشت .روش انباشت در کشور های توسعه یافته به طور کامل منسوخ شده است.

پیشنهاد مطالعه ⋙  ساختمان سازی|مراحل ساخت ساختمان+جزئیات و نکات طلایی

2_دفن نخاله های ساختمانی

در حال حاضر روش دفن یکی از اصلی ترین روش دفع نخاله های ساختمانی می باشد. این روش هزینه نسبتاً کمی دارد .دفن نخاله های ساختمانی برخی عوارض و مشکلات به همراه خواهد داشت .از جمله :

  • مشکلات زیست محیطی جدی
  • آلودگی آب های زیرزمینی
  • تخریب بافت خاک
  • نشست خاک
  • شیوع بیماری واگیر داری چون سالک
  • مشکلات بهداشتی

3_بازیافت ضایعات ساختمانی

بازیافت در حال حاضر در کشور های توسع یافته مورد استقبال قرار گرفته است .بازیافت به عبارتی به آماده کردن مواد (سنگ ،فلز،چوب و…)برای تولید دوباره گفته می شود .روش بازیافت یکی از کاربردی ترین روش های دفع نخاله می باشد که در آن از آلوده شده محیط زیست هم جلوگیری می شود .استفاده از روش بازیافت مزیت هایی به همراه دارد که عبارت اند از :

  • کاهش گازهای گلخانه ای
  • استفاد مجدد از مصالحی چون فلز ،شیشه ،سنگ
  • اشتغال زایی برای افراد جویای کار
  • استفاده بهینه از منابع و سرمایه های ملی
  • کاهش مصرف مواد خام
  • کاهش مصرف انرژی
  • صرفه جویی در هزینه ها
  • عدم نیاز به واردات مصالح
  • کم تر شدن مناظر زشت
  • صرفه جویی در منابع ارزی
ضایعات ساختمانی

کاربرد نخاله های ساختمانی

مهم ترین کاربردهای نخال های ساختمانی عبارت اند از :

  • از نخاله هایی چون سنگ ،سیمان ،ماسه ،آجر ،سرامیک ،کاشی و …می توان نوعی خاک تولید کرد که برای تولید بتن ،زیر سازی راه ها،طراحی پارک ها و غیره کاربرد دارد .
  • مواد فلزی از جمله تیرآهن که دچار خوردگی و زنگ زدگی نشده باشند را می توان در ساخت و ساز به کار گرفت .وقتی آن مقطع قابل استفاده در ساختمان نباشد ذوب می گردد و محصولات جدید از آن ساخته شود .
  • استفاده مجدد از کاشی ،سنگ ،سرامیک برای مثال کشور دانمارک از کاشی و سرامیک های بازیافتی برای تولید کف پوش استفاده می کند .
  • به کارگرفتن پودر آجر به جای سیمان در جایی که به بتنی با مقاومت معمولی نیاز است . (مثلا بتن مگر)
  • بازیافت محصولات پلاستیکی ،پی وی سی مثل (اسپیسر های پلاستیکی)

کدام مصالح نخاله های بیش تری را تولید می کنند ؟

طبق تحقیقات جهانی بین 40 تا 50 درصد از نخاله های ساختمانی را بتن ،آجر ،آسفالت ،بلوک ،سنگ و خاک تشکیل می دهند .حدود 20 تا 30 درصد از نخاله های ساختمانی از چوب و مشتقات مربوط به آن تشکیل شده اند .

پیشنهاد مطالعه ⋙  انواع تیرچه سقفی و کاربرد آنها در ساختمان سازی

پسماند های متفرقه مثل فلزات ،گچ،شیشه ،آزبست ،مواد عایق (ایزوگام) ،محصولات پلیمری (محصولات اجرای تاسیسات آب و برق )حدود 20 تا 30 درصد از نخاله های ساختمانی را به خود اختصاص داده اند .نخاله های مصالح چوبی حدود 25 در صد و فلزاتی مثل آلومینیوم ،گچ،پلاستیک هم 25 درصد از نخاله های ساختمانی را به خود اختصاص داده اند .

نخاله هایی که از بتن و آسفالت هستند وزن بالایی دارند و حجم زیادی را اشغال می کنند .

نخاله چیست

براساس تحقیقات انجام شده وقتی ساختمانی تخریب شود در ازای هر متر مربع میانگین حدود 1.75 متر مکعب نخاله ساختمانی ایجاد می شود .حدود 24 در صد از نخاله ساختمانی مربوط به ساختمان های قدیمی و 66 درصد از نخاله های ساختمانی مربوط به گود برداری و خاک برداری پروژه های ساخت و ساز می باشد.

 حدود 2 درصد نخاله ها از هدر رفتن و درست مصرف نکردن مصالح در ساختمان سازی به وجود می آیند. 50 تا 80 درصد نخاله های ساختمانی را می توان بازیافت کرد و مورد استفاده مجدد قرار داد .

نخاله های ساختمانی و مشکلات آن ها

نخاله های ساختمانی مشکلاتی برای محیط زیست ،انسان ها به همراه خواهند داشت که باید تا جای امکان آن ها رابازیافت کرد و از تولید آنها جلوگیری کرد .مهم ترین مشکلاتی که نخاله های ساختمانی ایجاد می کنند عبارت اند از :

  • ترکیب شدن مواد فلزات با خاک که وارد آب های سطحی می شوند و آب طعم بدی به خود می گیرد .
  • آلودگی های چشم انداز (منظره بدی به محیط اطراف می دهد )
  • نخاله های قیر منافذ خاک را مسدود می کنند و گیاهان در شرایط بدی رشد می کنند .
  • نخاله هایی که دارای مواد رنگی هستند تاثیرات منفی روی زندگی جانوران و گیاهان می گذارند .
  • ایجاد مشکلات بهداشتی و بیماری واگیر دار مثل سالک
  • دفع نخاله های ساختمانی به روش انباشت یا دفن به فضای وسیع نیاز دارد که با مشکل کمبود جا رو به رو هستند .
نخاله ساختمانی
5/5 - (3 امتیاز)

نظرات

سوال یا نظر شما

شما میتوانید نظر یا سوال خود را برای کامنت کنید.

برای درخواست مشاوره اطلاعات خود را وارد کنید.

×
ورود | ثبت‌نام
لطفا شماره موبایل(اعداد انگلیسی) یا ایمیل خود را وارد کنید
ورود شما به معنای پذیرش شرایط ایزی لاگین و قوانین می باشد