آلیاژ چیست و چه کاربرد هایی دارد؟ آلیاژ یک ترکیب فلزی است که بیشتر از هر عنصر خالصی در زندگی روزانه ما کاربرد دارد .مثلاً ظروف آشپزخانه یا بعضی از وسایل شخصی یا حتی جواهراتی که هر روز از آنها استفاده می کنیم با کمک انواع مختلفی از آلیاژ ها ساخته شده اند.آلیاژ ها در صنعت و ساختمان سازی نیز کاربردهای فراوانی دارند. از فولاد در ساخت ساختمان ها گرفته تا آلیاژهای تیتانیوم که در صنعت هوانوردی کاربرد دارند. فلزات خالص معمولاً برای تولید قطعات در صنایع استفاده نمی شوند. در اکثر اوقات ترکیبی از فلزات که خواص آن افزایش پیدا کرده در صنعت مورد استفاده قرار می گیرد .این ترکیب فلزات به عنوان آلیاژ شناخته می شود. ترکیب فلزات مختلف سبب کاهش هزینه های کلی در ساخت مواد می شود که این مواد خواص مهم و کاربردی خود را حفظ می کنند .در اصل عنصر ها و فلزات خالص با یکدیگر ترکیب شده و آلیاژ ساخته می شود که خواص و ویژگی های مورد نیاز را داشته باشد .آلیاژ مخلوطی همگن از دو یا چند فلز است و می تواند حاوی فلز و غیر فلز نیز باشد. آلیاژ ها در مقایسه با فلزات دیگر استحکام و ماندگاری بیشتری دارد از این رو در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. در حوزه آهن آلات نیز مقاطع فولادی با انواع آلیاژ تولید می شوند. مثلاً میلگرد آلیاژی یا تیرآهن تولید شده از آلیاژ خاص که معمولاً نوع مواد اولیه و آلیاژ آن بر قیمت میلگرد و قیمت تیرآهن تولید شده از آن اثر گذار است .در ادامه همراه باشید تا بخوانیم آلیاژ چیست و با انواع آن آشنا شوید.
آلیاژ (Alloy) ترکیبی محلول یا جامد فلزی است که از ترکیب یک فلز با حداقل یک یا چند عنصر فلزی یا غیر فلزی به وجود می آید. به زبان ساده آلیاژ مخلوط یک فلز با چند عنصر دیگر است. به آلیاژ همجوشه نیز گفته می شود. در آلیاژ یک فلز اصلی داریم که به آن فلز پایه گفته می شود و یک یا چند عنصر فلزی یا غیر فلزی وجود دارد که با فلز پایه ترکیب می شود .مثلاً فولاد، آلیاژ فلز آهن با عنصر کربن می باشد.برنج آلیاژی از دو فلز مس و روی میباشد.آلیاژ معمولاً خواصی متفاوت از عناصر تشکیل دهنده خود دارد. در واقع هر ماده خارج از آلیاژ دارای خواص خاصی میباشد. اما آن ماده وقتی که در درون آلیاژ قرار می گیرد خواص خود را به محلول یا مخلوط می دهد.در آلیاژها بهترین ویژگی های هر عنصر کمککننده گرفته میشود و محصول نهایی به وجود می آید که سخت تر ،با دوام تر و دارای خواص خاص می باشد.
برای ساخت آلیاژ عناصر به صورت مایع یا مذاب با هم مخلوط می شوند و خواص بیشتری نسبت به فلزات خالص دارند. رایج ترین راه برای ترکیب فلزات و به وجود آوردن یک آلیاژ، ذوب کردن آنها و مخلوط کردن آنها در میزان های مناسب و اندازه گیری شده با یکدیگر است. مواد و عناصر تشکیل دهنده آلیاژ با نسبت های دقیق با یکدیگر ترکیب میشوند.آلیاژ می تواند تک فاز یا چند فازی باشد. هدف از همجوشه سازی یا تولید آلیاژ تغییر و بهبود خواص ماده می باشد. معمولاً آلیاژ ها بر اساس درصد وزنی عناصر موجود شان گزارش می شوند. بر اساس تعداد عناصر آلیاژ ها را دوتایی وچندتایی و غیره می نامند. مثلاً برای بیان یک آلیاژ با دامنه متغیر از درصد عناصر، اصطلاح سیستم به کار میرود. مثلاً فولاد سیستم آلیاژی دوتایی از آهن و کربن است که در آن سیستم دامنه کربن بین ۰.۰۲ تا ۲.۱۴ درصد قابل تغییر است. یعنی میزان کربنی که در ساخت فولاد استفاده می شود بین ۰.۰۲ تا ۲.۱۴ درصد میباشد.

تاریخچه پیدایش آلیاژ
آلیاژ ها از زمانهای بسیار قدیم وجود داشتند و سابقه طولانی دارند. می توان گفت از زمانی که انسان فلزها را شناخت بعد از آن به ترکیب آنها و ساخت آلیاژ ها روی آورد و از ترکیب فلزات متوجه شد آلیاژ چیست. مس ،قلع و روی از اولین آلیاژ هایی بوده که انسان ها ساختند. اولین آلیاژی که بشر ساخته است مفرغ نام داشته که همان برنز بوده است. این آلیاژ از ترکیب مس و قلع به وجود آمده بود و چون سخت تر از هر دو فلز مس و قلع بود برای ساختن چاقو، نیزه و مانند آن استفاده میشد. در ادامه نیز آلیاژهای دیگری توسط انسان ساخته شد .برنج یکی از آلیاژهای قدیمی می باشد که از ترکیب مس و روی به وجود آمده است. چین یکی از اولین کشورهای جهان است که موفق به تولید آلیاژها شد.
چرا آلیاژ ها ساخته می شود؟
در ادامه مقاله آلیاژ چیست میخواهیم بدانیم به طور کلی فایده و علت تولید آلیاژ چیست ؟فلزات خالص به تنهایی دارای خواص فیزیکی و شیمیایی ضعیفی هستند یا دارای خواص تکبعدی می باشند.
- مثلاً فلزات خالص عموماً نرم هستند که میزان سختی آن ها با ترکیب با یک فلز یا غیر فلز دیگر افزایش پیدا میکند.
- بعضی فلزات به صورت خالص نقطه ذوب بالایی دارند اما زمانی که با فلزات دیگر آلیاژ شوند نقطه ذوب آنها کاهش می یابد و به راحتی ذوب خواهند شد که از این خاصیت برای تولید آلیاژ مفیدی مانند لحیم استفاده میشود.
- همچنین آلیاژ سازی استحکام کششی فلز اصلی را افزایش میدهد.
- فلزات خالص در برابر خوردگی نیز مقاومت بالایی ندارند اما زمانی که آلیاژ میشوند واکنش پذیری آنها کمتر می شود و در رطوبت و توسط گاز های جوی دچار خوردگی و پوسیدگی نمی شوند.
به همین دلایل آلیاژ ها تولید میشوند،مثلا یه فلز فقط دارای مقاومت و استحکام بالا می باشد و یک فلز فقط خاصیت ضد خوردگی دارد.این دو ترکیب شده و این دو خاصیت در یک ماده ایجاد شوند. هدف اصلی از ساخت آلیاژ ها تغییر و بهبود خواص ماده مانند چقرمگی ،استحکام سختی و غیره می باشد. آلیاژ ها به طور کلی بسیار مفیدتر از مواد اولیه شان هستند. مثلاً آلومینیوم خالص یک فلز سبک با مقاومت متوسط می باشد. اما زمانی که به آن مس و منیزیم اضافه می شود و یک آلیاژ تولید می شود، ماده تشکیل شده از این سه ماده ،آلیاژی با استحکام بالاتر میباشد. آلیاژ آلومینیوم به دلیل وزن پایین و استحکام بالا در صنایع هواپیماسازی، فضاپیما موشک سازی و همچنین ساخت وسایل نقلیه کاربردهای فراوانی دارد. آلیاژ ها همیشه از ترکیب دو یا چند فلز به وجود نمیآیند بلکه گاهی اوقات از ترکیب یک فلز با یک یا چند غیر فلز به وجود می آیند .معروفترین آنها فولاد می باشد. فولاد آلیاژی است که از ترکیب فلز آهن با عنصر غیر فلزی کربن به وجود میآید.خواص فولادهای آلیاژی به درصد کربن موجود در آن ،عملیات حرارتی انجام شده بر آن و فلزهای آلیاژ دهنده موجود در آن بستگی دارد. مثلاً اگر به فولاد آلیاژی فلز کروم اضافه گردد تبدیل به فولاد زنگ نزن میشود. همچنین با افزایش یا کاهش درصد کربن ،میزان استحکام فولاد تغییر پیدا می کند.
آلیاژ چگونه تولید میشود؟
حال که دانستیم آلیاژ چیست میخواهیم بدانیم چگونه تولید میشود؟ آلیاژ ها به روش های مختلفی تولید می شوند. اما به طور کلی برای تولید آلیاژ، فلزات را در حالت مذاب با یکدیگر مخلوط می کنند. برای تولید هر آلیاژی پس از آن که ترکیبات آن به حالت ذوب شده در آمدند میزان هر کدام از آنها در مخلوط به دست آمده سنجیده می شود .سپس در صورتی که درصد ترکیبات آلیاژ مناسب باشد مذاب به دست آمده را در قالب های فلزی یا ماسه ای می ریزند تا به صورت جامد تبدیل گردد. البته که شکل قالب ها متفاوت می باشد. مثلاً برای تولید آلیاژ فولاد یا همان شمش های فولادی مذاب به دست آمده را ممکن است در قالب های بیلت، بلوم یا اسلب ریخته و شمش های با شکل متفاوتی تولید می شوند. معمولاً ماده اصلی و پایه آلیاژ، اول از همه ذوب میشود و سپس بقیه مواد که مقدار کمتری دارند به آن اضافه می شوند.روش تولید آلیاژ و هزینه های آن بر قیمت آهن و فولاد تاثیرگذار است.

مقاله از آهن جم_www.ahanjam.com